Cum iti pot afecta pedepsele copilul - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum iti pot afecta pedepsele copilul

Cum iti pot afecta pedepsele copilul
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Pedeapsa, nu face decat sa strice relatia dintre parinte si copil si sa mute atentia copilului de la efectul real al faptelor lui, catre pedeapsa in sine.

Eu cred, cu toata fiinta mea, ca, daca stam de vorba cu copiii nostri si le explicam, atunci cand suntem calmi si relaxati, care sunt valorile noastre, ce apreciem noi si ce consideram noi ca este rau, copiii nostri vor face tot ce pot pentru a respecta ceea ce le spunem noi.

Pentru ca, cea mai mare dorinta a unui copil este sa isi multumeasca parintii!

Isi doreste atat de mult iubirea si acceptarea noastra, incat, nu are cum sa faca altfel!

Un copil ajunge sa faca un lucru rau, doar pentru ca nu are inca o relatie autentica cu parintii lui, nu stie ce isi doresc parintii lui de la el si nu este sigur de iubirea pe care acestia i-o poarta.

Intr-un moment de criza, este foarte adevarat ca este greu sa ne controlam si sa nu aplicam metoda care pare cea mai simpla, si anume, pedeapsa.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

In realitate, insa, pedeapsa este cea care complica si mai mult lucrurile.

Daca reusesti sa ai o relatie puternica cu copilul tau, nu vei mai fi nevoit niciodata sa apelezi la pedepse. Va fi suficient sa incrunti putin privirea sau sa dai din cap si sa ii amintesti cu fermitate si blandete ca nu e bine ceea ce a facut.

Pe copil il va durea mai tare faptul ca te-a suparat decat orice pedeapsa pe care ai putea tu sa i-o dai.

De aceea nu cred ca pedepsindu-ne copiii ii vom pregati cu adevarat pentru viata.

Consecintele faptelor noastre ne invata atunci cand gresim. Nu frustrarea pe care o simtim atunci cand suntem pedepsiti.

Si apoi, daca am facut o greseala, avem nevoie de energie si de curaj uneori, pentru a o repara, nu? Cum ne poate da o pedeapsa energie si curaj?

In concluzie, ce poti face, din punctul meu de vedere, pentru a-ti invata copilul ce e bine si ce e rau, fara sa fii nevoit sa il pedepsesti?

  • Construieste, in fiecare zi, o relatie puternica cu copilul tau. Petrece cu el macar cateva minute pe zi, in care sa va jucati si sa vorbiti relaxati despre lucrurile pe care tu le consideri ca sunt bune sau rele. Poti face asta de la orice varsta. Din clipa in care stii ca intelege ce vorbesti, poti incepe sa ii spui ce e bine si ce e rau, din punctul tau de vedere, fara sa il critici si fara sa il judeci. Poti face referire la ceva ce el a facut gresit, fara sa ii spui ca a fost rau.
  • Afla emotia pe care a simtit-o si care a provocat comportamentul gresit. De multe ori odata lamurita emotia, dispare si comportamentul.
  • Arata-i iubirea ta neconditionata si iubeste-l mai ales atunci cand greseste, pentru ca atunci are cea mai mare nevoie de asta. Atunci cand un copil a gresit, ultimul lucru de care are nevoie este sa se simta neacceptat si neiubit de catre parintii lui.
  • Explica-i consecintele faptelor rele. Ai grija, consecinta sa nu fie pedeapsa pe care i-ai dat-o tu. Evita pedeapsa, pentru ca ea nu face decat sa mute atentia copilului de pe consecinta reala, pe una falsa. Explica-i consecinta in sensul mai larg.

De exemplu, cu iubire, blandete si fermitate, ii poti spune, in cazul in care a mintit, ca: oamenii vor ajunge sa nu mai aiba incredere in vorbele lui niciodata si ii va fi foarte greu daca vorbele lui vor fi puse la indoiala tot timpul. Tu apreciezi adevarul si pe cei in care poti avea incredere.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Ai incredere in el si stii ca nu te va mai minti niciodata, acum ca i-ai spus cat de important este acest lucru pentru tine.

  • Atunci cand greseste arata-i ca esti suparat, pentru ca asta ii va demonstra faptul ca este important pentru tine ca el sa faca ceea ce stie ca este bine. Astfel ii arati ca iti pasa si ii amintesti inca o data ce e bine si ce e rau. Si, pentru un copil, nu exista pedeapsa mai mare decat sa-si vada parintele suparat… daca vrem neaparat sa ne gandim si la pedepse…
  • Fii consecvent. Copilul are nevoie de exemplul si de consecventa ta in respectarea binelui si, in acelasi timp are nevoie sa stie ca il iubesti si ca ai incredere in el, indiferent ce ar face.

E drept ca rezultatele nu vor aparea peste noapte.

Dureaza o vreme. De aceea ai mare nevoie de rabdare, consecventa, iubire si incredere.

Insa, dupa parerea mea, asta este singura varianta cu succes garantat!

Oana Popa

Life&business coach, specialist in coaching emotional pentru copii

www.copiiminunati.ro

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/06/2023