Pe masura ce anii trec, scolarul va experimenta o multime de schimbari. Se va maturiza din punct de vedere fizic, psihic, emotional, cognitiv si social, iar cat ai clipi, prichindelul tau care parca ieri mergea la gradinita, se va indrepta cu pasi repezi spre adolescenta. Dar pana atunci, sa privim mai atent ritmul in care puiul tau devine mai independent incepand de la varsta de 6 anisori.
Copilul la 6 ani
Micutul tau de sase ani va face in aceasta etapa a dezvoltarii sale cativa pasi importanti spre dobandirea independentei. Desi anxietatea de separare inca ramane un simptom comun pentru copiii de aceasta varsta, ei vor deveni din ce in ce mai autonomi pe masura ce se vor acomoda cu noul mediu scolar. Tine cont insa de faptul ca ritmul de dezvoltare si manifestare al abilitatilor poate varia de la un copil la altul. Pana la urma copiii, ca si noi adultii, au preferinte, experiente si capacitati diferite.
In aceasta perioada vei observa la micutul tau schimbari importante referitoare la comportamentul si rutina zilnica. Copilul va petrece din ce in ce mai mult timp la scoala, in activitati extrascolare, la intalniri de joaca sau petreceri aniversare si mai putin acasa. Poate ca va dori sa-i fie respectat dreptul la intimitate atunci cand se imbraca, dar se va simti bine sa te stie alaturi la ora baitei. La aceasta varsta, va incepe sa aiba curiozitati referitoare la propriul corp şi la diferentele dintre sexe.
Desi odata cu trecerea de la gradinita la scoala, copilul va dori sa se descurce mai mult pe cont propriu, ritualul inainte de culcare, timpul petrecut cu tine si sprijinul din partea familiei vor ramane importante pentru el. Acestea ii vor oferi sentimentul de siguranta necesar in momentul in care se va confrunta cu noi schimbari si noi provocari.
Copilul la 7 ani
La sapte ani, copilul tau va avea o mai buna capacitate de adaptare reusind astfel sa faca fata mai bine perioadelor de tranzitie si schimbarilor de moment. Abilitatile dezvoltate pe parcursul primului an de scoala, cum ar fi dobandirea cunostintelor de baza ce tin de socotire, scriere si citire il ajuta pe cel mic sa isi creasca nivelul de incredere in sine oferindu-i totodata sentimentul de independenta. De acum incolo va putea lectura singur cartile preferate.
Nu va refuza imbratisarile si saruturile tale atunci cand sunteti acasa dar s-ar putea sa nu mai doreasca sa le primeasca in public, cand sunteti in vizita sau in fata scolii unde ar putea fi vazut de colegi. Desi va dori sa duca singur la bun sfarsit sarcini dificile pentru el, cum ar fi un proiect de la scoala sau mici treburi casnice, nu va ezita sa-ti ceara ajutorul.
Chiar daca nu va refuza invitatia la joaca din partea prietenilor, va incepe sa petreaca din ce in ce mai mult timp singur, citind sau jucandu-se. Timpul petrecut singur fiind, dupa spusele psihologilor, un moment propice pentru cunoasterea de sine.
Va fi tot mai interesat de stabilirea relatiilor sociale. Dorinta de integrare intr-un grup de prieteni fiind determinata uneori de prezenta nesigurantei de sine specifica varstei. Fii atenta ca aceasta dorinta a copilului tau sa nu-l determine sa adopte un comportament nepotrivit doar pentru a se face placut. Ia atitudine in momentul in care observi ca ceva nu este in regula deoarece anturajul poate influenta activitatea copilului la scoala.
Precum ai putut observa, copilul, o data cu varsta va incepe sa fie mai independent si sa isi formeze propria personalitate. Din aceasta cauza este important sa fii pregatita pentru schimbarile care urmeaza si sa ii oferi sprijinul de care are nevoie in aceasta perioada.
Sursa: bebebliss.ro
Mercur retrograd se încheie în 15 decembrie 2024. 5 zodii cu care scapă de confuzia cosmică
3 ZODII sunt FAVORITELE Universului în luna DECEMBRIE 2024