Ce inseamna consecventa parintilor in educatia copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce inseamna consecventa parintilor in educatia copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce inseamna consecventa parintilor in educatia copiilor
consecventa parintilor in educatia copiilor

Copiii au nevoie de consecventa! Aceasta este una dintre primele “lectii” primite de parinti in educatia copiilor. Dar ce inseamna CONSECVENTA? Trebuie sa fii rigid? Trebuie sa fii flexibil? Daca esti rigid esti prea dur? Daca esti flexibil risti sa rasfeti copilul?

Adevarul este undeva la mijloc. Consecventa inseamna abilitatea parintilor de a lua decizii privind situatii diferite intr-un mod cat mai flexibil. Copiii depind de parinti ca sa invete sa gandeasca intai si nu sa reactioneze intai, au nevoie de securitate, respect si dragoste, chiar si atunci cand li se spune NU.

Consecventa, de exemplu, poate fi aplicata la mersul la culcare. Un parinte poate fi consecvent cu mersul in pat la o anumita ora in timpul scolii, dar poate schimba politica daca in familie are loc un eveniment special. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul setarii limitelor. Sunt situatii in care poti face exceptii. Atat limitele, cat si exceptiile trebuie facute cu reasigurarea copilului ca este iubit si ca este in interesul lui sa se ia acele decizii.

Setarea politicilor familiei

Politicile sunt reguli pe care membrii familiei trebuie sa le respecte pentru a ghida copiii. Aceste reguli le arata copiilor cum trebuie tratati membrii familiei, dar si ceilalti oameni, insa ii fereste pe copii de eventuale pericole care le pot ameninta viata.

Citeste si: Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor

Conecteaza-te cu copilul cand setezi o regula

Indiferent de regula setata, aceasta trebuie impus cu dragoste si caldura. Desi limitele sunt ferme, nu trebuie sa fie expuse intr-un mod dur. Copiii vor intelege mai multe din comportamentul parintilor decat din predicile lor. Consecintele incalcarii acestor limite nu trebuie privite ca pedepse, ci ca o modalitate de a intelege ca unele situatii nu pot fi gestionate la varsta lor.

Atunci cand copilul refuza sa indeplineasca o sarcina casnica, ii poti spune cu blandete – “Stiu ca este greu, dar am hotarat ca tu sa faci X”.

Consecventa de care au nevoie copiii este gandirea flexibila a parintilor

Abilitatea parintilor de a gandi este consecventa de care au nevoie copiii. Atunci cand parintele poate sa faca diferenta intre ceva minor care abia merita sa fie mentionat si un semn evident ca cel mic are nevoie de ajutor. Ca sa ajunga aici, parintele trebuie sa-si cunoasca foarte bine copilul si sa-l asculte.

Nu rata nici: Educaţie copii: 20 de vorbe sau fapte ale părinţilor care induc copiii în eroare

Sursa: Handinhandparenting.org

foto: Depositphotos.com

Data articol: 27/04/2022