Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor
Educatie copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - read-4208554_1920

Multi parinti se confrunta cu probleme in zona educatie copii, mai ales in sectorul „disciplina”.

Iata cateva sfaturi oferite de specialisti in educatie copii, despre cum trebuie sa reactionati atunci cand copilul are un comportament gresit.

Sfat educatie copii #1: (6-18 luni) In timp ce va jucati copilul va musca de mana. Ce faceti?

Asa nu: Muscati si voi. Foarte multi parinti cred ca in asa fel ii arata copilului ca muscatura doare si ca nu trebuie sa mai faca asa niciodata. Gresit. Nu veti reusi decat sa va raniti unul pe celallat, iar relatia parinte-copil va avea de suferit mai tarziu, cand copilul va creste.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Asa da: Da-ti copilul intr-o parte si spuneti-i ferm „Fara muscaturi. Muscatura doare”. Apoi aratati-i alternativa corecta, de exemplu: o imbratisare, un pupic, astfel incat copilul sa-si dea seama ca prin muscatura nu a procedat corect, si ca alternativa comportamentului bun este o imbratisare, un sarut, o mangaiere etc. Daca cel mic este in perioada in care ii dau dintii si atunci musca pentru a-si domoli din senzatia de iritare, oferiti-i in schimb ceva de rontait propice pentru dintii si gingiile lui.

Nu rata nici: Educaţie copii: 5 căi să spui NU unui copil într-un mod pozitiv

Sfat educatie copii #2. (2-3 ani) Crize de isterie in magazin pentru ca nu-i cumparati bomboanele sau jucariile dorite. Ce faceti?

Asa nu: Incercati sa „negociati” cu el. Oricum este prea nervos pentru a se putea intelege cineva cu el. Foarte important nu va pierdeti calmul, veti speria copilul si, in plus, nu-i veti da un exemplu tocmai bun. Cedati! In acest fel il incurajati pentru o urmatoare criza. Nu il mituiti cu altceva, in schimbul bomboanelor sau  jucariilor dorite.

Asa da: Pastrati-va calmul si nu va ganditi la ce vor spune ceilalti. Ignorati-l, dati-i cat mai putina atentie posibil. Tineti-l in brate, daca e necesar, pentru a preveni eventualele accidentari sau distrugerea locului in care sunteti. Parasiti magazinul daca criza continua si nu reusiti sa-l calmati. Cand s-a linistit, explicati-i copilului ca veti continua sa plecati dintr-un magazin ori de cate ori are acest comportament. Recompensati comportamentul civilizat fara insa a-i da un obiect anume. Este suficient putina atentie, putin timp petrecut impreuna cu copilul. Foarte important: inainte de a intra intr-un magazin, explicati-i copilului ce aveti de cumparat si ca nu o sa-i tolerati nici o criza, ca veti parasi magazinul imediat ce incepe sa se comporte necorespunzator.

Citeşte si 4 moduri sa spui NU copilului tau, fara sa rostesti NU 

Sfat educatie copii #3. (3-4 ani) Copilul ciupeste, loveste sau are un limbaj necorespunzator la gradinita. Ce faceti?

Asa nu:Il loviti. In acest fel ii transmiteti mesajul ca este OK sa lovesti daca esti mai mare decat „victima”. Il criticati si va pierdeti cumpatul. In acest fel ii scadeti copilului respectul de sine si-i puneti o eticheta de „copil rau”.

Asa da: Ascultati ce are copilul de spus in ceea ce priveste comportamentul sau. Ce l-a determinat sa loveasca, sa ciupeasca sau sa vorbeasca urat. Incurajati-l sa-si exprime sentimentele, furia, insa intr-un mod constructiv. Aratati-i copilului cum ar trebui sa-si exprime aceste sentimente fara sa se comporte urat. Explicati-i ca pentru comportamentul sau trebuie sa petreaca un timp (voi hotarati cat) de linistire/calmare, un fel de time-out al baschetbalistilor. Cum faceti acest lucru?

–         Explicati-i unde a gresit si ca trebuie sa suporte consecintele faptelor sale.

–         Lasati copilul langa lucrurile cu care se joaca de obicei, insa spuneti-i de ce nu are voie sa se joace cu ele.

–         Daca a vorbit urat, dati-i o perioada de X minute in care sa nu vorbeasca deloc.

–         Perioada de „time-out” se incheie doar daca copilul a respetat regulile spuse. Daca nu, se prelungeste.

Sfat educatie copii # 4. (5-7 ani) Copilul nu-si aranjeaza jucariile in camera. Ii spuneti si a doua oara ce are de facut si continua sa refuze. Ce faceti?

Asa nu: Il cicaliti. Copilul vostru va deveni si mai frustrat. Il etichetati drept „lenes” sau „rau”. Ii va scadea respectul de sine. Faceti curat in locul lui. Acest lucru se traduce printr-o recompensare a lipsei de disciplina. Daca exagerati cu consecintele, mai mult ca sigur veti obtine un rezultat negativ.

Asa da: Calmati-va si spuneti-i exact care sunt sarcinile lui in casa. De exemplu, are misiunea de a-si pastra camera curata. Setati un dead-line pana cand isi poate duce la bun sfarsit sarcina. Daca nu o indeplineste in timpul dat, suporta consecintele (aici trebuie sa mentionati ferm care sunt consecintele, fara sa exagerati, totusi, in stabilirea lor). De exemplu: „Daca nu faci curat in camera pana la ora X, nu vei mai putea sa-ti aduci prietenii la joaca azi!”. Foarte important: Nu repetati de multe ori amenintarea. O singura data este de ajuns. Iar daca nu a respectat intelegerea, tineti-va de cuvant.

Nu rata nici: Cum sa educi copilul in functie de etapele de dezvoltare

Sfat educatie copii # 5: (8-10 ani) Este ora de culcare si observati ca inca nu si-a facut temele. Ce faceti?

Asa nu: Il amenintati cu vreo pedeapsa inainte sa-i explicati situatia. Incepeti sa-i aranjati temele.

Asa da: Incercati sa intelegeti de ce nu si-a facut tema. Aratati-i ca-l intelegeti daca s-a simtit frustrat de greutatea temelor. Ajutati-l sa-si faca un program de lucru. Stabiliti si cateva consecinte daca nu-si face temele. Aratati-va  multumirea de fiecare data cand vedeti copilul cum se straduie sa-si faca temele, nu doar cand ia note mari.

Imagine de Mariana Anatoneag de la Pixabay

Data articol: 19/02/2022