5 semne că relația cu copilul tău lasă de dorit - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 semne că relația cu copilul tău lasă de dorit

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 semne că relația cu copilul tău lasă de dorit
mersul pe varfuri la copii

Copiii își iubesc părinții și au nevoie de suportul și aprecierea lor. Totuși, sunt momente când ne dăm seama că ceva nu merge în relația noastră cu copilul. Atașamentul este înnăscut, în schimb o relație se construiește și se menține cu efort , în special din partea părintelui. Chiar și cei mai iubitori părinți trebuie să acorde timp și să lucreze la relația lor cu copilul, altfel pot să apară tot felul de probleme.

Relația dintre părinți și copii are un rol esențial pentru dezvoltarea celor mici. „Atunci când copiii au relații stabile, consistente și de încredere cu părinții lor, pornesc în lume de la o bază sigură și au curajul de a explora, ceea ce conduce la o creștere sănătoasă, din punct de vedere fizic și psihic.”, arată Erin Tebben, psiholog clinician. Copiii folosesc relația cu părinții ca model pentru relația cu alte persoane.

Dacă nu au o relație puternică, pozitivă cu părinții, vor dezvolta mult mai greu relații solide cu ceilalți. Uneori, în ciuda eforturilor părintești, pot apărea diferite probleme în legătura cu copilul, fie atunci când este mic, fie mai târziu. De exemplu, copilul adolescent poate deveni recalcitrant și lipsit de respect, concomitent cu absorbția totală în grupul de prieteni. Unele probleme nu sunt grave și necesită doar o atenție sporită din partea părintelui. Altele însă cer o schimbare radicală a stilului de parenting și modului în care părinții interacționează cu copii.

Copilul își pierde încrederea în părinți Atunci când părinții fac în mod obișnuit promisiuni pe care nu le respectă, pot pierde încrederea propriilor copii. Pentru a și-o recâștiga, trebuie să le dovedească copiilor că se pot bizui pe ei. Ca să reconstruiască încrederea, adulții trebuie să-și învețe copiii valoarea onestității, să se gândească în mod serios la un plan de revigorare a încrederii pierdută. De asemenea, trebuie să aibă o abordare pozitivă atunci când copiii le spun adevărul, chiar dacă le împărtășesc lucruri neplăcute.

Minciuna în relația părinte -copil subminează încrederea. De aceea, părintele nu trebuie să facă promisiuni fără acoperire, așa cum este important totodată să păstreze secretele încredințate de copil și să-i spună întotdeauna adevărul.

Relația dintre părinți și copii are un rol esențial pentru dezvoltarea celor mici. „Atunci când copiii au relații stabile, consistente și de încredere cu părinții lor, pornesc în lume de la o bază sigură și au curajul de a explora, ceea ce conduce la o creștere sănătoasă, din punct de vedere fizic și psihic.”, arată Erin Tebben, psiholog clinician. Copiii folosesc relația cu părinții ca model pentru relația cu alte persoane. Dacă nu au o relație puternică, pozitivă cu părinții, vor dezvolta mult mai greu relații solide cu ceilalți. Uneori, în ciuda eforturilor părintești, pot apărea diferite probleme în legătura cu copilul, fie atunci când este mic, fie mai târziu. De exemplu, copilul adolescent poate deveni recalcitrant și lipsit de respect, concomitent cu absorbția totală în grupul de prieteni. Unele probleme nu sunt grave și necesită doar o atenție sporită din partea părintelui. Altele însă cer o schimbare radicală a stilului de parenting și modului în care părinții interacționează cu copii. Copilul își pierde încrederea în părinți Atunci când părinții fac în mod obișnuit promisiuni pe care nu le respectă, pot pierde încrederea propriilor copii. Pentru a și-o recâștiga, trebuie să le dovedească copiilor că se pot bizui pe ei. Ca să reconstruiască încrederea, adulții trebuie să-și învețe copiii valoarea onestității, să se gândească în mod serios la un plan de revigorare a încrederii pierdută. De asemenea, trebuie să aibă o abordare pozitivă atunci când copiii le spun adevărul, chiar dacă le împărtășesc lucruri neplăcute. Minciuna în relația părinte -copil subminează încrederea. De aceea, părintele nu trebuie să facă promisiuni fără acoperire, așa cum este important totodată să păstreze secretele încredințate de copil și să-i spună întotdeauna adevărul.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/313gf3q

Cuvinte cheie:
Data articol: 30/07/2019