16 fraze pe care sa le inlocuiesti cand copilul nu asculta! Ce sa spui in schimb? - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

16 fraze pe care sa le inlocuiesti cand copilul nu asculta! Ce sa spui in schimb?

fraze pe care sa le inlocuiesti
Credit foto: Depositphotos.com

6. Iar intarziem! / Trebuie sa ne miscam repede!

Nu exista parinte pe lume care sa nu fi fost in situatia sa-si piarda mintile din cauza intarzierilor repetate. Tocmai de aceea, in loc sa repeti la infinit “Grabeste-te, iar intarziem!” sa folosesti “Trebuie sa ne miscam rapid. Azi nu e zi in care sa fim testoase. Azi trebuie sa fim gheparzi!”. Sau “Hai sa vedem cat de repede ne putem misca azi!”.

In aceeasi categorie intra si “E timpul sa plecam ACUM!” si “Vrei sa plecam acum sau peste 5 minute?”. De ce functioneaza mai bine ultima varianta? Pentru ca le dai senzatia ca sunt responsabili pentru alegerea facuta. Copiii devin proactivi si au o reactie raspuns mai buna!

7. Nu avem bani pentru asta! / Hai sa adaugam asta pe lista de cadouri

Probabil ca sunt situatii in care, din diverse motive, nu poti achizitiona o jucarie sau un obiect pe care copilul si-l doreste. In locul utilizarii expresiilor precum “Nu avem bani!”, “Nu ne permitem!” sau “Am spus ca nu luam jucarii azi!”, poti schimba cu “Hai sa adaugam pe lista de cadouri pentru ziua ta/Craciun etc.”. Copilului nu-i trebuie indusa ideea de saracie sau lipsuri, ci trebuie sa-i fie explicate prioritatile in bugetul unei familii.

Te mai poate interesa si: Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic? Ignori sau nu?

8. Nu mai smiorcai! / Opreste-te, respire, acum spune ce vrei!

Copiii au deseori momente de smiorcaiala in care cred ca pot obtine ceea isi doresc. Pentru a indrepta comportamentul, le poti spune “Hai sa ne oprim, sa respiram impreuna, iar acum incearca sa spui ce vrei, de fapt!”. Aceasta actiune invata copilul sa isi gestioneze pornirile, sa se calmeze singur si sa spuna ce doreste fara a se smiorcai.

9. Fii bun! / Respecta-te pe tine insuti si pe ceilalti!

Copiii nu inteleg foarte bine expresii precum “Fii bun!” sau “Fii cuminte!”. In schimb, ii poti vorbi despre ce inseamna respectul de sine si respectul fata de altii.

In aceeasi categorie se inscrie si expresia “Nimeni nu se va juca cu tine daca te comporti asa!”. Poti folosi in schimb “Fa echipa cu ceilalti! Nu e nevoie sa faci pe seful!”. Desi este bine sa fii lider, intotdeauna copiii trebuie sa se foloseasca de munca in echipa.

10. Nu (mai) plange! / Este in regula sa plangi!

De multe ori exista tendinta de a minimiza nemultumirea unui copil, pentru ca adultilor li se pare o prostie motivul. Asa au aparut expresiile “Plangi ca un bebelus” sau “Numai bebelusii plang!” si chiar “Nu (mai) plange!”. Daca a ajuns sa planga, cu siguranta are un motiv intemeiat pentru el, oricat de pueril ti s-ar parea tie. De aceea copiii reactioneaza atunci cand li se spune ca este in regula sa planga si sa-si exprime sentimentele. Dupa cum vor reactiona la fel de rapid, daca li se spune si cum ar trebui sa se linisteasca.

In aceeasi categorie intra expresiile “Nu e nimic, o sa-ti treaca!”, “Te vei simti mai bine in curand!” sau “Ia un fursec sa-ti treaca!”. Toate acestea pot aduce copilul intr-o stare in care sa-si mascheze emotiile sau sa ajunga la mancat compulsiv. De aceea este indicat sa ii spui “Este in regula sa te simti …. Crezi ca am putea face ceva care sa te ajute sa te simti mai bine?”. In acest fel copilul invata ca sunt si alte modalitati de a te calma, nu doar mancarea. 

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

11. Lasa-ma pe mine! / Eu ma calmez, respir si astept sa termini!

Sunt situatii in care parintii vor imediat sa-si ajute copilul, doar pentru ca nu mai au rabdarea necesara sa-l lase pe el sa faca anumite lucruri. Ca de exemplu sa-si lege sireturile sau sa stranga masa. Este in regula sa-si puna ghetele gresit sau sa se inchida gresit la nasturi. Fac parte din procesul de invatare. Daca sari imediat sa-i ajuti ii privesti de niste etape. Casa ca in loc de “Lasa-ma pe mine!”, incearca sa te calmezi si sa-ti lasi copilul sa rezolve singur ceea ce poate rezolva singur.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 27/01/2023