Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic? Ignori sau nu? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic? Ignori sau nu?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic? Ignori sau nu?
Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic
Credit foto: Imagine de Rondell Melling de la Pixabay

Nu e parinte care sa nu se fi confruntat, macar o data in viata, cu un raspuns obraznic din partea copilului sau. Ca parinte, nu primesti foarte pozitiv acest raspuns. Si, de multe ori, il consideri un afront adus autoritatii tale.

Raspunsul obraznic al copiilor apasa “butoane” sensibile ale parintilor. Unii il pot considera o jignire. Altii se simt raniti de-a dreptul. Cand copilul spune furios “TE URASC!”, in realitate el nu te uraste. Insa, in mania lui, atat a putut sa zica.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Ce e de facut in astfel de cazuri?

Specialistii spun ca, atat timp cat copilul nu are un comportament distructiv, nu ii ameninta pe ceilalti, ii poti ignora cu nonsalanta comportamentul.

Este foarte usor sa raspunzi la un raspuns obrazic care iti produce emotii puternice: tipi, devii sarcastic, te victimizezi, il lovesti. Apoi incerci sa cauti vinovati: fie consideri ca tu, ca parinte, ai gresit pe undeva. Sau crezi ca acest comportament a fost “imprumutat” de la colegi, prieteni, rude etc. Specialistii avertizeaza ca genul acesta de raspuns nu este deloc productiv. Ei recomanda cateva tactici pe care sa le aplici atunci cand copilul iti raspunde obraznic.

Citeste si: Ce e de facut cand copilul este cuminte acasa, dar obraznic la scoala?

Cand sa ignori si cand sa nu ignori raspunzul obraznic

Poti ignora un raspuns obraznic in momentul in care atunci cand ii spui ceva copilului – desi raspunde obraznic – iti respecta instructiunile. Cuvintele lui, chiar daca agresive, pot fi ignorate pentru ca il ajuta sa se elibereze de furie. Atat timp cat copilul nu are un comportament distructiv, nu-i ameninta pe ceilalti si urmeaza instructiunile primite de la tine, ii poti ignora raspunsul obraznic.

Nu este recomandat sa ignori raspunsul obraznic in cazul in care copilul risca sa se raneasca sau sa-i raneasca pe altii, sau daca ii ameninta pe altii. Nu este recomandat sa te simti intimidat in cazul in care copilul raspunde agresiv. Trebuie sa-i spui asta, chiar daca in mijlocul unei izbucniri nervoase nu este momentul unei discutii despre aceasta problema. Asigura-te ca reiei discutia in momentul in care copilul este calm.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cum raspunzi la obraznicii

Specialistii recomanda sa nu raspunzi emotional la un astfel de comportament, ci sa te concentrezi pe comportamentul copilului. Cand si tu, si copilul suteti calmi, ii poti spune ce anumte te-a deranjat la cum ti-a vorbit.

– daca a facut ceea ce i-ai cerut, ii poti spune ca esti foarte fericit ca a facut intocmai, insa ca nu esti de acord cu cuvintele rostite, chiar daca este nervos.

– in cazul in care raspunsul obraznic a depasit regulile casei, este recomandat sa fie impuse consecinte. Il mai poti ajuta sa-si gestioneze emotiile, punandu-l sa scrie (sau sa deseneze daca este mai mic), ce anume l-a determinat sa fie atat de furios.

Este esential pentru parinti ca in timpul acestor discutii sa fie pozitivi, sa raspunda cat mai putin posibil pe fond emotional si astfel isi vor ajuta copiii sa devina mai eficace in gestionarea furiei si in rezolvarea conflictelor.

Te mai poate interesa: Educatie pozitiva: Cum sa faci disciplina cu dragoste

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/01/2023