Vara aduce cu sine soarele si mult visata caldura. Dar, odata cu ea, vin si pericolele pentru piele. Iata care sunt dusmanii pielii pe timpul verii.
Meduze
Nu toate meduzele sunt periculoase, insa sunt specii ale caror tentacule contin venin. Intepatura poate fi foarte dureroasa, creeaza iritatii si stari de confuzie. Daca apar stari de voma si spasme musculare, precum si tulburari ale respiratiei, cere de urgenta ajutor medical.
Tatuaje cu henna
Henna provine de la o planta care produce colorant rosiatic sau maroniu. Se pot adauga si alte ingrediente pentru a obtine alte culori sau pentru a dura mai mult. Tatuajele cu henna pot duce la iritatii ale pielii sau reactii alergice.
Citeste si: Protejeaza-ti pielea! 5 ponturi ca soarele sa nu-ti devina dusman
Tantari/Capuse
Ca sa nu mai ai probleme cu tantarii, ai grija sa te dai cu o substanta repelent inainte de a pleca afara. Utilizeaza acasa plase impotriva insectelor, iar daca ai curte ai grija sa nu se acumuleze apa in care tantarii sa-si depuna ouale.
Iesirile la iarba verde iti mai pot aduce un dusman: capusele. Desi nu toate capusele sunt periculoase, ele pot transmite boala Lyme. Sunt si persoane alergice la muscatura capuselor. Pentru a preveni muscatura capuselor, tineti-ti mainile, picioarele si capul acoperite, foloseste substante repelent impotriva capuselor.
Albine / Paianjen
Majoritatea oamenilor au mici umflaturi, durere si mancarimi cand sunt intepati de o albina. Insa persoanele alergice pot avea o reactie anafilactica. Aceasta se manifesta prin urticarie, inflamatie a gurii si a gatului, probleme de respiratie. Cere de urgenta ajutorul medicului.
Paianjenii pot fi si ei periculosi, mai ales daca mergi in vacanta intr-o tara exotica. Veninul paianjenilor poate cauza crampe musculare, greata, voma, lesin, cresterea tensiunii arteriale. Cere de urgenta ajutorul medicului.
Nu rata nici: Cei 3 duşmani ai tinereţii. Tu consumi aceste alimente?
Iritatia de caldura
Iritatia de caldura se produce cand sunt blocate canalele sudoripare. Ea se manifesta sub forma unor cosuri mici de culoare roz. Majoritatea iritatiilor dispar de la sine, insa poti aplica niste comprese reci sau sa faci bai caldute pentru a usura simptomele. Bebelusii sunt foarte predispusi la iritatiile de caldura. Atentie, daca iritatiile devin dureroase la atingere, cere sfatul medicului.
Arsura solara
Prea mult timp petrecut in soare cauzeaza arsuri pielii. Sunt suficiente cateva ore ca sa ti se arda pielea. Pentru a te “racori” poti utiliza analgezice, comprese reci, aloe, creme hidratante. Cere sfatul medicului daca ai arsuri mai grave (piele rosie, dureroasa, inflamata, cu blistere). Pentru a preveni arsurile solare, aplica crema cu factor de protectie minim 30.
Nu rata nici: 6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare
Sursa: webmd.com
Foto: Pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!