Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei
planuri de actiune impotriva depresiei - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - ghosts-572038_1920

Depresia este inca o boala tabu in Romania, o boala insa cu o frecventa crescuta in ultima perioada, dar si o boala pe care avem tendinta sa o ascundem sau sa o ignoram.  Solutia din mintea majoritatii este ca, din nou, o pastila va rezolva problema. Asadar, in loc sa mearga la psiholog si sa gestioneze problemele cu un efort propriu, oamenii merg direct la psihiatru. Dar de aici incolo incepe un nou cerc vicios care iti afecteaza viata pe mai multe planuri.

Medicamentele dau dependenta si au efecte secundare iar renuntarea brusca la ele are efect de tip „ricoseu”, in care simptomele se agraveaza brusc. 

Cand starea de spirit nu e cea mai buna si poate esti deja pe tratament antidepresiv cu medicatie alopata, stilul de viata si nutritia sanatoasa cu siguranta nu este un capitol la care excelezi.  Ba din contra, starea emotionala te impinge la alegeri alimentare nesanatoase: ai manca tot timpul dulciuri, carbohidrati, cat mai multe combinatii si cantitativ de asemenea mult. Alimentatia nesanatoasa „hraneste” si mai mult depresia si iata cercul vicios.  Poate stii multe despre ceea ce ar fi bine sa faci ca sa fii mai sanatos, dar tocmai starea in care te afli, te opreste: „Lasa, numai de data asta!” „Doar o bucatica de ciocolata!” „Nu mai am chef sa-mi fac salata!” „Azi nu am chef sa alerg!”, etc.  Doar cei care s-au confruntat cu astfel de probleme, pot intelege cu adevarat starea unui depresiv…pana la urma creierul este centrul de comanda!  Ce putem sa iti recomandam este sa faci pasi mici, chiar daca uneori mai „cazi in pacat”, e important sa ai o directie bine definita la care sa te reintorci dupa fiecare cadere.

Iar aceasta directie este formata din 5 planuri care functioneaza sinergic si isi potenteaza reciproc efectul:

1. Sport si miscare fizica
2. Alimente de evitat
3. Alimente de inclus
4. Consulta un psiholog sau terapeut
5. Sustine procesul de echilibrare emotionala cu remedii naturale

1. Fa sport zilnic, o miscare alerta de minim 15 minute (alergare, mers alert, ciclism, sala, o clasa de fitness, inot, etc.)

In timpul exercitiului fizic se elibereaza hormoni ai starii de bine (serotonina, dopamina, endorfine) care iti influenteaza pozitiv starea de spirit si dispozitia emotionala; unele studii considera sportul cel mai puternic antidepresiv.
Pe langa asta, miscarea fizica iti spune sistemul limfatic in functiune iar sistemul limfatic iti elibereaza deseurile din organism. Fa cat mai multa miscare in aer liber, in timp ce stai in aer liber soarele mai elibereaza in corpul tau si el serotonina, hormonul fericirii.

Te mai poate interesa: 12 SIMPTOME fizice ale DEPRESIEI si ANXIETATII. Fii atent la ele!

2. In plan alimentar, iata o lista cu ce ar fi bine sa eviti:

    1. evita zaharul si tot ce contine zahar (produse de patiserie, bomboane, bauturi carbogazoase, sau orice este indulcit cu zahar sau sirop de porumb cu un continut ridicat de fructoza) – pe moment te face sa te simti ceva mai bine, dar apoi vei cadea si mai tare;
    2. evita carbohidratii cu indice glicemic mare (paine alba, orez alb, cartofi, paste din faina alba, si orice altceva care este facut din faina rafinata de grau, orez sau porumb) – sunt tot un fel de zahar in esenta;
    3. evita si indulcitori artificiali (aspartam, zaharina, clamat) – sunt neurotoxici si pot agrava problemele;
    4. evita alimente prajite (cartofi prajiti, carne prajita, semipreparate, si orice aliment prajit) in baie de ulei, in special in ulei de floarea-soarelui – pe langa faptul ca se genereaza substante toxice si neurotoxice, te incarci cu un numar mare de calorii si cu prea putini nutrienti;
    5. elimina complet grasimile rele (grasimi trans din margarina si produse de patiserie, uleiuri hidrogenate, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb) – sunt si o sursa importanta de factori pro-oxidativi si de omega-6 care intretine inflamatia in corp;
    6. evita nitritii, un aditiv utilizat la fabricarea mezelurilor – perturba oxigenarea celulelor si a creierului, creand mai multe disfunctii

3. Ce ar fi bine sa incluzi in alimentatie:

    1. Carbohidrati cu indice glicemic redus (orez brun integral, quinoa, chia, mei, hrisca, paste integrale, leguminoase)
    2. Probiotice din iaurturi naturale (varza murata, kombucha, chefir, miso, natto, tempeh) si prebiotice (vezi legitatile #72 si #73)
    3. Grasimi sanatoase si acizii grasi omega-3 (ulei de masline, ulei de in, ulei de canepa, ulei de avocado, ulei de peste, nuci, seminte, avocado, somon salbatic, macrou, hering, sardine)
    4. Cat mai multe fructe de padure bogate in antioxidanti, in special: afine, mure, catina
    5. Legume cu frunze verzi (salata, spanac, leurda, ceapa verde, loboda, rucola, valeriana, etc.) si radacinoase (morcov, telina, sfecla rosie)
    6. Condimente cu pe starea emotionala dar efect antioxidant: sofran, turmeric, oregano, lavanda, rozmarin, cuisoare.

4. Cauta un psiholog sau un terapeut cu experienta in probleme similare cu a ta.

Nu este o simpla discutie, ci exista diverse tehnici care au fost demonstrate si care functioneaza foarte bine, putand sa iti readuca starea emotionala la normal.

5. Sustine procesul de echilibrare cu remedii naturale deoarece ele au o actiune mult mai blanda, „naturala”, care nu creeaza dependenta si actioneaza ajutand corpul sa se echilibreze de unul singur.

Testeaza aceasta schema antidepresiva care contine o combinatie de remedii naturale eficiente.  Tine cont de toate acestea si urmeaza aceasta directie. Asteapta-te sa fii mai bine in aproximativ 2 saptamani dar apoi nu renunta, ci continua in mod consecvent si perseverent.   Desi discutam despre o afectiune specifica precum depresia, solutiile de tratament de mai sus cu privire la alimentatie si stilul de viata se aplica multor, multor afectiuni. Asta e frumusetea in naturopatie, tratam organismul, nu boala!  Bucurosi sa te stim sanatos,
Farm. Anca si Adrian Ienin  P.S. In legitatea urmatoare, despre controversatul soare!

 Vrei sa recitesti o legitate? Iata-le mai jos pe toate: https://bit.ly/37zZnKu

Image by Mystic Art Design from Pixabay

Data articol: 11/05/2022