Ceaiuri pentru ficat. Lista plantelor cu efecte benefice pentru sanatatea ficatului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ceaiuri pentru ficat. Lista plantelor cu efecte benefice pentru sanatatea ficatului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ceaiuri pentru ficat. Lista plantelor cu efecte benefice pentru sanatatea ficatului
Ceaiuri pentru ficat - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - tea-1869721_1920

Ficatul este organul care indeplineste cele mai multe functii in organism. Prin urmare, mentinerea sanatatii acestuia este esentiala. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cele mai eficiente ceaiuri pentru ficat, pe care le poti consuma regulat, indiferent daca suferi sau nu de vreo afectiune hepatica.

Printre functiile pe care ficatul le indeplineste in organism se numara urmatoarele: filtreaza si purifica sangele, inactiveaza substantele toxice, metabolizeaza glucidele, proteinele si lipidele.

Ceaiurile pentru ficat pot fi consumte fie in scopul prevenirii posibilelor afectiuni hepatice, fie ca adjuvant in tratamentul acestora, fie pentru calmarea durerilor si restabilirea functiilor normale ale ficatului. Sunt recomandate, de asemenea, fumatorilor, celor care consuma regulat alcool si zahar, sau persoanelor care, prin natura meseriei, petrec mult timp in medii toxice.

Cele mai eficiente ceaiuri pentru ficat

Printre cele mai bune ceaiuri pentru ficat se numara ceaiul de armurariu, o planta care contine compusi cu rol antiinflamator si de regenerare celulara. Ceaiul de armurariu este recomandat mai ales in hepatita acuta si cronica, in hepatita alcoolica si in ciroza hepatica. Se prepara prin infuzarea unei lingurite de fructe macinate de armurariu intr-o cana de apa si se consuma de doua ori pe zi.

Anghinarea este un bun stimulent al functiei hepatice si, totodata, al celei biliare.

Poate fi consumat in special de persoanele care sufera de disfunctii hepatobiliare, de hepatita cronica, dar si de cele care se afla in stadiul de preciroza, aceasta planta ajutand la stagnarea evolutiei bolii. Ceaiul se prepara prin infuzarea unei lingurite de planta intr-o cana de apa si se consuma doua cani zilnic.

La randul lor, galbenelele favorizeaza secretia biliara si dezintoxicarea ficatului.

Totodata, aceste plante actioneaza ca un pansament gastric, fiind recomandate in ulcer si gastrita. Ceaiul de galbenele se prepara prin infuzarea unei lingurite de galbenele intr-o cana cu apa. Se consuma doua-trei cani pe zi.

Citeste si: Ceai de galbenele, beneficii si contraindicatii

Pe lista de plante benefice pentru ficat se adauga si papadia.

Aceasta stimuleaza secretia bilei si detoxifica ficatul. Are, totodata, si rol hepatoprotector, ajutand ficatul sa se refaca in urma expunerii la toxine. Cura cu ceai de papadie este recomandat sa fie urmata mai cu seama de sarbatori sau in perioadele in care consumul de mancaruri bogate in grasimi este mai mare decat de obicei. In plus, ceaiul de papadie combate constipatia si este benefic si in curele de slabire, prevenind retentia de lichide si favorizand eliminarea celulitei. Ceaiul de papadie se prepara prin infuzarea a doua lingurite de planta intr-o cana cu apa fierbinte si se bea de doua ori pe zi.

Turmericul este un foarte bun detoxifiant al ficatului.

Acesta reduce inflamatia si ajuta ficatul sa isi repare tesuturile afectate de boli precum steatoza hepatica sau hepatita C. Mai mult decat atat, ceaiul de turmeric impiedica raspandirea si inmultirea celulelor tumorale si, totodata, transformarea celulelor normale in celule canceroase. Pentru a obtine maximum de beneficii din acest condiment, prepara ceaiul dupa urmatoarea reteta: umple o jumatate de cana cu apa clocotita. Adauga doua lingurite de turmeric si o lingurita de ghimbir ras. Acopera cana si lasa la infuzat 15 minute. Amesteca, apoi, 1/2 lingurita de scortisoara, 1/2 lingurita de piper negru si o lingurita de miere. Umple restul canii cu lapte de nuca de cocos si amesteca bine.

Citeste si: Ceai de turmeric, beneficii pentru sanatate

Imagine de Pexels de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 12/04/2022