Ce se intampla in creier cand esti fericit - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce se intampla in creier cand esti fericit

Ce se intampla in creier cand esti fericit

Puterea gandurilor pozitive

Creierul este obisnuit sa elibereze compusi chimici. Atunci cand te concentrezi pe gandurile negative vaduvesti creierul de forta sa pozitiva, ii diminueaza abilitatea si creeaza depresie. Pe de alta parte gandirea pozitiva, fericirea, speranta, optimismul si bucuria scad nivelul cortizolului si produc serotonina care are ca efect imbunatatirea starii de bine. Iar acest lucru ajuta creierul sa functioneze la capacitatea sa de varf.

Gandurile fericite si gandirea pozitiva, in general, ajuta la dezvoltarea creierului, ca si la generarea si intarirea de noi sinapse in special in cortexul prefrontal care serveste la integrarea celorlalte functii ale creierului.

Cu alte cuvinte, cortexul prefrontal nu doar ca regleaza semnalele neuronale transmise celorlalte parti ale creierului si corpului, ci si iti permite sa gandesti si sa reflectezi asupra a ceea ce faci din punct de vedere fizic. Cortexul prefrontal iti permite sa-ti controlezi raspunsurile emotionale prin conexiunea cu creierul limbic. Iti ofera abilitatea de a te concentra pe ceea ce tu alegi si poti obtine informatii legate de modul tau de gandire. Cortexul prefrontal este singura parte a creierului care poate controla emotiile si comportamentele si te ajuta sa te focusezi pe orice obiectiv iti doresti sa atingi. Te ajuta sa te dezvolti ca fiinta umana, sa schimbi ce doresti sa schimbi si sa-ti traiesti viata asa cum iti doresti.

Nu rata nici: 5 lucruri pe care sa le faci seara ca sa te trezesti fericit dimineata

De ce optimismul duce la o fericire mai mare

Specialistii in neurostiinta au descoperit ca oamenii care sunt intr-o dispozitie mai buna si sunt mai inclinati spre optimism au, in general, o activitate mai mare in cortexul lor prefrontal stang. Oamenii de stiinta specializati in comportamente au observat diferente fascinante intre optimisti si pesimisti.

Optimismul, spre exemplu, implica componente cognitive, emotionale si motivationale mai bune. Optimistii au tendinta de a avea stari emotionale mai bune, sunt mai perseverenti si mai de succes si au o experienta mai buna. Optimistii percep evenimentele pozitive in termen de permanenta si cred ca totul se intampla datorita abilitatilor si calitatilor lor, in vreme ce evenimentele negative sunt vazute drept intamplatoare ori greseli ale altor oameni. In plus optimistii:

– traiesc vieti fericite, implinite;

– petrec putin timp singuri si mult timp socializand;

– au relatii bune;

– au obiceiuri mai sanatoase;

– au sisteme imunitare mai puternice;

– traiesc mai mult decat pesimistii.

Pesimistii explica evenimentele pozitive in termen precum efort si stare emotionala si vorbesc despre evenimentele negative folosid cuvinte precum „intotdeauna” si „niciodata”.

Un studiu de la Universitatea British Columbia sustine ca unele persoane sunt predispuse generic sa vada lumea in gri, adica in mod negativ. In plus pesimistii:

– presupun ca ghinioanele sunt permanente;

– sunt de opt ori mai predispusi sa sufere de depresie comparativ cu optimistii

– au rezultate mai slabe la scoala si la birou;

– au relatii interpersonale superficiale;

– mor mai repede decat optimistii.

Potrivit unui cercetator de la Universitatea din California persoanele nefericite petrec ore intregi comparandu-se cu oameni aflati deasupra ori sub ei pe o scara a fericirii; persoanele fericite nu se compara cu nimeni.

Potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Lund fericirea are de-a face mai degraba cu relatiile si oamenii si mai putin cu lucrurile.

Vestea buna este ca iti poti folosi mintea pentru a-ti antrena creierul sa renunte la gandurile negative ce duc spre pesimism si sa aleaga gandurile pozitive care duc spre optimism. Poti fi maestrul schimbarilor neuronale care duc la o fericire mai mare si care formeaza noi legaturi neuronale intre celulele creierului. Chiar daca in istoricul familiei tale exista pesimisti tu ai abilitatea de a imbunatati functiile creierului tau blocand in acelasi timp modelurile neuronale legate de gandirea negativa. Poate ca nu poti sterge o predispozitie genetica spre depresie insa poti reduce impactul si recurenta ei.

Gandire negativa, balanta negativa

Gandirea negativa afecteaza coordonarea creierului ceea ce ingreuneaza procesele gandirii si gasirea de solutii. Sentimentul de teama, care poate aparea atunci cand este concentrat pe rezultatele negative, scade activitatea in cerebel, care incetineste abilitatea creierului de a procesa informatii nou si limiteaza abilitatea de a rezolva creativ problemele. In plus, factorul frica are impact asupra lobului temproral stang, care afecteaza memoria, starea emotionala si impulsul de control.

Lobul frontal decide ce este important in conformitate cu cantitatea de atentie pe care o acorzi unui lucru si cat de bine te simti in legatura cu acel lucru. De aceea, cu cat de concentrezi mai mult pe negativitate, cu atat mai multe sinapse si neuroni va crea creierul tau pentru a ajuta procesul negativ.

Hipocampusul furnizeaza contextul pentru a depozita amintirile, ceea ce inseamna tonul emotional si descrierile pe care mintea ta le creeaza prin generarea de noi si mai puternice cai si sinapse neuronale. Ceea ce gandesti si simti legat de o anumita situatie ori lucru poate deveni atat de bine integrat incat ai nevoie de mult timp pentru a sterge conexiunile negative si amintirile din creier astfel incat sa scapi de frica, sa gandesti pozitiv si sa crezi ca un vis poate deveni realitate, sa crezi ca eforturile tale vor fi incununate cu succes.

Antreneaza-ti creierul sa gandesti pozitiv

Unul dintre cele mai vechi postulate din neurostiinta sustine ca procesele mentale (gandirea) isi are originea din activitatea creierului: ca el este la conducere cand este vorba despre crearea si sculptarea mintii. Totusi, cercetari recente au aratat ca focusul, activitatea mentala repetitiva pot influenta schimbari in structura creierului si a capabilitatilor sale.

Actiunile pe care le intreprinzi pot, la propriu, dilata ori contracta diferite regiuni ale creierului intr-un mod pozitiv sau negativ. Cu cat ii ceri mai multe creierului sa faca cu atat mai mult spatiu cortical seteaza astfel incat sa poata gestiona noile sarcini. Raspunde prin intarirea unor conexiune care sustin comportamentul dorit ori poate slabi alte conexiuni. Totusi, ceea ce faci si ceea ce gandesti, vezi ori simti este oglindit in zona respectiva a creierului, iar conexiunile din creier se organizeaza astfel incat sa se acomodeze cu nevoile tale.

Inseamna ca tot ceea ce gandim, facem si spunem conteaza; ca influenteaza persoana care suntem in exterior, in interior si creierul nostru. Inseamna ca iti pot face creierul sa fie mai pozitiv.

Incepe prin a avea ganduri pozitive, priveste partea plina a paharului si refocalizeaza-ti creierul cand isi fac aparitia gandurile negative. Mintea ta are abilitatea de a determina modul in care gandeste creierul in legatura cu ce se intampla in viata ta. Foloseste-l in avantajul tai astfel incat sa gandesti intotdeauna pozitiv.

Sursa: wakeup-world.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/11/2022