Brahmi~Gotu Kola (Centella asiatica), planta sanatatii creierului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Brahmi~Gotu Kola (Centella asiatica), planta sanatatii creierului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Brahmi~Gotu Kola (Centella asiatica), planta sanatatii creierului
Brahmi~Gotu Kola

Printre plantele medicinale care pot contribui la ameliorarea unor afectiuni variate se numara si „Centella asiatica”. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre ea, astfel incat vei ajunge sa iti dai seama cat de utila poate fi pentru sanatatea fizica si psihica si ca este esential sa fie mai mult protejata, intrucat a fost inclusa recent de catre organismele internationale in lista speciilor de plante amenintate cu disparitia.

„Centella asiatica” sau Brahmi~Gotu Kola a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala in tari precum India, China, Sri Lanka, Nepal sau Madagascar. Ea este considerata ca fiind una dintre cele mai utile plante in vederea tratarii afectiunilor pielii, vindecarii ranilor, dar si pentru revitalizarea celulelor nervoase, motiv pentru care in India este cunoscuta drept „planta creierului”. In trecut, in aceasta tara a fost confundata cu o alta planta, numita „Bacopa monnieri”, in conditiile in care ambele erau vandute pe piata sub denumirea de „Brahmi”. Cu timpul insa, s-a stabilit ca cele doua sunt diferite.

„Centella asiatica” este una dintre cele mai cautate plante pe piata internationala a plantelor medicinale, ajungand, in prezent, sa faca parte dintre speciile amenintate, in conditiile in care a fost culeasa masiv si nu s-a mai cultivat suficient. Planta este perena, nu are o aroma puternica, avand o inaltime de aproximativ 15 cm. Tulpina sa este striata, avand noduri. „Centella asiatica” prefera solurile argiloase si creste in zone umbroase si umede, precum pasunile aflate pe malul apelor, unde poate sa formeze covoare dese. Frunzele sale  au un petiol lung, pornesc cate 1-3 din fiecare nod de pe tulpina (au 2-6 cm lungime si 1,5-5 cm latime), au forma reniforma, margini striate si sunt lipsite de peri pe ambele parti. Florile plantei sunt sub forma de umbrela (florile care cresc dintr-un ax central si au pedunculi de aceeasi lungime), cuprind 3-4 flori albe, mov sau roz si apar in perioada aprilie-iunie. Fructele au cam 5 cm lungime, au forma globulara, iar semintele sunt comprimate in partea laterala.

Valoarea etnofarmacologica a plantei

Chiar daca a fost o perioada in care a existat o lipsa de interes pentru remediile naturale utilizate in medicina traditionala, in ultimele decenii, datorita unui progres al domeniului numit „etnofarmacologie” sau „etnomedicina”, preocuparea de a descoperi noi soluții naturale pentru fitomedicina a dus la dorinta de a valorifica mai mult puterea vindecatoare a plantelor.

In ceea ce priveste recunoasterea proprietatilor „Centellei asiatica”, se poate spune ca ea este inca des folosita in doua ramuri traditionale ale medicinei indiene (Ayurveda si Unani), pentru tratarea unor afectiuni foarte diverse, precum astmul, probleme ale memoriei, boli de piele si rani, probleme renale, probleme ginecologice sau pentru ingrijirea sarcinii. Si medicina traditionala chineza apreciaza „Centella asiatica”, aici ea fiind utilizata pentru afectiuni digestive, boli de piele, sangerari nazale, pojar, fracturi, probleme urinare sau tuberculoza.

Alte tari de pe continentul asiatic folosesc si ele pe scara larga aceasta planta, in vederea ameliorarii afectiunilor mentionate. In plus, „Centella asiatica” este utilizata si in medicina traditionala braziliana ca remediu pentru ameliorarea unor afectiuni foarte grave (cum ar fi lepra sau elefantiazisul- aceasta din urma se refera la cresterea foarte mare in volum a unor zone ale corpului, mai ales a membrelor, in conditiile in care limfa nu mai ajunge in zonele respective, din cauza unui organism parazit).

Ce substante valoroase pot fi regasite in „Centella asiatica”

Studiile au demonstrat prezenta unor compusi remarcabili, valoarea plantei fiind recunoscuta atat la nivelul sistemului medical traditional indian, cat si la nivelul medicinei moderne. Despre „Centella asiatica” se spune ca se remarca prin urmatoarele substante:

  • Triterpenoizi
  • Acizi grasi si volatili
  • Alcaloizi
  • Glicozide
  • Flavonoizi
  • Alti compusi- Vitaminele B, C, G, diferiti aminoacizi etc.

Citeste continuarea pe ORGANIC INDIA.RO.

Cuvinte cheie:
Data articol: 14/05/2019