5 motive frecvente pentru care cel mic plânge - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 motive frecvente pentru care cel mic plânge

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 5 motive frecvente pentru care cel mic plânge

De la primele zile şi chiar până în jurul vârstei de 3-4 ani, copiii plâng pentru a-şi exprima nemulţumirea, pentru a ne atrage atenţia sau pentru a le veni în ajutor. Pentru mămicile care tocmai ce au dat naştere primului bebe plânsul lui este în primele zile un motiv de îngrijorare în sine şi vine însoţit de nenumărate întrebări despre creşterea celui mic.

Mămicile ar trebui însă să ştie că motivele pentru care micuţii pot plânge sunt dintre cele mai diverse. Plânsul bebeluşilor ne ajută pe de-o parte să ne dăm seama când trebuie schimbaţi, când e ora de masă, sau când se simt rău. Pe de altă parte, cei mici pot folosi plânsul ca metodă de a ne capta atenţia, de a-i lua în braţe şi de a petrece mai mult timp cu ei. Totuşi, care sunt motivele pentru care bebe plânge?

 

 

Durerile de burtică (colicii)

Colicii apar în primele săptămâni de viaţă ale celui mic şi vor dispărea în jurul vârstei de 3-4 luni. Dacă bebe are burtica tare, bombată, îşi încordează mânuţele sau se arcuieşte, atunci înseamnă că are colici. Câteva dintre cauzele acestora pot fi: problemele de digestie, excesul de aer înghiţit odată cu laptele, faptul că mănâncă prea repede sau prea mult. Deşi este o reacţie a organismului normală, destul de des întâlnită la bebeluşi, apariţia colicilor nu este obligatorie. Pentru a ameliora simptomele, poţi să îi masezi uşor burtica, să îi faci o băiţă caldă şi să îl ajuţi să se liniştească.

 

 

Apariţia dinţilor

Primii dinţi apar în jurul vârstei de 4-8 luni, iar în cazul unora dintre copii procesul de creştere a dinţilor începe abia după vârsta de un an. Cele mai frecvente simptome sunt:

stare subfebrilă sau febră, stările de agitaţie din timpul nopţii, inflamaţia de la nivelul gingiilor şi durerea. O soluţie sunt suspensiile orale care au triplu efect: antipiretic, analgezic şi antiinflamator, şi care sunt disponibile cu aromă de portocale sau căpşuni. De asemenea, pentru a-i ameliora senzaţia de durere, îi poţi masa gingia uşor cu degetul şi cu un gel special.

 

 

Otita

Mai mult de două treimi dintre copii au cel puţin un episod de otită medie acută până la vârsta de trei ani. Cele mai des întâlnite simptome ale otitei sunt durerea, tendinţa copilului de a-şi freca urechea mai des, secreţii abundente ale urechii şi stările de nervozitate. Este bine ca micuţul tău să fie consultat de medic pentru tratamentul potrivit. De asemenea, analgezicele pe bază de ibuprofen calmează durerea şi inflamaţia asociată otitei. Acestea pot fi administrate începând cu vârsta de trei luni şi efectul lor durează până la opt ore.


 

Durerea de cap

Una dintre cauzele din care cei mici pot plânge este durerea de cap, care apare indiferent de vârstă. De obicei, aceasta este asociată febrei, apariţiei dinţilor sau problemelor de vedere. Este bine să mergi cu cel mic la medic astfel încât să te asiguri că nu este nimic mai grav.

 

 

Durerea în gât

Durerea în gât se manifestă ca o inflamaţie sau înroşire a ţesuturilor. Zonele afectate în mod obişnuit sunt faringele şi laringele (parte a gâtului care conţine corzile vocale). Apariţia durerii în gât poate fi provocată de boli bacteriene, precum amigdalita streptococică, sau de bolile copilăriei – varicela, rujeola sau oreionul. Pentru a ameliora durerea poţi da celui mic un antiinflamator, însă consultul medical este absolut obligatoriu pentru identificarea cauzei corecte a durerii. În această perioadă, încearcă să îi pregăteşti celui mic mese în principal lichide pe care să i le dai uşor călduţe, nu fierbinţi.

Data articol: 19/04/2015