3 afecțiuni dentare care se manifestă prin durere - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 afecțiuni dentare care se manifestă prin durere

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 3 afecțiuni dentare care se manifestă prin durere
3 afecțiuni dentare care se manifestă prin durere
Credit foto: Unsplash

Învățăm, încă de mici, că este esențial să acordăm o atenție deosebită sănătății orale pentru a ne bucura de un zâmbet strălucitor și de o dantură sănătoasă. Cu toate acestea, este bine să știm că, indiferent de atenția pe care o acordăm igienei orale și alimentației, vizitele regulate în cabinetul stomatologului ne vor ajuta să prevenim și să tratăm în timp util cariile și alte afecțiuni dentare comune.   

Uneori, problemele dentare pot apărea atunci când ne așteptăm mai puțin și se pot manifesta prin durere persistentă. Chiar dacă există mai multe afecțiuni care pot provoca durere la nivelul cavității orale, astăzi o să discutăm despre cele mai frecvente 3 probleme care te trimit rapid către clinica stomatologică.

Caria dentară

Potrivit cliniciledrleahu.ro, caria dentară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii dentare. Ea apare atunci când bacteriile din gură formează acizi care erodează smalțul dinților. Acest proces poate duce la formarea unei cavități în dinte, care, mai apoi, va crește sensibilitatea la stimuli precum alimentele reci, calde sau dulci. Caria nefiind tratată, durerea va deveni mai intensă și rădăcina dintelui este afectată. 

Caria dentară poate fi provocată de mai mulți factori, însă, de regulă, o igienă precară, precum și o alimentație bogată în zaharuri (dulciuri, sucuri acidulate etc.) și săracă în vitamine și nutrienți reprezintă principalul motiv pentru care smalțul este afectat. Caria poate să apară și odată cu înaintarea în vârstă, cu tocirea dinților sau cu fracturarea acestora din diverse cauze. 

Gingivita

Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate provoca dureri și sângerări gingivale. Aceasta este adesea cauzată de acumularea de plăci bacteriene pe dinți și pe gingii. Gingivita netratată are șanse să evolueze într-o afecțiune mai acută numită boală parodontală și poate afecta țesuturile de suport ale dinților. Ignorată, boala parodontală va ajunge să provoace dureri, disconfort în cavitatea bucală, dar și pierderea treptată a dinților.

Pentru prevenție este indicat să se respecte o rutină de igienă orală zilnică: periajul danturii de două ori în fiecare zi, dimineața și seara, folosirea apei de gură, a aței dentare și a dușului bucal. Mai mult, boala parodontală necesită vizite periodice în cabinetul dentistului. Acolo, pacienții vor beneficia de detartraj, periaj și igienizare profesionale. 

Abces dentar

Un abces dentar este o infecție în jurul rădăcinii unui dinte sau în interiorul unui dinte. De cele mai multe ori, abcesul dentar este o cauză directă a unei carii netratate la timp. 

Conform my.clevelandclinic, infecția poate provoca dureri severe, umflături ale feței și sensibilitate la presiune. Abcesele necesită tratament imediat, deoarece pot duce la complicații și la afectarea dinților sănătoși din imediata vecinătate. Este important de știut că tratamentele moderne pot salva chiar și un dinte cu abces prin efectuarea unui tratament de canal la microscop și atașarea unei coronițe dentare. În situațiile în care dintele este prea deteriorat, iar extracția este singura soluție potrivită, tratamentele la care poți recurge pentru înlocuirea spațiului rămas gol sunt implantul sau puntea dentară. 

După cum vezi, consultul periodic în cabinetul stomatologic este esențial pentru depistarea în timp util a problemelor dentare. Doar prin prevenție, durerea poate fi evitată și dantura salvată. În plus, verificările stomatologice te ajută să economisești bani, tratamentele pentru refacerea danturii fiind mai costisitoare decât cele pentru menținerea sănătății orale.  

Desigur, dacă resimți durere dentară este important să te programezi în clinica stomatologică, acolo unde dentistul va diagnostica sursa durerii și va recomanda, mai apoi, un tratament personalizat. 

Photo: Unsplash

Data articol: 11/09/2023