10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat
despre capuse
Credit foto: Imagine de Catkin de la Pixabay

E vara afara, iar iesirile in natura sunt fi din ce in ce mai dese. Numai ca petrecerile in iarba verde se pot sfarsi mai putin placut daca ne ies in cale neplacutele capuse. Tu ce stii despre capuse? Stii ce trebuie sa faci daca ti se intampla sa fii muscat de o capusa?

Ministerul Sanatatii a facut public Protocolul de profilaxie post muscatura de capusa, care va fi aplicat in toate spitalele de pediatrie. Unitatile sanitare de urgenta pentru copii vor primi protocolul ce a fost elaborat de catre medicii specialisti din cadrul Institutului National de boli infectioase Matei Bals.

Protocolul explică modalitatea de indepartare/extragere completa a capusei, chirurgical chiar daca este nevoie, curatarea zonei, precum si profilaxia cu antibiotic.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Masuri de prevenire a expunerii la capuse

Protocolul realizat de specialistii de la „Matei Bals” include si cateva recomandari de prevenire a muscaturilor de capuse.

Astfel:

  • se evita zonele cu iarba, arbusti, paduri, in care espunerea la capuse este foarte mare
  • se recomanda purtarea de haine de culoare deschisa, pentru ca insectele sa fie cat mai vizibile, inclusiv capusele
  • se recomanda aplicarea de spray-uri impotriva insectelor (inclusiv a capuselor)
  • se recomanda verificarea atenta a hainelor, bagajelor si a corpului la intoarcerea din drumetii.
  • se recomanda protejarea animalelor de companie cu produse recomandate de catre medicul veterinar impotriva insectelor (inclusiv a capuselor)

Mai multe informatii puteti gasi in documentul atasat AICI

Iata, in continuare, 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii ca sa nu fii muscat.

Despre capuse se stie ca masa lor preferata sunt soarecii

Capusele prefera soarecii, insa daca nu sunt suficient de multi, oamenii pot fi si ei la fel de „gustosi”.

Nu sunt mari

In fotografii capusele par uriase. In realitate, insa, sunt foarte foarte mici. Capusele au patru stadii de dezvoltare, de la ou, larva, nimfa si adult. Nimfele abia daca ating dimensiunea bobului de mac, iar adultii pe cea a unui bob de susan. Doar cand sunt satule sunt gigantice.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici

Capusele au 8 picioare

Ca sa fii sigur ca ai de-a face cu niste capuse, tine cont de faptul ca ele fac parte din clasa arahnidelor, sunt verisoarele paianjenilor, deci au 8 picioare. Insectele obisnuite au doar 6.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/07/2023