8 semne că vrei să deții controlul total - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

8 semne că vrei să deții controlul total

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » 8 semne că vrei să deții controlul total
semne că vrei să deții controlul
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

S-ar putea să nu știi că ești un nebun al controlului, dar comportamentele tale de control îi fac pe oamenii din jurul tau dezgustati. Iată câteva modalități de a tte ușura de asta.

Nebunii de control rareori știu că sunt asa. Ei cred că îi ajută pe oameni cu „critica constructivă” sau preiau un proiect pentru că „nimeni altcineva nu va face bine”.

Ei nu văd comportamentele lor de control ca fiind simptome ale a ceea ce se întâmplă cu adevărat – propria lor anxietate a luat-o la inaintare.

Gândurile iraționale abundă în lumea noastră stresantă: Dacă nu primesc acest contract, voi fi concediat. Dacă nu sunt acasă la 6:00, sunt un părinte groaznic. Dacă nu primesc acea mărire, sunt nasol la slujbă. Toate aceste gânduri ar putea fi adevărate, dar probabil că nu.

În loc să abordăm propria noastră gândire irațională și să o transformăm într-o gândire mai realistă, încercăm să controlăm situația, de obicei încercând să controlăm alți oameni.

Citeste si: A fi de acord să fii controlat înseamnă a fi crud cu tine însuți

Vrei să știi dacă ești un pasionat de control? Iată opt semne pentru plăcerea ta de a controla tot:

1. Crezi că dacă cineva ar schimba unul sau două lucruri despre sine, ai fi mai fericit. Așa că încerci să-i „ajuți” să schimbe acest comportament subliniindu-l, de obicei din nou și din nou. 

2. Îi microgestionezi pe alții pentru a-i face să se potrivească așteptărilor tale (adesea nerealiste). Nu crezi în imperfecțiune și nu crezi că nici altcineva ar trebui să fie.

3. Judeci comportamentul celorlalți ca fiind corect sau greșit și reține atenția în mod pasiv-agresiv până când se încadrează cu așteptările tale. Să stai în judecată tăcută este o formă magistrală de control. 

4. Oferi „critica constructivă” ca o încercare acoperită de a-ți avansa propria agendă.

5. Schimbi cine ești sau ceea ce crezi, astfel încât cineva să te accepte. În loc să fii tu însuți, încerci să-i convingi pe ceilalți, gestionând impresia lor despre tine.

6. Prezenți scenarii din cel mai rău caz în încercarea de a influența pe cineva departe de anumite comportamente și față de alții. Acest lucru se mai numește și instigare la frică.

7. Îți este greu cu ambiguitatea și ești de acord să nu știi ceva.

8. Intervii în numele oamenilor încercând să explici sau să respingi comportamentele lor altora.

Nu rata nici: Parintii imi controleaza viata excesiv si ma santajeaza cu bolile lor. Eu vreau sa ma mut cu iubitul meu si sa-mi vad de viata mea! Ce sa fac? Afla ce-i raspunde psihologul nostru

Crezi că dacă poți schimba comportamentul nedorit al altei persoane, atunci vei fi mai fericit sau mai împlinit.

Îl faci pe altcineva responsabil pentru felul în care te simți. Chestia este că ești responsabil doar pentru tine. Drumul către relații mai bune începe întotdeauna cu tine. În loc să încerci să-i controlezi pe toți ceilalți, lucrează pentru a deveni o versiune mai bună a ta. Iată câteva idei:

  • Fii vulnerabil cu oamenii. 
  • Nu-ți compromite niciodată respectul de sine modificându-ți convingerile de bază. 
  • Fii realist cu privire la așteptările tale de la ceilalți. 
  • Renunță la prostiile pasiv-agresive – fii direct. 
  • Accepta că o mare parte a vieții este plină de necunoscut.
  •  Îmbrățișează confruntarea – într-adevăr este uneori singurul lucru pe care îl poți face.
  •  Asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta fericire.

Dacă lucrezi la propria-ți îmbunătățire în loc să încerci să-i controlezi pe ceilalți, relații mai sănătoase la locul de muncă, precum și oriunde altundeva, vor veni la tine ca si rezultat.

sursa: inc.com

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Data articol: 27/02/2023