3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » 3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
poti fixa un obicei

Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a comportamentului se rezuma la o schimbare a obiceiurilor tale.

Dar, cum iti transformi obiceiurile proaste in unele bune? Sau cum instalezi noi obiceiuri in programul tau zilnic atat de plin?

Exista deja o multime de bloguri si carti pe acest subiect care repeta aceleasi sfaturi. Majoritatea acestor informatii nu sunt usor de digerat sau implementat.

Iata 3 pasi simpli care functioneaza pentru a crea un obicei si a-l fixa.

1. Nu incerca sa devii mare, mergi cat mai departe

Cea mai mare greseala pe care o fac majoritatea oamenilor atunci cand isi fac noi obiceiuri este ca se bazeaza doar pe motivatie si merg „prea mult” in primele zile. Sa presupunem ca cineva este motivat sa se puna in forma si astfel decide sa faca o ora de antrenament in fiecare zi.

Se descurca grozav in prima saptamana, dar in a doua saptamana este epuizat si motivatia a fost terminata. „Viata” ii sta in cale si se intorace la a nu face deloc exercitii.

Suna familiar?

Aceeasi poveste se repeta cu orice obicei bun pe care incerci sa-l construiesti daca mergi prea mult chiar la inceput. Va spunem clar: motivatia este instabila. Nu va dura suficient de mult pentru a-ti pastra obiceiul.

Actiune: Treci mic daca vrei sa joci jocul pana departe. In loc sa te antrenezi timp de o ora in fiecare zi, antreneaza-te timp de 20 de minute. Sau antreneaza-te pentru o ora doar 2 zile pe saptamana. Ideea este sa o faci ridicol de simplu pentru implementarea obiceiului bun.

Dupa ce ai creat impuls, creste ritmul foarte incet. Dupa doua saptamani de a respecta obiceiul, te antrenezi 40 de minute in fiecare zi sau te antrenezi timp de o ora 4 zile pe saptamana. Continua sa creezi impuls pentru aceasta modificare si apoi creste din nou.

Asa vei reusi sa te trezesti cu 2 ore mai devreme decat obisnuiai acum 3 luni. Trezeste-te cu doar 15 minute mai devreme in fiecare saptamana si apoi am creste ritmul pe masura ce iti construiesti impuls.

Te mai poate interesa: Umilinta suptului degetului la copii. Ce spun psihologii despre acest obicei

2. O sa esuezi, planifica

Iti vom spune un mare secret: chiar si guru-ul auto-dezvoltarii are un derapaj in obiceiurile lui. Este uman sa mai ai scapari.

Te imbolnavesti si astfel intrerupi exercitiile timp de doua saptamani. Munca devine prea multa si deci nu ai citit mai mult de 10 pagini in ultima luna. Exista un eveniment important care iti perturba programul de somn.

Se intampla in viata. Trebuie sa iti planifici. Cheia este sa revii pe drumul bun cel mai repede posibil. Nu lasa slabiciunea sa ajunga la tine.

Actiune: Nu incerca sa fii perfect!

Planifica pentru situatii de urgenta. Gandeste-te la ceea ce te-ar putea impiedica sa implementezi obiceiul si elimina distragerile. Planifica cum poti trece peste obstacole si tine-te de obiceiuri. Poate inseamna reducerea frecventei obiceiului sau diminuarea intensitatii obiceiului.

Cand ai o lista uriasa de lucruri de facut, continua sa faci miscare. Dar doar pentru 10 minute. Cand esti prea obosit, citeste doar 1 pagina in loc de 30. In loc sa te trezesti mai tarziu, fa-ti timp sa tragi un pui de somn dupa-amiaza.

Exista, de asemenea, o regula de doua zile pe care o poti folosi pentru aceasta problema: pur si simplu nu ai voie sa ratezi implementarea obiceiului tau doua zile la rand. Aceasta inseamna ca poti merge la sala in zile alternative, dar nu ai voie sa nu mergi doua zile consecutiv. Acest lucru te asigura ca vei minimiza sansele de a intra intr-o criza.

3. Foloseste obiceiurile existente in avantajul tau

Este o vaicareala comuna sa nu ai timp sa implementezi noi obiceiuri. Vrem sa citim mai mult, dar cine are timp? Vrem sa mergem la sala, dar cine are timp?

Nu ai nevoie de mai mult timp. Trebuie doar sa folosesti cu intelepciune timpul pe care il ai deja. Poate nu observi, dar ai deja obiceiuri bune si rele. Trebuie doar sa le folosesti in avantajul tau.

Foloseste-ti obiceiurile pentru a completa crearea altuia. Va crea un efect de domino mai devreme decat crezi. Pentru obiceiurile proaste, pur si simplu inlocuieste-le cu un obicei bun pana cand vei fi  conditionat.

Actiune: daca ai deja un obicei, sa zicem spalatul pe dinti in fiecare seara, completeaza-l cu citirea celor cateva pagini ale unei carti bune (retine numarul 1: mergi mic pentru jocul pe termen lung).

Si daca ai deja un obicei prost, sa zicem navigarea pe retelele de socializare, inlocuieste-l cu cititul sau orice alt obicei bun. Ori de cate ori esti tentat sa intri pe net, alege o carte. Dupa cateva eforturi constiente, va deveni ceva automat pentru tine.

Acest proces te ajuta sa citesti mai mult si sa petreci mai putin timp pe retelele de socializare cu, sincer, efort minim. Doi iepuri dintr-un foc.

Nu rata nici: Te-ai saturat sa mai tipi la copilul tau? 6 sfaturi sa renunti la acest obicei

Concluzie

Obiceiurile sunt ceva care te pot ajuta sau iti pot distruge viața. Obiceiurile bune pot perfectiona o modalitate usoara de auto-imbunatatire, in timp ce obiceiurile proaste iti pot degrada calitatea vietii.

Din fericire, construirea obiceiurilor este simpla. Doar ca nu este usor. Trebuie sa fii consecvent si sa gasesti strategii inteligente care sa te faca sa rezisti in joc.

foto

Cuvinte cheie:
Data articol: 15/11/2021