Poftele irezistibile: De ce apar si cum sa le intelegi - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Poftele irezistibile: De ce apar si cum sa le intelegi

Stresul, emotiile si poftele irezistibile

Emotiile si stresul contribuie si ele la declansarea poftelor. Atunci cand esti trist, te duci la gogoserie “sa te indulcesti”. Atunci cand esti vesel, te duci “sa sarbatoresti”. Potrivit lui Wansink, totusi emotiile pozitive sunt mai dadatoare de pofte decat cele negative. El a ajuns la aceasta concluzie in urma unui sondaj la care au participat peste 1000 de adulti americani.

Dintre acestia 86% au declarat ca li s-a facut pofta de un anumit aliment cand erau fericiti, si 74% cand au vrut sa sarbatoreasca ceva sau sa se recompenseze pentru o reusita. In schimb, doar 52% dintre respondenti au avut pofta de ceva atunci cand erau plictisiti si 39% cand erau tristi sau singuri. Cu toate acestea, poftele celor fericiti sunt mai sanatoase, ei alegand mai degraba mancare, in timp ce persoanele nefericite tind spre alegeri nesanatoase: bomboane, chipsuri, prajituri, inghetata.

 

Cum potolesti poftele irezistibile

Nu trebuie sa apelezi la cine stie ce metode complicate. Unii dintre voluntarii participanti la studiile lui Wansink au declarat ca atunci cand li se facea pofta de bomboane, luau bombana in gura, o tineau putin, apoi o scuipau. Sau doar miroseau bomboana. Fara efect, insa.

Iata solutiile oferite de Wansink:

  • – mananca foarte rar alimentele de care ti se face pofta des: ”Este gresit sa crezi ca daca mananci putin din cevaul de care iti este pofta, iti va trece. Daca vei continua sa mananci des acel ceva, chiar si cate putin, nu vei face altceva decat sa alimentezi pofta. Nu insa si daca mananci din ce in ce mai rar spre deloc respectivul aliment”.
  • – mananca putin: “Da-ti voie din cand in cand sa cedezi ispitei, insa mananca foarte putin. Evita sa tii alimentele ispititoare acasa sau la birou. In schimbi poti sa iesi o data la o perioada anume de timp cu prietenii la o inghetata sau o felie de pizza. Insa nu zilnic, nici macar saptamanal. Ci mult mai rar”.
  • – gaseste un substitut sanatos: “Daca iti e pofta de ceva dulce, incearca un fruct. Daca vrei inghetata, incearca in schimb unt de arahide de la rece”.
  • – distrage-ti atentia: “Atunci cand iti este pofta de ceva, in loc sa mananci, citeste o carte, da cu matura, impacheteaza niste haine, numara pana la 10 etc. In acest fel iti iei gandul de la respectivul aliment si uiti de pofta”.
  • – fa-ti un plan de bataie pentru “poftele cronice”: “Exista si persoane care sufera de… pofte cronice. Adica, de exemplu, in fiecare zi la ora X ti se face pofta de ceva. Daca vorbim de ceva nesanatos este cu atat mai rau sa consumi zilnic.

Chiar si daca este ceva sanatos, tot se va ajunge la o suprasaturatie la un moment dat. Stim cu totii, ce e mult strica. In acest caz, obiceiul de a manca ceva trebuie inlocuit cu obiceiul de a face ceva. De exemplu in fiecare zi la ora X, cand ti se face pofta, in loc sa mananci iesi din casa/birou si te plimbi, pret de 10-15 minute”.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/07/2018