Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie

 

Iata o reteta rapida si gustoasa de supa chinezeasca:

Ingrediente

Un morcov (curatat si taiat in 5 bucati)
O ceapa (curatata si taiata in 4 bucati)
Un kilogram de oase de vita/porc/pui
O mana de patrunjel proaspat si tocat marunt
Sare, putin sos de soia pentru aroma
Piper

Dimineata, pune primele trei ingrediente intr-o oala la foc mic, umple cu apa si lasa sa fiarba lent cateva ore. Inainte de servire adaugi patrunjelul, sarea, sosul de soia si piperul. Ulterior mai pot fi adaugate si alte ingrediente cum ar fi oua, alte legume sau taitei.

Pentru femeile gravide sau lauze, ori pentru cei cu boli cronice, acest tip de supa de pui preparat si cu boabe de fasole rosie este foarte tonic si incarca trupul de energie, improspatand sangele.

 

 

Alimentele impartite in reci sau calde

Anumite alimente au proprietati yin sau racoritoare, deci sunt alimente reci, in timp ce altele au proprietati yang, deci calde. Provocarea este sa consumi o dieta care sa contina un echilibru intre cele doua.

Atunci cand cineva este bolnav, un medic chinez va recomanda intai de toate schimbarea alimentatiei pentru a restabili armonia intre yin si yang in corp, stiut fiind ca prezenta bolii inseamna o intrerupere a fluxului de armonie si de energie din corp.

De exemplu, pentru persoanele care care sufera de arsuri stomacale din cauza consumului multor alimente yang, in loc de doctorii antiacide li se recomanda ceaiuri de plante pentru restabilirea fortelor sale yin. La fel se trateaza si racelile sau gripele, mai putin cu doctorii cat cu restabilirea echilibrului intre alimentele reci si calde.

 

 

Nu exista un aliment total rece sau total cald, ci exista dominante. De aceea, specialistii chinezi nu au ajuns la un consens cu privire la o lista finala a alimentelor 100% reci (yin) si calde (yang). Cheia este combinatia echilibrata dintre ele in farfurie si in functie de sezonul de afara.

Orientativ, alimentele considerate reci si recomandate in sezonul cald sunt: varza cruda, morcovi cruzi, castraveti, fructe de mare, peste, rata, tofu, apa, legume si fructe crude in general.

Alimentele calde, recomandate in sezonul rece sunt: vita, pui, oua, ghimbir, orez, ciuperci, susan, vin.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/10/2014