Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Din medicina chineza: Cum sa mananci sezonier ca sa nu te imbolnavesti si sa ai energie

Ca sa ai o alimentatie echilibrata si sa iti asiguri sanatatea de la luna la luna, trebuie sa stii anumite informatii pretioase din medicina traditionala chineza legate de alimentatia sezoniera. Multi dintre noi suntem constienti de textura, gustul, aroma, consistenta si energia (chi, asa cum o numesc chinezii) a fiecarui produs proaspat, fie ca este din propria curte sau cumparat de la piata. Insa a manca fructe importate prin partea cealalta a globului in mijlocul iernii nu inseamna doar extravaganta financiara, dar cauzeaza dizarmonie in corp, spun chinezii!

 

 

Anotimpurile si elementele meteorologice aduc in viata noastra caldura, frig, vant, uscaciune sau umiditate. Din perspectiva medicinii traditionale chineze, aceste elemente exista si in corpul nostru in orice moment al anului si este important sa oferim corpului alimentatie care sa contrabalanseze aceste elemente ca sa asiguram echilibrul si deci sanatatea trupului de la un sezon la altul.

Ceea ce se intampla in interiorul corpului nostru in termeni de sanatate sau boala este determinat de ceea ce mancam, de tipul de corp pe care il avem, de genetica si de starea mentala sau emotionala pe care o avem, dar poate fi influentat dramatic de vreme sau de schimbarile de sezon. Din fericire, Mama Natura ne ajuta si asista oferindu-ne alimente care pot fi mancate pentru a atinge armonia atat de necesara trupului.

Medicina traditionala chineza considera ca a manca alimente potrivite si compatibile cu schimbarile de sezon scade riscul de imbolnavire din sezonul urmator, intrucat sprijina corpul sa se pregateasca pentru schimbarile climatice ce urmeaza trecerii de la un anotimp la altul.

Tot in aceste principii chinezesti se afla informatia ca iarna sau cand e frig afara, alimente predominant  calde (yang) si hrana incalzita vor hrani corpul si spiritul si vor fi mai usor de digerat. Un exces de alimente reci si crude in conditii de iarna si frig creeaza dizarmonie in corp si digestie incetinita.

 

 

Corpurile noastre pot fi fierbinti, calde, reci sau foarte reci, ori un mix din toate acestea iar acest lucru este valabil si tipurilor de alimente consumate. De exemplu, o persoana care are o constitutie rece va avea nevoie de caldura din alimentatie si va manca alimente calde si fierbinti atat ca temperatura cat si ca tipologie.

Foarte multi chinezi poarta dupa ei pe timpul iernii un termos mic cu apa fierbinte si multi din batranii chinezi isi incep zilele reci de iarna cu o mica portie de coniac, intrucat se spune ca le trezeste „focul interior” si previne imbolnavirile de iarna (alcoolul incalzeste dar poate fi si tonifiant, dar nu este deloc potrivit pentru o persoana care este fierbinte ca natura, ca fel de a fi!).

Medicina chineza este, in esenta sa, despre balanta si echilibru. Regula este sa nu se manance o cantitate mare de mancare ci sa se manance sezonier ca mod cel mai sigur de a preveni dezechilibrul din corp.

In vremea rece, de exemplu, avem nevoie de alimente care ne dau caldura, sa ne sustina functiile rinichilor si sa conserve energia. Avem nevoie de alimente sa ne protejeze inima si spiritul. Multe femei care au carente de fier vor simti frigul mai puternic iarna. In aceste cazuri, se recomanda consumul alimentelor bogate in fier, cum sunt legumele si carnea de vita.

Iarna este momentul potrivit de a prepara si servi alimente gatite la abur si in proces lent de preparare, cum sunt supele sau mancarurile inabusite care au un efect de calmare si incalzire. Copiilor le place sa vina de la scoala in zilele de iarna si sa manance un bol de supa calda.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/10/2014