Cand incep colicile, e greu si pentru bebelus, si pentru parinti deopotriva. Nu exista un tratament in sine pentru colici; totusi, poti incerca o serie de remedii ca sa-ti ajuti puiul sa le suporte mai usor. Secretul este sa-ti pastrezi calmul si sa intelegi ca, desi micutul plange fara incetare, prin simplul fapt ca il tii in brate, il ajuti deja sa se simta mai bine. Cu blandete si cu multa rabdare, experimenteaza diversele tehnici de a calma un bebelus cu colici, pana cand le gasesti pe acelea care functioneaza pentru voi. Ideile de mai jos te vor ajuta sa-i ameliorezi durerile micutului tau, dar tine minte: in unele cazuri vor merge la fix, in timp ce alte dati va fi nevoie sa incerci ceva diferit.
Ce sa faci cand il alaptezi
1. Tine bebelusul in pozitie dreapta
Ai putea incerca sa-ti tii puiul in pozitie verticala atunci cand il hranesti, indiferent daca il alaptezi natural sau cu biberonul. In acest mod, laptele va trece mai usor prin sistemul digestiv al micutului. Daca bebelusul sta ghemuit sau aplecat in timpul hranirii, exista sanse mai mari sa inghita aer si sa-l doara apoi burtica din cauza gazelor.
2. Hraneste-ti micutul in liniste
In primul rand, trebuie sa ai grija sa-ti alaptezi intotdeauna bebelusul inainte de a deveni lihnit – daca micutul plange de foame si se agita, va inghiti mai mult aer. Apoi, e foarte important sa-l hranesti in liniste, fara distrageri, intr-un mediu tihnit si calm. Miscoreaza lumina din camera, pune putina muzica ambientala si roaga-i pe fratiorii mai mari sa se joaca in liniste cat timp bebe papa.
3. Ai grija sa eructeze dupa ce mananca
Asigura-te ca bebelusul suge corect la san, pentru a inghiti cat mai putin aer, si pune-l apoi pe umarul tau, ca sa eructeze. Aceasta practica ajuta la eliminarea bulelor de aer din stomacel. Nu e nevoie sa astepti ca micutul sa termine o masa completa:
– daca alaptezi natural, ridica-l pe umar ca sa eructeze cand il muti de la un san la altul;
– daca il hranesti cu biberonul, fa pauze la cateva minute ca sa-i dai ragaz micutului sa eructeze.
4. Schimba-i tipul de lapte praf
Nu ar trebui sa existe probleme cu laptele praf pe care il folosesti, pentru ca, de regula, nu provoaca aparitia colicilor. Totusi, e bine sa intrebi medicul daca e cazul sa schimbi tipul de lapte praf si sa alegi ceva care nu contine proteine din lapte de vaca.
5. Cumpara tetine anticolici
Daca iti alaptezi micutul cu biberonul, e important sa alegi sticluta si tetina potrivite. Mai ales in perioada colicilor, bebe are nevoie de un biberon care sa nu permita inghitirea aerului in timpul hranirii, pentru ca asta duce la gaze si la probleme cu burtica. Exista biberoane special concepute ca sa previna acest lucru: unele sunt curbate, altele au duze sau o captuseala care impiedica formarea bulelor de aer in lichid si nu permit tetinei sa se stranga din cauza suctiunii. Ca tot vorbim de tetine, ar fi bine sa cauti o tetina anti-colici cu flux mediu – nici prea lent, ca bebelusul sa nu primeasca prea putin lapte si sa fie nevoit sa suga mai tare (cu riscul de a inghiti aer), nici prea rapid, ca micutul sa nu trebuiasca sa inghita repede laptele.
6. Scoate din alimentatia ta tot ce e alergenic
Informeaza-te despre legatura dintre alimentatia mamei si colicile bebelusului. Anumite substante din alimente (in special proteinele din laptele de vaca) pot trece din alimentatia ta in laptele matern, influentand sansele puiului tau de a face colici. S-ar putea sa fie nevoie sa renunti o vreme la lactate, precum si la alte alimente cu potential alergenic sau care i-ar putea irita stomacelul, cum sunt mancarurile picante, graul, nucile, capsunile, usturoiul si legumele crucifere (varza, broccoli, conopida).
7. Stabileste o rutina zilnica
Hraneste-ti micutul doar atunci cand ii e foame, pentru ca supraalimentarea favorizeaza aparitia crampelor abdominale, iar in rest tine-te de rutina cu care s-a acomodat – baite, plimbari, cate un somnic la intervale strategice. Sigur ca bebelusul nu va sta cu ochii pe ceas, dar are un oarecare simt al ritmului in care se succed activitatile lui.
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024