Bebe are varsaturi! Ce e de facut? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bebe are varsaturi! Ce e de facut?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Bebe are varsaturi! Ce e de facut?
Bebe are varsaturi
Credit foto: Image by Pexels from Pixabay

In mod obisnuit, daca bebe are varsaturi ocazionale, nu e nevoie de intri in panica. Totusi, in unele situatii – mai ales daca accesele de varsaturi sunt frecvente sau violente –, ele pot fi un semn ca puiul tau are o problema de sanatate. Iata ce trebuie sa faci ca sa il ajuti si cum iti poti da seama cand e cazul sa chemi medicul.
 

Bebe are varsaturi? Suna imediat la 112 daca:

– Bebelusul are dificultati de respirare.
– Micutul prezinta simptome de deshidratare severa: are ochii infundati in orbite, are mainile si picioarele reci si cu pete, este irascibil, are stari de somnolenta, fontanelele (spatiile neosificate ale craniului) par adancite.
 

Bebe are varsaturi? Mergi la Urgente daca:

– Pare sa aiba dureri mari – Desigur, puiul tau nu are cum sa iti spuna ce il deranjeaza, insa nimeni nu il cunoaste mai bine decat tine, asa ca probabil iti vei da seama daca are dureri. In aceasta situatie (varsaturi plus semne de durere), trebuie sa mergi cu el la spital, pentru ca ar putea avea un blocaj intestinal sau o alta problema de sanatate, pe care doar un medic o poate rezolva.

– Voma contine urme de bila (o substanta verde) sau de sange, care arata precum zatul de cafea

In acest caz, e posibil ca medicul sa iti ceara o mostra de varsaturi de la bebelus. Prin urmare, oricat de neplacut ti s-ar parea, oricand observi ceva ciudat la varsaturile puiului tau, pastreaza o mostra intr-o punga de plastic pentru a o duce la analiza. Voma cu bila (de culoare verde) arata ca exista un blocaj intestinal, ceea ce inseamna ca micutul are nevoie de ingrijire medicala imediata.

– Micutul are burtica umflata si sensibila

Acest lucru poate indica o acumulare de gaze sau de fluid, o obstructie intestinala, o hernie sau o alta problema la tractului digestiv. Blocajele intestinale sunt destul de rare, insa, atunci cand apar, trebuie tratate imediat la spital, pentru ca sunt periculoase.

– Bebelusul vomita de mai multe ori dupa ce s-a lovit la cap

Asta poate semnala o comotie, asa ca trebuie sa mergi cu micutul la Urgente.
 

Cheama medicul pediatru daca:

– Varsaturile dureaza mai mult de 24 de ore

Daca bebelusul are deja o afectiune digestiva, e normal sa se intampla asta. Insa e mai bine sa fii sigura, asa ca suna pediatrul.

– Bebelusul da semne ca incepe sa fie deshidratat

Simptomele inceputului de deshidratare sunt: scaderea frecventei de urinare (au trecut mai mult de 6-8 ore de cand a udat scutecul), gura si buzele uscate, plansul fara lacrimi – asta daca micutul e mai mare de 3 saptamani (dureaza cam 2-3 saptamani pana cand bebelusii varsa primele lacrimi), letargie, urina de culoare galben inchis.

– Voma contine urme de sange

O cantitate infima de sange e intrucatva normala si, deci, nu e de speriat. Simplul efort pe care il face organismul in timpul acceselor de varsaturi e suficient sa produca ruperea vaselor mici de sange care captusesc esofagul.

Alte posibile explicatii: bebe s-a taiat la buza sau in cerul gurii si a inghitit sangele ori i-a curs sange din nas recent (in ultimele 6 ore). In toate aceste cazuri, nu e nevoie sa te alarmezi daca observi o tenta sangerie in voma micutului. E cazul sa chemi medicul abia daca varsaturile continua sa aiba urme de sange sau daca aceasta cantitate de sange creste. (Bineinteles, asa cum am mentionat mai sus, mergi imediat la Urgente daca sangele din voma are o textura si o culoare asemanatoare cu zatul de cafea.)

– Micutul are crize violente de varsaturi in decurs de 30 de minute dupa masa

– Acesta poate fi un semn ca bebelusul are stenoza pilorica, prin urmare trebuie sa chemi medicul cat de repede posibil.

– Observi ca bebe are pielea galbena sau i se ingalbenesc corneele

Aceste simptome pot semnala ca bebelusul are icter (galbinare). Icterul insotit de dureri in partea dreapta de sus a abdomenului poate indica o hepatita.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/02/2024