Pielea bebelusului: ingrijire, preventie, pericole externe (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Pielea bebelusului: ingrijire, preventie, pericole externe (P)

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Pielea bebelusului: ingrijire, preventie, pericole externe (P)
ingrijirea pielii bebelusului

Pielea bebelusului este foarte sensibila si delicata, fiind extrem de expusa iritatiilor, motiv pentru care ingrijirea sa trebuie facuta obligatoriu cu produse adecvate. Adaptarea de la mediul intrauterin, unde pielea era protejata de lichidul amniotic, la mediul extrauterin, se face in timp si chiar daca in primele 2-3 saptamani aceasta beneficiaza de un strat protector de grasime naturala, tot va avea nevoie de protectie si ingrijire suplimentara pentru ca acum este cea mai expusa infectiilor cutanate.

Ingrijirea pielii bebelusului: cei mai importanti pasi

Ingrijirea pielii bebelusului trebuie sa respecte cateva reguli si cativa pasi esentiali, astfel evitandu-se nu doar posibilele iritatii, ci si aparitia afectiunilor cutanate.

  1. Produsele folosite pentru igenizarea si ingrijirea pielii bebelusilor trebuie sa faca parte din gamele destinate micutilor, sa fie testate dermatologic, sa fie nonalergenice, sa aiba pH neutru si sa nu aiba in compozitie substante chimice, parabeni sau alti compusi toxici de natura sa usuce si sa irite pielea bebelusilor.
  2. Baia bebelusului trebuie facuta zilnic, de preferat seara, inainte de culcare. In ultimul timp, din ce in ce mai multi medici recomanda ca in primele 3-4 luni de viata, baia bebelusului sa fie facuta o data la 2 sau 3 zile, insa pielea sa fie curatata de fiecare data cand este nevoie cu un prosop umed. Acest aspect ramane la latitudinea parintilor, insa este important ca spalarea sa se faca doar cu produse destinate ingrijirii pielii bebelusului si nicidecum cu produse pentru adulti care pot contine ingrediente agresive.
  3. Pielea bebelusilor nu trebuie stearsa de apa prin frecare, ci prin tamponare, intocmai pentru a nu o irita. De asemenea, este recomandat sa se lase cateva minute in contact direct cu aerul pentru a respira.
  4. Pielea bebelusilor are nevoie de hidratare si este necesar ca dupa fiecare baita aceasta sa fie masata cu uleiuri speciale din ingrediente naturale. In lipsa acestora, masajul se poate face si cu ulei de masline.
  5. Este necesar ca scutecul sa fie schimbat de fiecare data cand este nevoie si zona sa fie spalata corespunzator. Daca pielea bebelusului sta prea mult in contact cu urina si materiile fecale se va irita.
  6. Pielea bebelusului trebuie ferita de actiunea directa a razelor solare, iar in primul an de viata este interzis a se folosi pe pielea sa produse cu factor de protectie solara. De asemenea, cel mic trebuie protejat de vant, ger si ploaie.
  7. Problemele pielii, indiferent ca vorbim de iritatii sau afectiuni dermatologice, trebuie depistate si tratate corespunzator.

Dermatita, iritatii, alergii si cum sa le evitam

Cele mai comune afectiuni ale pielii bebelusului sunt iritatia de scutec, dermatita de contact sau alergica, dermatita seboreica, dermatita atopica si acneea infantila. Pentru a le evita este necesar ca igiena bebelusului sa fie facuta corespunzator, urmand pasii de mai sus si doar cu produse destinate pielii sensibile a micutilor.

Alergiile pielii pot fi cauzate de detergentii cu care sunt spalate hainele micutului, dar si de materialul textil din care sunt confectionate. Prin urmare, se recomanda folosirea detergentilor hipoalerenici, evitarea balsamului de rufe si folosirea materialelor naturale, de preferat din bumbac, acesta avand rolul de a absorbi umezeala si de a lasa pielea sa respire.

Pe de alta parte punctam ca dermatita atopica are o componenta genetica si, alaturi de dermatita seboreica, necesita consultul medicului si urmarea unui tratament doar la recomandarea acestuia. Simpotemele pot fi, insa, ameliorate prin folosirea produselor de ingrijire destinate pielii sensibile si atopice a bebelusilor. Totodata, acestea sunt recomandate si in cazul iritatiilor recurente, dar si in cazul acneei infantile, o afectiune care se vindeca de la sine in primele luni de viata.

Sursa: Farmacialapretmic.ro

Data articol: 24/09/2018