Mancare pentru bebelusi. Ghidul alimentelor pe grupe de varsta - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Mancare pentru bebelusi. Ghidul alimentelor pe grupe de varsta

Mancare pentru bebelusi
Credit foto: Depositphotos.com

Mancare pentru bebelusi. Intre 9 si 12 luni

Dupa ce puiul tau implineste 9 luni, si pana la varsta de un anisor, el isi perfectioneaza abilitatea de a manca singurel. Acum poate tine bine in manute biberonul cu lapte si canita antiscurgere, incepe sa fie mai activ si sa se acomodeze de minune cu statul in scaunel, la masa, incearca sa foloseasca singur tacamurile (desi, de cele mai mult e ori, va da pe el sau pe jos). De fapt, asteapta-te la o mare mizerie in bucatarie, la pete de mancare peste tot si la un bebelus nazdravan, care face numai „pozne” – acesta e modul lui de a invata si trebuie sa il incurajezi.
In aceasta etapa, el se va fi obisnuit de mult cu „finger foods”, asa ca ii poti da alimente mai consistente (tot fierte si pasate, dar nu la fel de fin, sau taiate cubulete ceva mai mari, cat sa-i incapa in gurita): carne de pui, de vitel, de miel, tofu, taietei, fasole, mazare, turtite de ovaz, galbenus de ou, branza, cereale de ovaz, iaurt, cartofi, igname, chifle. Totodata, nu te sfii sa-i dai mancaruri moi, care se topesc in gurita. 

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Mancare pentru bebelusi. Intre 12 si 18 luni

Cand puiul tau trece de un anisor, o sa observi ca vrea din ce in ce mai mult sa faca lucrurile singurel. Are o capacitate de atentie sporita, manuieste mai bine tacamurile la masa (chiar daca inca mai da pe jos), inclina singur capul si canita cand bea (si nu mai varsa la fel de mult pe el). Pe scurt, iti arata ca a crescut si ca e timpul sa stea la masa cu familia – si, bineinteles, sa se infrupte si el cate putin din bunatatile celorlalti.
Din ceea ce pregatesti pentru toata lumea, ii poti da bebelusului piureuri, legume si fructe taiate cubulete, precum si bucatele mici de carne. Te poti inspira din urmatoarea lista: lapte integral, papaya, branza cottage, caise, inghetata, grepfrut, oua intregi (galbenus plus albus), bobite de strugure (taiate in jumatate), carne de vita, capsuni, rosii, peste (somon, ton), paste, biscuiti graham, broccoli, cereale de grau, spanac, chiar si putina miere, conopida, clatite, pepene, briose, mango, kiwi. Va fi o splendoare sa-l vezi cum incepe sa manance singur cu tacamurile pentru bebelusi si cum intinde manuta catre farfuriile celorlalti, ca „acolo e mai bun”. Pe langa asta, tot dupa un an, minunea ta va incepe sa mearga incet-incet (un eveniment major in viata lui si a ta), asa ca n-o sa-l prinzi stand linistit la masa, ci va trebui sa-l alergi prin toata casa ca sa-l hranesti. E una din marile bucurii ale vietii de parinte, asa ca savureaz-o din plin! 

Mancare pentru bebelusi. Intre 18 si 24 de luni

Va indreptati cu pasi repezi catre pragul de 2 anisori (cand a trecut oare timpul?), asa ca vor aparea cateva schimbari importante. In primul rand, ii cresc molarii iar asta inseamna ca incepe mestecarea rotativa (miscarea diagonala a maxilarelor) – prin urmare se va putea descurca foarte bine cu mancaruri mai consistente si mai complexe. Abia acum incepi sa gatesti cu adevarat pentru micutul tau (pana acum doar fierbeai fructele si legumele, iar apoi le pasai). Un alt lucru important este ca va incepe sa nu-l mai intereseze deloc biberonul, asa ca il poti intarca. In schimb, va fi mai dornic sa manance singur cu lingura si furculita (o sa vezi ca miscarile ii sunt mult mai bine coordonate si ca nu da pe jos mai deloc) si va invata sa iti spuna (sau sa-ti arate) cand mai vrea papita sau a mancat de-ajuns.
Meniul lui poate sa contina de acum portii mici de: budinca, tocana, sendvis, orez sau cartofi cu sos, „smoothie” si „shake” de fructe si legume, pate de ficat, supa, salata de legume sau fructe cu putin sos deasupra, „barcute” de avocado, rondele de morcov fiert, bucatele de branza, tulpini de broccoli, cereale rotunde (in forma de „o”), bucatele mici de paine prajita, unt de arahide.
Probabil ca va incepe sa devina mofturos la mancare (va prefera unele alimente in locul altora, pe care le va refuza), dar acest lucru e normal pe masura ce micutul este expus la gusturi si texturi noi, tot mai variate. De asemenea, gustarile vor deveni tot mai importante, asa ca e bine sa ai la indemana o tavita/cosulet cu biscuiti integrali, pe care sa-i rontaie intre mese. Nu in ultimul rand, va trebui sa recurgi la toata creativitatea de care poti da dovada ca sa-i mentii interesul la masa – nu va vrea decat sa se plimbe de colo-colo si sa exploreze mai departe, de unde si obiceiurile lui alimentare un pic haotice. Dar o sa se dezvete de ele mai tarziu, asa ca poti fi linistita!

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: AskDrSears.com

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/10/2023