Cum se dezvolta gusturile copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum se dezvolta gusturile copiilor

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Cum se dezvolta gusturile copiilor
Gusturile copiilor apar in mod treptat si sunt influentate de o serie de factori. Ce se intampla concret din punct de vedere stiintific alaturi de sfaturi pentru a evita mofturile la mancare vei descoperi in acest articol.
Dezvoltarea gusturilor la copil
Simtul gustului la un copil mic si propria curiozitate naturala il ajuta sa exploreze lumea inconjuratoare. Chiar inainte de a incepe diversificarea, papilele sale gustative il pot ajuta sa descopere ce ii place sau displace la diferite texturi si arome. Acest simt incepe sa se dezvolte chiar din perioada intrauterina, iar pana la varsta de 9 saptamani gestationale, gura si limba sa s-au format si apar primele papile gustative. In mediul intrauterin copilul este inconjurat de lichid amniotic, respirand si inghitind in mod natural acest lichid (il ajuta la dezvoltarea plamanilor si a sistemului digestiv). Varietatea de arome din alimentele si bauturile pe care le consumi in sarcina ajung in fluxul sanguin si in lichidul amniotic.
Pe masura ce bebelusul gusta lichidul amniotic, are parte de prima experienta cu diverse arome. Acesta le miroase ca si tine, iar daca ai consumat alimente dulci, sarate sau picante, copilul tau le va cunoaste pe toate. Odata ce se naste, papilele sale gustative sunt extrem de sensibile si poate recunoaste gustul dulce si pe cel acru, dar prefera dulce. Conform unui studiu desfasurat de Universitatea din Western Sydney, Australia, copiii (cu varsta cuprinsa intre 8-10 ani) au o densitate papilara mai ridicata decat adultii, fiind mai sensibili la sucroza sau la gustul dulce. Din acest motiv adora gustul laptelui matern. Abia in jurul varstei de 5 luni  cel mic va incepe sa dezvolte reactii la alimentele sarate.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 06/05/2017