Joaca este extrem de necesara pentru dezvoltarea sociala, emotionala, fizica si cognitiva a copilului tau! Prin joaca, micutul invata mai multe despre corpul sau si despre lumea inconjuratoare, si va face acest lucru folosindu-si cele cinci simturi, in special in primul an de viata.
Explorarea este sufletul jocului, iar pentru bebelusul tau orice experienta conteaza, chiar si cele mai banale, cum ar fi sa arunce castronelul cu mancare! Specialistii in dezvoltare sustin ca joaca este treaba copiilor, iar curatenia de dupa – responsabilitatea parintilor.
Pe masura ce copilul creste, joaca va deveni din ce in ce mai fascinanta, mai plina de imaginatie si mai complexa. Prin joaca, micutul isi va testa aptitudinile-cheie si calitatile, precum independenta, creativitatea, curiozitatea si rezolvarea problemelor. De asemenea, joaca poate fi importanta pentru a explora diverse sentimente si pentru a dezvolta diferite deprinderi sociale. De exemplu, prima oara cand va spune „Te rog!“ sau „Multumesc!“ ar putea fi la un tea party imaginar cu papusi.
Ce genuri de joaca sunt cele mai potrivite?
Depinde de stadiul de dezvoltare al copilului. De vreme ce joaca este „instrumentul“ pe care puiul tau il foloseste pentru a invata despre lume, deprinderile pe care le exerseaza acum sunt cele mai bune indicii pentru a-i alege activitatile potrivite. De exemplu, daca micutul tau are trei luni si invata sa apuce diferite obiecte, lasa-l sa se joace cu jucarii din plus mai mari. Daca, la 12 luni, invata despre cauza si efect, joaca-te cu el de-a „v-ati-ascunselea“, pe sub masa si dupa scaune. Iata care sunt principalele tipuri de jocuri care ar putea atrage interesul puiului tau, in functie de varsta pe care o are si de deprinderi:
Joaca interactiva cu tine – Interactionarea cu tine si cu alte persoane este importanta in primul lui an de viata. Bebelusilor le place sa zambeasca, sa priveasca si sa rada.
Jocul cu obiecte – Atingerea, lovirea, rontairea, aruncarea, impingerea si alt gen de experiment cu obiecte este fascinant pentru un micut cu varsta de la 4 la 10 luni.
Joaca functionala si reprezentativa – Daca vei pretinde ca intrebuintezi jucariile ca pe alte obiecte familiare, cu fantezie si imitand situatii din viata de adult (sa faci pe gradinarul impingand prin parc o masinuta de tuns iarba de jucarie sau sa tii peria la ureche „ca sa dai un telefon“, de exemplu) va fi extrem de amuzant pentru un copil de 12-21 de luni, pentru ca acum imaginatia lor incepe sa se dezvolte.
Joaca simbolica – Acest gen de joaca, placuta si comuna pe la varsta de doi ani, creeaza din nimic ceva minunat! Copilul tau se va juca astfel cu o cutie de pantofi ca si cum aceasta ar fi un autobuz, facand zgomote specifice motorului, de exemplu, sau va dori sa manance un inel din plastic, sustinand ca este o… gogoasa!
Jocul pe roluri – Pe la 30-36 de luni, micutul tau va incepe sa-si asume noi roluri. Astfel, acesta se va juca de-a doctorul, de-a gradinita sau de-a mamica.
Care sunt cele mai potrivite jucarii?
Cand nu stii cum sa alegi jucariile pentru puiul tau, lasa varsta micutului sa te ghideze! De exemplu, un copil de doua luni va agreea jucariile care se misca in vant, in vreme ce un copil de 15 luni va avea nevoie de ceva mai complex – sa se prefaca, de exemplu, ca gateste in bucatarie.
Cum pot participa activ la joaca micutului meu?
„Ora de joaca“ nu este doar „ora in care folosesti jucarii“. Joaca este orice activitate placuta ce implica persoane, obiecte sau miscari. Orice activitate, de la a face un balon din guma de mestecat si pana la a canta ceva, poate fi considerata joaca. Daca ai vazut vreodata un copil de un anisor impresionat de o cutie din carton, vei intelege cat de largi sunt limitele!
– Asaza-te pe jos, alaturi de micutul tau. Tu vei fi cea mai interesanta „jucarie“ pentru el si orice activitate i se va parea extrem de amuzanta.
– Vorbeste cu bebelusul tau in timp ce te joci cu el si ajuta-l, astfel, sa-si dezvolte vocabularul.
– Introdu noi activitati de joaca atunci cand copilul este odihnit.
– Opreste-te cand vezi ca s-a saturat! Copiii au praguri diferite de stimulare.
– Cand puiul tau pare plictisit, iritat sau obosit, este clar ca e timpul pentru o pauza.
– Da-i micutului tau o sansa de a se juca singur, dar si cu alti copii!
Autor: Alexandra NEDELCU
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024