De foarte multe ori gandim ca parinti, ca succesul copiilor nostri in sport este foarte mult legat de talent. Scopul acestui articol nu este sa negam acest lucru, ci sa atragem atentia aupra unor lucruri, mai putin vizibile, dar care au o influenta extrem de mare asupra carierei si vietii copiilor nostri.
In discutiile cu parintii descoperim ca investim energia noastra in lucruri pe care nu le putem controla cu adevarat și nu pe acele lucruri pe care le putem controlam. Nu putem controla daca copiii nostri vor deveni sportivi profesionisti, deoarece exista prea multi factori in afara controlului nostru.
Atat parintii, cat si copiii nu controleaza cu adevarat leziunile, selectiile, genetica, modul in care trecem prin pubertate, presiunea colegilor in cadrul unui grup pentru a numi doar cateva, dar pot influenta mediul care cultiva unele dintre abilitatile enumerate mai jos:
- Sa nu intarzii
- Respetul pentru munca
- Efortul
- Limbajul corporal
- Energia
- Atitudinea
- Pasiunea
- Sa te lasi antrenat
- Sa lucrezi in plus
- Sa fii pregatit
Problema este ca toate aceste abilitati care necesita „talent zero”, trebuie sa fie cultivate in mod eficient de catre parinti, profesori si antrenori si sustin mediul pe care il creeaza pentru tinerii sportivi.
Nimeni nu se indoieste ca toate acestea sunt abilitati extrem de valoroase. Cu totii am dori sa le aiba copiii nostri. Ele ar permite tinerilor sa se dezvolte in orice zona de viata vor alege. Ele sunt vitale in sportul de performanta pentru a ne asigura ca formam indivizi multilateral dezvoltati.
Reactia noastra initiala atunci cand citim lista este ca acest lucru are sens, dar este nevoie de talent? Desigur ca da. Orice lucru invatat este o abilitate atat fizica, cat și mentala si daca oamenii cred ca aceste lucruri sunt usor de invatat, de ce nu poseda toata lumea aceste trasaturi?
Auzim de multe ori discursul antrenorilor in presă cand vine vorba de tineri jucatori: „jucatorul X ar putea ajunge sa joace in campionatele de top din Europa. El are „toate atuurile” pentru a juca in echipe de top, dar „dedicarea si silinta” vor determina modul in care cariera lui se desfasoara. Cu toate acestea, ne asteptam ca jucatorii tineri sa posede instantaneu aceste trasaturi.
Citeste si: De ce fac copiii sport?
Cu totii ne-ar placea sa vedem tineri cu o atitudine excelenta, dar ce inseamna asta pentru ei? Le-am vorbit vreodata despre asta?
Sportul ofera, fara indoiala, una dintre cele mai sigure și mai bune oportunitati de invaare pentru o multime din aceste abilitati, care urmeaza sa fie dezvoltate daca accentul este pus pe acestea de catre antrenori si intarit de mesajele pozitive din jurul lor care vin de acasa. Multe dintre aceste abilitati pot fii neglijate daca totul este prea centrat asupra rezultatelor si nu este investit suficient timp in procesele care alcatuiesc performanta.
„Intrebati mai intai cata pasiune si perseverenta aveti pentru propriile obiective de viata. Apoi, intreaba-te cat de probabil este ca abordarea ta de parinte iti incurajeaza copilul sa te imite. Copiii tai te vor urmări”
Angela Duckworth
Vorbim adesea despre modul in care parintii in ansamblu au cea mai mare influenta asupra copiilor lor si a comportamentelor lor, recunoscand in acelasi timp impactul pe care il pot avea si profesorii, antrenorii si rudele. Stim, de asemenea, ca cele mai mari realizari ale copiilor sunt atunci cand antrenorul, parintele sau profesorul lucrează impreuna pentru a oferi aceleasi mesaje si comportamente consecvente.
Responsabilitatea pe care o avem ca parinti in legatură cu sportul copiilor nostri este imensa, deoarece copiii nostri ne vor urmari și asculta.
Toate comportamentele pe care le prezentam, ceea ce pretuim, ce spunem si cum ne ocupam de situatii vor fi luate la propriu de catre copiii nostri si probabil imitati. De cate ori în sport am auzit afirmatii venind din gura unui copil si ne gandim: „nu poti veni cu asta, cine ti-a spus aceste cuvinte?”
Copiii isi iau in mod inerent indiciile de la parinti. Ii ajutam sa dezvolte modul in care ar trebui sa se simta fata de lume si despre ceilalti, modul in care interactioneaza si credintele pe care le poarta. Le modelam sistemul de gandire si actiune cu al nostru.
Gandeste-te la ce vrei sa vada si sa auda copilul tau, cum vrei sa se comporte și cum vrei sa perceapa lumea.
Te mai poate interesa: Tu de ce iti duci copilul la sport? Din ego, emotii sau maretie?
Amintiti-va ca va vor urmari si asculta pentru a le da directia!
Pe masura ce copiii nostri cresc, devin adolescenti si ajung in medii sportive, unele de performanta sau in sportul profesional, atunci am spera sa vedem multe dintre aceste trasaturi in mod regulat. Cu toate acestea, chiar si atunci poate fi mai complicat decat atat, deoarece nu le vom vedea de la toata lumea in fiecare zi.
„Nu stii ca aceste lucruri necesita zero talent? Cum sa indraznesti sa nu aderi la aceasta lista in fiecare zi. Cum sa indraznesti sa experimentezi dispoziție scazuta, anxietate, scadere a increderii, constiintei de sine, perfectionism, vulnerabilitate, frustrare, indoiala, ingrijorare, confuzie … hai, TREBUIE sa faci asta!”
Dan Abrahams, psiholog sportiv
In calitate de parinti, va puteți astepta cu siguranta, dar datorita complexitatii lor, nu le veti vedea de fiecare data. Le veti vedea mai mult atunci cand copii isi dezvolta abilitatile (de ex. Abilitati de viata si mentale) care le îmbunătățesc capacitatea de a le demonstra.
Nu rata nici: Un singur sport pana in 14 ani sau mai multe?
De multe ori suntem întrebați de părinți, „de unde să știu dacă a meritat totul?”
Ei bine, am venit în cele din urmă cu răspunsul că, dacă copiii noștri sunt echipați cu următoarele seturi de abilități și acesta este obiectivul nostru ca părinți în timpul experienței sportive, cu siguranță vom fi crescut niște indivizi foarte bine aranjați.
În atelierele noastre discutăm despre modul în care putem ajuta la susținerea acestor abilități ca părinte și acesta este un blog pentru o altă zi, dar realitatea este că, ca părinți, urmărim o săptămână de antrenament și o performanță într-o situație competitivă, cel mai adesea există șanse mari ca performanța lor să fi fost de un nivel foarte bun, indiferent de rezultat.
Îi provoc pe părinți, antrenori și profesori că data viitoare când veți vedea această listă „10 lucruri care necesită zero talent” și cred că copiii trebuie doar să-i petreacă ceva timp și să le explice ce sunt, ce înseamnă pentru ei în contextul lor și cum prin dezvoltarea acestor abilități poate avea un impact pozitiv asupra vieții, bunăstării și a ceea ce continuă să realizeze.
Cel mai important, modelează aceste comportamente în mod regulat și atunci când îți vezi copiii sau oamenii pe care îi antrenezi afișându-i, întărește-i și sărbătorește-i de pe acoperișuri! Acești copii mici vor ști atunci că aceste „talente” sunt importante și că le prețuiești cu adevărat și le vezi importanța ca pe o parte cheie a oricărei experiențe sportive.