Odata cu venirea primaverii, cu totii ne gandim sa umblam la obiceiurile alimentare mai ales ca vrem sa fim sanatosi si sa aratam bine.
Care este cel mai bun mod pentru a incepe schimbarea obiceiurilor si ce trebuie sa facem pentru a le menţine!
Incepem prin a alege o zi din care ne vom schimba modul de a ne alimenta, iar primul lucru pe care il vom face va fi sa cumparam alimentele potrivite. Noi va recomandam sa umpleti frigiderul sau camara cu legume si fructe colorate, suc 100%, lapte, cereale, carne sau peste de calitate. Nu incurajam schimbarile bruste de nutritie, deci sa incepem treptat! Categoric trebuie sa renuntam la dulciuri si la mancarurile de tip fast-food si la bauturile carbogazoase iar alcoolul il putem consuma in cantitati limitate. Cam asa trebuie sa arate planul pe care trebuie sa il respectam in urmatoarea luna. Dupa aceasta perioada ne vom simti mai bine, pantalonii ne vor veni mai bine iar problemele cu balonarea vor fi de domeniul trecutului fara ajutorul medicamentelor. Este important sa mancam la ore regulate ca sa trecem cu bine peste aceste prime saptamani. Este un succes garantat” – sfatuieste dr. Serban Damian, medic nutritionist, expertul in nutritie al campaniei “5 portii de legume, fructe sau suc de fructe!” (www.5pentrusanatate.ro).
Psihologii sfatuiesc ca pentru inceputul regimului oamenii sa isi faca mici placeri – sa isi cumpere farfurii colorate si cu design frumos sau cele mai frumoase cani pentru ceai din oras, sa isi puna in bucatarie florile favorite, sa poarte zilnic haine in care le-a fost jena sa le imbrace la serviciu (desi arata minunat in ele). Tineti minte: orice schimbare pe care o faceti in capul vostru precum si o buna pregatire si consecventa din primele saptamani va vor asigura succesul.
Idei pentru a face o schimbare de succes in alimentatie sunt multe: gatiti legumele la aburi, adaugati fulgi de ovaz in iaurtul de fructe de la micul dejun sau incercati o combinatie de noi arome. Sa nu lasam sa devina monoton, trebuie sa fim creativi in bucatarie! Pregatiti din timp gustari pentru serviciu si, de asemenea, salata favorita. Prezentati familiei noile optiuni de alimentatie.
Schimbati obisnuita supa de rosii cu taitei cu o supa crema de rosii si chiar cu suc de rosii! Folositi o varietate larga de legume pentru salate, de asemenea consumati si fructele uscate – exemplu de gustare: alune cu miere. Nu in ultimul rand, folositi ierburi aromatice: menta, busuioc, cimbru. Nu uitati si de o hidratare buna a organismului. Un suc 100% il poti avea tot timpul cu tine.
Este adevarat ca planurile noastre de schimbare in privinta dietei au teoretic mai multe sanse de reusita atunci cand ferestrele sunt incalzite de primele raze de soare, ceea ce ne duce la gandul ca primavara este aproape. Salivam deja gandindu-ne la legumele timpurii si parca simtim mirosul parfumatelor capsune. Insa nu trebuie sa asteptati sa apara fructele si legumele de primavara ca sa faceti schimbari! Puteti incepe iarna sa consumati fructe si legume si sa intampinati primavara cu un nou look. Un mod de viata adecvat, o sanatate mai buna si o vitalitate crescuta fac ca schimbarea din primavara sa fie o chemare a naturii pentru a supravietui in acest an diferit, mult mai intens si mai frumos. Poate inceputul primaverii ne va zori sa incepem alte dispozitii si schimbari sau vor fi niste stimuli pozitivi pentru o nutritie adecvata si pentru cei dragi noua! Poate odata cu aparitia fructelor si legumelor de primavara toata familia trece la o nutritie adecvata!
“Si inainte sa vina primavara cu legume si fructe proaspete, sa consumam legume si fructe inghetate, inchise ermetic, care sunt pline de vitamine si minerale. Dar asta numai pana la sosirea zilelor mai calde care aduc cu ele trufandalele, un simbol al primaverii. Cu fiecare saptamana tot mai calda, putem sa introducem din ce in ce mai multe in alimentaţie, mai ales ca ne putem baza şi pe furnizorii locali. Nu trebuie sa va fie frica sa experimentati reţete noi cu legume si fructe – creativitatea voastra in bucatarie sigur ii va face fericiti pe membrii familiei, iar micile greseli din bucatarie pot fi reparate cu ierburi aromatice si sosuri. Si oricum, cu mancaruri facute din legume sau fructe proaspete si crocante este cam greu sa dati gres. Sa nu uitati de sucul 100%, care contine majoritatea vitaminelor si mineralelor din fructe si legume si care este de preferat de luat la scoala, la serviciu sau la cursuri”, spune expertul campaniei “5 portii de legume, fructe sau suc”, Dr. Serban Damian.
Nu poti trece pe langa un stand cu sfecla frumoasa, salata de un verde intens, castraveti sau varza proaspata fara sa iei ceva. Amintiti-va ca puteti sa cresteti la voi acasa, pe pervazul ferestrei diverse legume timpurii ca arpagic, patrunjel sau ridichi, care vor da o adevarata savoare mancarurilor. In plus, este si o activitate distractiva. Folosiţi-le cu incredere in cele 5 portii de legume si fructe pe zi.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025