Ce mananci si cat mananci iti poate afecta capacitatea de a concepe un copil, atat din punct de vedere pozitiv, dar mai ales negativ. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care le poti aplica pentru a-ti creste sansele sa ramai gravida, dar si pentru a avea un copil sanatos, potrivit specialistilor de la Baby Center.
1. Imbunatateste-ti dieta cu cel putin 3 luni inainte de conceptie
Nu doar femeile trebuie sa fie atente la ce mananca, ci si barbatii. Pentru a avea un copil sanatos trebuie sa aveti amandoi o dieta echilibrata, cu trei luni pana la un an inainte de a concepe copilul. In acest fel, nu numai ca va sporiti sansele de conceptie, ci si eliminati din riscurile de a avea un copil cu probleme.
Urmareste aici cum se dezvolta bebelusul saptamana cu saptamana.
2. Obiectiv – greutatea ideala
Este de preferat sa slabesti (sau chiar sa te ingrasi daca esti sub greutatea normala) pentru a atinge greutatea optima. Atat kilogramele in plus, cat si cele in minus pot contribui la reducerea sanselor de a ramane insarcinata. Inainte de a incepe, insa, orice dieta, consulta-te cu medicul tau si spune-i despre planurile tale.
3. Mananca sanatos
Sa mananci sanatos inseamna sa ai o dieta echilibrata, sa eviti alimentele bogate in zahar sau grasimi (prajituri, biscuiti, dulciuri). Alimentatia ta trebuie sa cuprinda un mix intre cereale, legume, fructe, lactate. Tinteste catre cel putin 5 portii de fructe sau legume pe zi.
Dieta ta ar trebui sa cuprinda
Cereale: grau integral, orez, grau bulgur, paste din grau integral, paine integrala etc.
Legume: spanac, shinduf, laptuca, frunze de ridichie, morcovi, sflecla rosie, castravete, fasole frantuzeasca, guar.
Fructe si seminte: ananas, limeta, portocala, guava, nuci, migdale, alune, nuci acaju.
Lactate: lapte, branza dulce, branza telemea, cas.
Principalele vitamine le poti lua din urmatoarele alimente:
Carbohidrati: paine, paste, orez, cartofi.
Proteine: carne slaba, carne de pui, peste, oua, fasole, linte.
Aminoacizi: peste (cel putin de doua ori pe saptamana, insa nu mai mult de doua ori pe saptamana peste gras. Peste gras inseamna ton – daca este proaspat; daca este din conserva nu este considerat peste gras -, sardine, crap); produse din soia; grau negru.
Fier: carne rosie, fructe uscate, paine, legume verzi, cereale fortificate.
Calciu: lapte, branza, iaurt.
Daca esti vegetariana, asigura-te ca nu-ti lipsesc din dieta proteinele si vitamina B12. Vitamina C ajuta la abosorbtia in organism a fierului, asa ca este indicat sa consumi fructe si legume care contin vitamina C.
4. Suplimente vitaminice si acid folic
Unii medici recomanda in sarcina suplimente vitaminice, pentru a se asigura ca aduci aportul necesar de vitamine in organism pe perioada sarcinii. Nu uita, suplimentele vitaminice doar ajuta la dozarea acestora si nu pot fi considerate un substitut pentru o dieta sanatoasa. De asemenea, o doza prea mare de vitamine poate face rau fatului. Insa, inainte de a lua orice supliment cere sfatul medicului tau. El va sti care este dozajul optim pentru tine.
Acidul folic poate fi luat atat de femei, cat si de barbati. El ajuta la reducerea riscului de atac cerebral sau atac de cord, cancer sau diabet. De asemenea, acidul folic contribuie la reducerea riscului ca fatul sa sufere de defecte ale tubului neuronal.
Acidul folic se gaseste in alimente precum spanac, mustar verde, schinduf, nap, alune, cereale integrale, orez brun, citrice, broccoli, soia, nuci, migdale, sfecla rosie.
5. Renunta la alcool, tigari, cafea
Alcoolul si tigarile afecteaz nu numai sanatatea ta, ci si sansele de a concepe si de a avea un copil sanatos. Chiar si fumatul pasiv contribuie la diminuarea sanselor. Daca foloseai pilulele contraceptive si le-ai intrerupt pentru a ramane insarcinata, este timpul sa te lasi si de tigari sau alcool. Este mai sigur sa renunti la ele, decat sa-ti faci griji mai tarziu.
Mai multe studii au descoperit o legatura intre consumul de produse cofeinizate (cafea, ceai, cola) si infertilitate, pierderea sarcinii si nasterea unui bebelus subponderal.
6. Atentie la…
… Vitamina A – prea multa dauneaza fatului (daca ai prea multa vitamina A in corp evita suplimentele vitaminice, consumul de ficat sau ulei de peste).
… mercur – dauneaza dezvoltarii sistemului nervos al bebesului. Evita carnea de rechin, peste spada. Nu manca mai mult de doua portii de ton pe saptamana (140 g gatit, 170 g crud, 140 g din conserva).
… arahide si derivate din arahide – induc risc de alergie.
… oua crude si maioneza.
… lapte si produse din lapte nepasteurizat.
… fructe si legume. Spala-le bine inainte de consum.
Daca vei urma pasii de mai sus, sansele tale de a concepe si de a aduce pe lume un copil sanatos cresc simtitor.
Iar daca vrei sa ai un copil sanatos, din toate punctele de vedere, asigura-l de intreaga ta iubire, alege-ti cu atentie cuvintele si ai grija sa nu-l ranesti.
Un copil sanatos este un copil iertat si cu care se vorbeste si se clarifica lucrurile atunci cand greseste si in care nu sunt lasate sa se adune emotiile negative care sa sape consecinte nefericite pentru maturitatea lui.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!