Pentru copii, vizita la pediatru e un cosmar? 7 sfaturi pentru a trata frica de doctori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Pentru copii, vizita la pediatru e un cosmar? 7 sfaturi pentru a trata frica de doctori

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Pentru copii, vizita la pediatru e un cosmar? 7 sfaturi pentru a trata frica de doctori

Pentru copii, vizita la pediatruPentru copii, relaţia cu medicul este foarte importantă. Tocmai de aceea nici nu este indicat să faci doctorul un fel de bau-bau pentru copii. Şi chiar dacă nu i-ai speriat până acum cu injecţiile, sunt copii care nu suportă halatele albe sau mirosul din cabinetul medical.

 

Iată câteva sfaturi care să te ajute să nu transformi vizita la pediatru într-un coşmar pentru copii:

 

 

Însoţeşte-i la medic! Este foarte important pentru copii

Este adevărat că programul zilnic ne face să ne ducem care încotro. Însă când este vorba de o vizită la medic, chiar dacă este una de rutină, trebuie să fii acolo cu copilul tău. Bunicii au rolul lor, însă în relaţia cu medicul, tu trebuie să-l susţii. În momentul în care copilul îşi vede părinţii sau pe unul dintre ei că este liniştit, relaxat, fără griji, alături de el, atunci şi copilul se va simţi în siguranţă. Nu se va simţi pe mâini străine.

 

 

Pentru copii este important să ştie ce li se va întâmpla

Chiar dacă este mic, copilul înţelege. Dacă ai programat o întâlnire cu pediatrul, explică-i copilului ce se va întâmpla acolo. Jucaţi-vă împreună de-a doctorul. Arată-i cum îi va studia gura, cum îl va asculta cu stetoscopul, cum îi va lua pulsul, cum îl va măsura şi cântări etc. Îi poţi arăta poze cu diverse consultaţii sau cărticele pe această temă. Atunci când se va afla în cabinet, copilul va fi capabil să anticipeze fiecare mişcare pe care o va face medicul şi se va simţi în siguranţă pentru că nu va fi luat prin surprindere.

 

 

Înţelege şi validează-le emoţiile şi temerile

Evită să spui “Nu-ţi fie frică!” sau “Nu o să doară deloc!” sau “Nu plânge!”. Le poţi spune în schimb “Ştiu că o să fie puţin cam neplăcut, dar o să treacă repede!”. Asigură-l că este normal să-i fie puţin frică şi că-l înţelegi, însă vei fi acolo să-l susţii. Nu promite că nu va fi nevoie de vreo injecţie decât dacă eşti sigur că aşa va fi.

Sunt copii care se simt stingheri în momentul în care sunt atinşi de străini. Aşa că îl poţi ţine în braţe, îl poţi întreba în care ureche să se uite întâi medicul sau dacă vrea să-l examineze întâi la burtică şi apoi la gât etc. Poţi, de asemenea, să-l ţii de mână pe toată durata consultaţiei.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/10/2017