De ce sunt importante grădiniţa şi educatoarele pentru copilul tău - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce sunt importante grădiniţa şi educatoarele pentru copilul tău

Sfatulparintilor » Preșcolari » Activități » De ce sunt importante grădiniţa şi educatoarele pentru copilul tău
sfatulparintilor.ro-gradinita lui David

Marele psihopedagog Pestalozzi , afirma acum două secole că “vârsta preşcolară a fost şi va rămâne pentru copii, temelia educativă a întregii vieţi”. Acest lucru se poate aplica şi demonstra, chiar acum în zilele noastre. Pornind de la această premisă, putem susţine faptul că  la o evoluţie pozitivă a copilului, unul dintre cei mai importanţi factori este grădiniţa. Fiind prima verigă a sistemului de învăţământ, ea reprezintă un element crucial în procesul, dar şi în dezvoltarea fizică, psihică şi emoţională a copilului. Un rol foarte important în realizarea cu succes a acestui proces îl are educatoarea. Rolul  acesteia este să promoveze, să coordoneze şi să dirijeze întregul proces educativ. Menirea fiecărei educatoare este de a şi-l face pe copil partener în demersul educativ. Ea trebuie să susţină şi să consolideze dezvoltarea şi comportamentul copilului, raporturile cu sine şi cu ceilalţi, astfel încât acesta să poată atinge momentul când îşi formulează singur reguli şi principii.

 

 

Educatorea trebuie să se transforme într-un model pentru cei care-i îndrumă, creionând profilul unei persoane calde şi sensibile. Ea este mai mult decât un exemplu în materie de comportament, personalitate şi prezenţă estetică. Însă cum se poate atinge acest obiectiv, dacă educatoarea nu este aceeaşi pe parcursul întregului proces educativ? Acest element s-a transformat într-o problemă foarte serioasă care a acaparat sistemul de învăţământ românesc. Continuitatea unui pedagog în rândul colectivului de copiii, constituie baza unui proces educaţional eficient. Instituţia preşcolară este indispensabilă, iar integrarea şi încrederea copilului  în mediul social, depinde de educatoare. Acest prim efort de adaptare la viaţa socială va avea un mai mare succes atunci când se consolidează relaţia între copil şi educatoare. Trebuie înţeles faptul că fiecare copil va depăşi orizontul restrâns al familiei şi va avea nevoie de o persoană care să-l îndrume pe termen lung. Aceste schimbări de personal didactic nu fac decât să bulverseze procesul educativ şi dezvoltarea emoţională a copiiilor.

 

Educatorea este prima persoană cu care cel mic ia contact şi alături de care îşi va petrece o mare parte a timpului. Este foarte important ca această persoană să se menţină aceeaşi, indiferent de influenţele externe. În aceste cazuri, singurii care vor avea de suferit sunt ei, copiii, cele mai inocente fiinţe. După părerea mea, exemplul pedagogului personifică acele calităţi pe care doreşte să le regăsească la copii: implicare, entuziasm, curiozitate intelectuală. Dacă acest pedagog se schimbă la intervale de timp, încrederea, siguranţa în forţele proprii şi in modelul ales, se năruie. Ne dorim copiii puternici din punct de vedere emoţional, voioşi, curajoşi şi perfect ancoraţi în vremurile pe care le trăiesc.

 

Haideţi să le dăm aripi într-un proces educaţional sănătos şi să facem tot posibilul ca ei să nu fie marcaţi de astfel de evenimente, încă de la începutul vieţii lor sociale.

 

sfatulparintilor.ro - gradinita lui david

Sursa: Grădiniţa lui David

Data articol: 03/07/2012