Copilul meu ma loveste - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul meu ma loveste

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Copilul meu ma loveste
Agresivitatea unui copil directa asupra parintelui poate sa se dovedeasca frustranta, jenanta si sa cauzeze furie. Pentru unii parinti poate chiar sa provoace rusine si disperare. Deoarece multe persoane se tem ca o astfel de atitudine poate fi dificil de rezolvat odata initiata, iti venim in ajutor cu informatii legate de motive, precum si recomandari.
Multi parinti se ingrijoreaza ca agresivitatea unui copil manifestata fata de ei inseamna ca au gresit undeva in rolul de parinte, dar adevarul este ca aproape toti copiii fac acest lucru la un moment dat in viata. Cu siguranta majoritatea parintilor sunt rusinati sa ceara ajutorul; modul in care raspunzi la agresivitatea copilului va influenta posibilitatea de a se repeta acest lucru.
Motive pentru care copilul loveste
Exista mai multe motive pentru care copiii isi lovesc parintii. Uneori fac acest lucru atunci când sunt nervosi deoarece nu stiu cum sa isi gestioneze sentimentele intr-o maniera acceptabila din punct de vedere social. Alti copii lovesc deoarece le lipseste controlul impulsului; lovesc fara a se gândi la consecinte sau la alte modalitati de a-si rezolva necesitatile/dorintele. De asemenea, agresivitatea poate fi folosita de catre copil si ca un instrument de manipulare; copilul poate lovi din dorinta de a-si impune punctul de vedere. Astfel un copil care isi loveste mama atunci când il refuza poate sa spere ca agresivitatea sa o va determina sa se razgândeasca.
Ce se intâmpla exact? Mecanismul principal din spatele actiunii de a lovi a unui copil este teama. Insa nu toti copiii lovesc când le este teama, fiind pur si simplu o reactie instinctiva umana. Daca se trezeste in timpul noptii, are crize de tantrum, refuza sa incerce lucruri noi, isi suge degetul si in general manifesta un comportament capricios, pot fi semne ca exista niste emotii pe care nu stie cum sa le gestioneze. Atunci când copilul tau zâmbeste in timp ce loveste, pare impasibil sau loveste doar când este in mod evident suparat, aceasta este motivatia sa. Râsul reprezinta o modalitate prin care copilul isi elibereaza sentimentul de teama, prin urmare agresivitatea este uneori insotita de râs – copilul incearca sa elibereze tensiunea, dar nu poate râde suficient de repede pentru a se opri din actiunea de lovire. Majoritatea copiilor isi ascund sentimentele de teama resimtite la vârste fragede din cauza ca simt faptul ca parintele nu este in largul sau. Parintele incearca sa impiedice copilul sa plânga, sa il distraga când este suparat, incearca sa rezvolve lucrurile astfel incât sa nu existe o suparare. Chiar daca nu constientizezi, emiti cel putin 10 semnale puternice pe zi prin care indici copilului ca nu iti place sa se arate cum se simte. Prin urmare teama ajunge sa nu fie confruntata, iar sentimentele puternice sunt ingropate. Si nu se vor manifesta prin episoade de plâns sau dependenta, nici printr-o reactie de furie, ci prin lovituri, muscaturi sau impins.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 20/03/2018