Copilul meu e foarte timid. Este asta o problema? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul meu e foarte timid. Este asta o problema?

copilul meu e foarte timid - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1606572_1920

Cand e cazul sa iei masuri



Exista insa si situatii in care timiditatea unui copil e un semnal negativ. De altfel, acesti copii sunt mai mult decat timizi: ei se retrag in sine, evita contactul vizual cu ceilalti si afiseaza mai multe tipuri de probleme comportamentale. Vei observa ca restul copiilor nu se simt deloc lejer in prezenta lor si, daca incerci sa-i faci sa se deschida si sa-ti impartaseasca gandurile si sentimentele lor, vei descoperi ca se poarta asa din cauza unor conflicte interioare (sau nu) nerezolvate, a fricii sau a furiei – nu pentru ca sunt calmi si detasati.

In unele cazuri, copiii se ascund sub masca timiditatii pentru ca nu vor sa-si dezvaluie personalitatea – se tem ca nu cumva ceilalti sa vada prea adanc in forul lor interior si sa descopere anumite lucruri care nici lor nu le plac. Asa ca se simt mai in siguranta sa disimuleze, sa nu arate nimic si sa se retraga in „carapacea” lor. Aceasta eticheta de a fi „timid” e scuza perfecta de a se eschiva de la interactiunile cu ceilalti. Din pacate, asta ii impiedica sa-si exerseze abilitatile sociale – un deserviciu pentru situatiile cand vor vrea totusi sa se apropie de cineva.

De asemenea, timiditatea poate deveni un mecanism de aparare, activat de frica de a fi agresati intr-o maniera sau alta, ori un pretext de a renunta sa mai faca progrese – copilul nu mai evolueaza din punct de vedere emotional, nu isi slefuieste abilitatile sociale, devine tot mai introvertit si asta ii afecteaza din ce in ce mai mult stima de sine si asa scazuta. Tocmai la acest capitol trebuie sa lucreze parintii: stima de sine a micutului.

Pentru a-ti ajuta copilul sa treaca peste aceasta problema, trebuie sa-i oferi multa afectiune, sa-i creezi acasa un mediu in care sa se simta protejat, sa intaresti cat mai mult legatura dintre voi (pentru ca el sa stie ca poate avea incredere in tine) si sa il disciplinezi intr-un mod care sa nu atraga dupa sine frustrare, manie sau adancirea parerii negative pe care o are despre sine.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: AskDrSears.com

Imagine de Luidmila Kot de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/11/2019