Ce efect au gandurile negative asupra creierului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce efect au gandurile negative asupra creierului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce efect au gandurile negative asupra creierului

Sa spunem ca te plimbi prin padure si, brusc, un urs flamand iti apare in cale. In acest caz, creierul tau inregistreaza emotia negativa, frica.

Cercetatorii stiu de multa vreme ca emotiile negative programeaza creierul sa genereze o actiune anume. In exemplu precedemt, incepi sa alergi. Nu mai conteaza ce se mai intampla in jurul rau. Te concentrezi in totalitate pe urs, pe frica pe care o creeaza si cum sa poti scapa cu viata.

Cu alte cuvinte, emotiile negative iti ingusteaza mintea si iti concentreaza gandurile. In acelasi moment, poate ca te-ai putea catara, lua o piatra sau un bat, insa creierul tau ignora toate aceste lucruri care par irelevante atunci cand ursul sta in fata ta.

Acesta este un instinct folositor atunci cand incerci sa scapi cu viata, insa in lumea moderna nu trebuie sa te temi ca vei intalni un urs fioros pe strada. Problema este ca si in prezent creierul, este inca programat sa raspunda in acelasi fel la emotiile negative: te inchizi pentru restul lumii si iti limitezi optiunile la ceea ce vezi in jur.

Spre exemplu, cand te certi cu cineva, furia si emotia te-ar putea consuma pana la punctul in care nu te mai poti gandi la orice altceva. Sau cand esti stresat de ceva ce ai de facut, s-ar putea sa-ti fie greu sa incepi ceva din cauza ca esti paralizat de cat de multe ai de facut. Sau daca iti pare rau pentru ca nu faci sport sau nu mananci sanatos, tot ce-ti trece pe minte este cat de putina vointa ai, cat esti de lenes, si ca nu ai nicio motivatie.

In fiecare caz, creierul tau s-a inchis la lumea exterioara si s-a concentrat pe emotiile negative: frica, furie si stres – la fel cum s-a fi intamplat daca te intalneai cu ursul. Emotiile negative impiedica creierul sa vada celelalte optiuni si alegeri. Este instinctul tau de supravietuire.

 

 

Insa toate acestea se pot schimba

Gandirea pozitiva pare, cel putin la prima vedere, extrem de folositoare. Studiile au inceput sa dezvaluie ca gandirea pozitiva inseamna mai mult decat fericire sau adoptarea unei atitudini puternice. Gandurile pozitive pot sa pot genera valoare in viata ta si te ajuta sa capeti abilitati care vor dura mai mult decat un zambet.

 

Sursa: huffingtonpost.com

Data articol: 30/09/2016