Cum iti ajuta somnul creierul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum iti ajuta somnul creierul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum iti ajuta somnul creierul

Oamenii sunt atat de ocupati incat au pierdut legatura cu pamantul si cu ritmurile lor naturale, inclusiv cu somnul. Insa venirea primaverii este o reamintire a ritmurilor naturii. Asa cum natura revine la viata la fel trebuie sa faca si oamenii, sa iasa din starea de amorteala generata de iarna. Acum oamenii fac din ce in ce mai multa miscare si ies in aer liber mai mult. Insa odata cresterea orelor de lumina somnul poate fi compromis. Insa somnul este modalitatea prin care natura te reechilibreaza. Este regeneratorul natural al creierului si corpului. Asadar mergi la somn.

Pentru a trai in echilibru trebuie sa observi conexiunea cu Mama Terra si sa urmezi ciclurile sale naturale, adica sa te trezesti odata cu rasaritul soarelui si sa te culci odata cu apusul soarelui. Fa miscare cat este ziua de lunga si odihneste-te pe toata perioada noptii astfel incat sa o poti lua de la capat a doua zi. Daca te simti obosit ziua, profita de siesta si trage un pui de somn. Acesta este modul de viata al mexicanilor care se confrunta cu foarte putine cazuri de dementa sau Alzheimer – pentru ca au inteles puterea somnului. Iata cinci cai prin care somnului ajuta creierul sa ramana sanatos si echilibrat.

 

 

  1. Somnul ordoneaza si intareste amintirile

Somnul ajuta creierul sa depoziteze activitatile de peste zi. Cand dormi creierul trece rapid in revista modelele activitatii cerebrale ce au avut loc in timpul zilei. Aceasta miscare nu doar ca organizeaza amintirile, ci si intareste conexiunile microscopice dintre nervii celulelor din hipocampus (zona a creierului care controleaza invatarea, memorarea si emotia).

 

 

  1. Somnul poate reduce riscul de Alzheimer si dementa

Lipsa somnului sau somnul de mai putin de cinci ore pe noapte poate duce la acumulare de beta amiloida, o proteina toxica ce formeaza placi in creierului celor care se sufera de Alzheimer si dementa. Un somn bun de 7 ore pe noapte poate reduce riscul ca beta amilioda sa se acumuleze in creier.

 

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 19/04/2016