Shop
Ultimele 100 de articole

Egoul a pus stapanire pe viata ta? Afla care sunt cele 5 semne!

13 august 2017, , Vizualizări: ...
ego - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Egoul este instrumentul prin care omul se diferentiaza de semenii sai, iar fenomenul este observat de cand societatea se bazeaza pe succes financiar, diferentiere, ierarhie si clasificari. Egoul este sinele fals, iar el ne face sa credem ca suntem altcineva fata de cine suntem cu adevarat.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, egoul poate fi comparat cu coaja unui ou, iar puiul (omul) aflat in ou va crede ca el este, in acelasi timp, si puiul, si coaja. In realitate, coaja este egoul, iar aceasta ne limiteaza si, concomitent, ne protejeaza. In momentul in care ne concentram exclusiv pe atingerea unor obiective doar ca sa umplem golul din interiorul nostru, atunci “coaja” (egoul) a preluat intreg controlul, iar viata noastra se desfasoara numai intre aceste granite. Pentru dezvoltarea noastra, psihologul afirma ca omul trebuie sa elimine coaja si sa traiasca dincolo ea.

 

 

Specialistul considera ca putem depista destul de usor cand egoul nostru incearca sa puna stapanire pe viata noastra, iar cele 5 semne ne pot ajuta sa nu cadem in aceasta capcana care va atrage dupa sine sentimente negative:

 

 

 

  1. Esti mereu in asteptarea a ceva pentru a te simti implinit

Regula de baza spune ca starea de fericire nu este obtinuta prin posedarea de obiecte sau prin atingerea unor obiective, ci este starea pe care o experimentam atunci cand nu avem asteptari. “De cate ori nu ati vazut oameni cu functii inalte extrem de nefericiti si neimpliniti? De cate ori nu ati vazut oameni care au castigat la lotto dar au ajuns sa fie mai nefericiti decat erau inainte? Orice job avem sau orice bun avem in posesiune, daca ajungem sa ne concentram viata asupra lor, vom ajunge la concluzia ca au pus stapanire pe viata noastra. Cu cat muncim mai greu si luptam pentru a avea mai mult in viata, cu atat modul nostru de fericire interioara scade. Din pacate, in acest ritm, alergi catre fericiri exterioare si toate nu sunt decat niste obiective de scurta durata, care nu ne vor aduce implinirea interioara pe termen lung. Calitatea vietii unui om se numara din clipele de implinire emotionala, sufleteasca si mentala, pe care acesta le cauta si le obtine. Toate celelalte impliniri care vin din exterior, produc emotii sau sentimente de scurta durata, neputand fi numite impliniri. Din acest motiv, apetitul egoului nostru de a avea mai mult de cele mai multe ori ne fura prezentul – daca nu cumva dispare fara sa-l fi constientizat”, explica psihologul Alexandru Plesea.

 

 

 

  1. Te compari intotdeauna cu altii

Un semn destul de evident ca egoul a inceput sa puna stapanire pe viata noastra este atunci cand incepem sa ne comparam constant cu ceilalti ca si cum valoarea noastra ar depinde de cat de bine o ducem in comparatie cu alte persoane. “Incepem sa devenim gelosi de succesul altora, ascundem informatii de altii si simtim ca viata noastra este o competitie pe viata si pe moarte. Ne simtim mereu amenintati de cei din jurul si ne marcam teritoriul: la job, in viata sentimentala etc. Toate aceste semnalmente sunt doar iluzii pe care egoul nostru doreste sa le transforme in realitatea noastra. In acel moment, egoul nostru a devenit atat de puternic incat ne impinge inclusiv sa tranzactionam propria integritate de dragul castigului”, declara psihologul Alexandru Plesea.

 

 

 

  1. Te simti superior celorlalti

Egoului nostru ii place sa construiasca o dualitate atunci cand tu ai dreptate, iar restul oamenilor gresesc. Egoul nostru nu vrea sa accepte ca mai si gresim sau nu intotdeauna avem dreptate si aproape niciodata nu se simte raspunzator pentru evenimentele care se petrec in jurul nostru. Pana la un punct, fiecare dintre noi avem acel sentimente de superioritate, deoarece in lumea relativului avem tendinta sa comparam orice cu orice, insa atunci cand acest sentiment este constant si devine parte indispensabila a constiintei noastre, este clar ca avem nevoie de ajutor, deoarece egoul nostru a pus stapanire pe viata noastra. “Exista cateva mici exercitii care ne ajuta sa scapam de egoul nostru exacerbat, iar cateva exemple ar fi: 1. Cand avertizezi, sfatuiesti, propui cuiva ceva, si i se intampla, abtine-te sa spui “Ti-am spus eu”. Nu ajuta la nimic; 2. Cand cineva iti spune ORICE si tu stii deja despre, abtine-te sa spui “Stiu” sau “Stiam”. Nu ajuta. Sunt sigur ca poti comunica mai constructiv; 3. De multe ori, imi imaginez ca alti oameni de pe strada sunt fratii mei. Egoul scade sau 4. Ajut la intamplare. Egoul scade”, explica psihoterapeutul.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu