Familie-Părinţi/Alimentatie sanatoasa

De ce este asa de sanatoasa salata verde?

11 mai 2011, , Vizualizări: ...

 

Desi nu toata lumea tolereaza foarte bine legumele in stare cruda, acestea, printre care si salata verde, sunt foarte benefice pentru  sanatatea ta. Salata verde este recomandata pentru mentinerea continutului intestinal umed, dar daca ai un stomac sensibil si inflamat trebuie sa o consumi cu atentie. Multi sunt de asemenea de parere ca enzimele naturale care se gasesc in salata te ajuta sa ai o digestie buna si previn stresarea organismului.

 

Studiile arata ca cei care consuma salata verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice. Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2. Tot in frunzele de salata se gasesc si numeroase saruri minerale, cum ar fi  iod, magneziu, fosfor. Sarurile de iod au efect antisclerotic mai ales asupra vaselor cu diametru mare, hipotensor si asigura functionarea normala a glandei tiroide, cu rol deosebit de important pentru persoanele varstnice. 

 

Sub forma naturala, consumand salata verde si alte legume, sarurile minerale nu prezinta fenomene de intoleranta la iod. Sarurile de magneziu constituie un stimulent al celulelor, un reechilibrant nervos si un drenor hepatic.  Aceste saruri intarzie imbatranirea si combat cancerul. Sarurile de fosfor din salata au un rol plastic si dinamic. Ele se combina cu vitamina D si mentin la valori normale calciul din organism. De altfel, influenteaza si functionarea normala a sistemului nervos.

 

Slabeste mancand salata verde

Totusi, daca doresti nu numai un organism sanatos si plin de substante nutritive, dar si o silueta potrivita, este indicat sa renunti la acel dressing sau sos din salata. Studiile lor au aratat ca o salata verde la fiecare masa te ajuta sa slabesti. Sigur, acest fapt presupune adaugarea a 50-100 de calorii suplimentare la o masa, dar, in acelasi timp, consumul de calorii va scadea cu 7% pana la 12%. Cum se explica acest lucru? Explicatia e cat se poate de simpla: daca servesti o salata verde inainte de felul principal, starea de satietate se va instala mult mai repede si, drept urmare, iti va scadea pofta pentru felul principal sau desert, de departe mult mai calorice decat o simpla salata. Simplu si eficient. 

 

Salata verde – cum o alegem si cum o pastram…

Ca si o regula generala, cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat este mai bogata in nutrienti. Evita sa cumperi o salata verde care are frunzele ofilite. Nu ezita sa o cantaresti in mana, verificand cat este de ferma textura ei. Uneori pentru a inviora salata, aceasta este stropita cu apa, insa nu inseamna neaparat ca salata respectiva mai este proaspata. Exita mai multe tipuri de salata si este bine sa facem diferenta intre ele:

Pentru a pastra salata verde la frigider cat mai mult timp, trebuie sa scoti frunzele de pe capatana si sa le speli bine cu apa rece. Apoi, acestea trebuie uscate foarte bine, deoarece apa care ramane pe ele grabeste procesul de ofilire sau chiar putrezire. Pentru a le usca,
foloseste o centrifuga pentru salata sau prosoape de bucatarie din hartie. Pune salata intr-o punga de plastic sigiliata, fara sa o tai inainte. Lasa frunzele intregi, ca sa se pastreze proaspete mai mult timp. Sigileaza punga si pune-o la frigider, in sertarul pentru legume si zarzavat.

 

Tu consumi salata verde? Cum o prepari?

 

Citeste si www.valea-mare.ro

Cuvinte cheie:

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (4)

  1. sima spune:

    Foarte multa salata consum in perioada cand este pe piata.

  2. claudia79 spune:

    ARE MULTE VITAMINE DAR CU PORUMB CEAPA ARDEI SI RIDICHI ESTE MAI BUNA

  3. claudia79 spune:

    o prepar cu ceapa;castraveti cu otet si delikat;si mult marar daca n pui delikat nu are gust

  4. 27ralu spune:

    Tata facea salata cu usturoi ,otet si putin iaurt.tot timpul o mancam goala.si eu o fac tot asa,si e foarte buna.

Comenteaza

Meniu