Prajituri de casa . 30 de retete de prajituri ca la cofetarie, pe care le poti prepara in casa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prajituri de casa . 30 de retete de prajituri ca la cofetarie, pe care le poti prepara in casa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Prajituri de casa . 30 de retete de prajituri ca la cofetarie, pe care le poti prepara in casa
Prajituri de casa - Prajitura Boema cu crema fina de branzica

Prajituri de casa. Vi se face pofta de prajituri cand treceti pe langa vitrina unei cofetarii? Sunteti pretentiosi si vreti sa fiti siguri de ingredientele pe care le contine o prajitura? Singura modalitate este sa o preparati in casa, unde veti detine controlul total al ingredientelor.

Prajituri de casa. Noi va prezentam cele mai inspirate retete de prajituri ca la cofetarie, pe care le puteti prepara in casa!

Prajituri de casa: Rulouri cu frisca

Reteta de la

Rulouri cu frisca

Prajituri de casa. Ingrediente Rulouri cu frisca

600 gr aluat frantuzesc,

50 gr zahar,

o lingurita zeama de lamaie,

o lingurita cu rom,

un galbenus de ou,

frisca

Mod de preparare Rulouri cu frisca

In aluatul frantuzesc, se adauga zaharul, galbenusul, zeama de lamaie si romul, se framanta, dupa care se intinde o foaie si se taie benzi late si lungi de 10-15 cm.

Se infasoara benzile de aluat pe forme, invelindu-se, astfel incat marginile benzii sa cada una peste alta pentru a se putea lipi. Se ung rulourile cu galbenus, se presara cu zahar si se aseaza pe o tava.

Se coc aprox 30 min., iar dupa ce s-au racit se umplu cu frisca batuta.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura Amandina

Reteta de la

Prajitura Amandina

Ingrediente Prajitura Amandina

BLAT:
– 6 oua
-200 gr. zahar
-30 ml. apa
-30 ml. ulei
-20 gr. cacao
-8 linguri faina

CREMA:
-3 galbenusuri
-150 gr. zahar pudra
-250 gr. unt
-3 linguri cacao
-1 fiola esenta rom

SIROP:
-400 ml. apa
-150 gr. zahar
-2 plicuri cappuccino rom
-1 fiola esenta rom

GLAZURA:
-2 plicuri Glazura Decor Dr.Oetker, sau ciocolata topita cu un pic de unt
-frisca

Mod de preparare Prajitura Amandina

BLAT:
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza iar pana se intaresc bat. Se adauga apa si galbenusurile frecate cu ulei. Se amesteca cu lingura de jos in sus. Treptat se adauga faina amestecata cu cacao. Se omogenizeaza. In tava unsa, tapetata cu faina si cu hartie de copt, se pune compozitia si se coace 30-35 minute. Dupa ce se raceste blatul se taie in 2.

CREMA: untul partial topit (eu l-am lasat la temperatura camerei si s-a inmuiat foarte bine) se mixeaza bine 1-2 minute. Se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana ce acesta se dizolva. Se adauga galbenusurile,cacao si esenta de rom. Se mixeaza pana se topeste zaharul,apoi se intinde peste blat.

SIROP: se pun toate ingredientele (fara esenta rom) intr-o craticioara pe foc si de cand incep sa fiarba se mai lasa 5 minute, se iau de pe foc, se adauga esenta de rom si se lasa la racit.

GLAZURA: se face conform instructiunilor de pe plic.Cine doreste poate glazura cu ciocolata (1 ciocolata) topita si amestecata cu 1 lingura de unt pentru a-i da luciu. Se poate orna cu crema sau cu frisca.

Prajituri de casa: Eclere cu crema de vanilie

Reteta de la

Eclere cu crema de vanilie

Prajituri de casa. Ingrediente Eclere cu crema de vanilie

coca:
1 cana ulei
2 cani apa
2 cani faina
8-10 oua

Mod de preparare Eclere cu crema de vanilie
Se pune intr-o oala apa cu uleiul, cand da in clocot se adauga in ploaie faina amestecand continuu sa nu se faca cocoloase, dupa ce se omogenizeaza se lasa sa se raceasca, apoi se adauga ouale unul cate unul amestecand bine. Se pun in tava in formele digerite. Se dau la cuptor la foc mare. Cand se coc, se lasa la racit, apoi se taie pe jumatate si se umplu cu crema pe care urmeaza sa o facem.

Crema:
1 litru lapte
300g zahar
250g faina
esenta vanilie, daca alegeti pastaiae de vanilie puneti la fiert odata cu laptele
Jumatate din lapte se pune la fiert, cealalta jumatate se amestca cu zaharul si faina, apoi se incorporeaza in laptele fierbinte de pe foc, se mesteca continuu pentru a nu se prinde si a nu face cocoloase.

Dupa ce a fiert si ajunge la consistenta dorita se umplu, gogoselele si dupa referinta se poate pune peste ele ciocolata topita.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort diplomat cu fructe

Reteta de la

Tort diplomat cu fructe

Ingrediente Tort diplomat cu fructe

blat
3 galbenusuri
60 ml apa calda
100 g zahar
2 linguri cacao
7linguri faina
1 praf de sare
1/2 praf de copt
coaja de lamaie
crema
400 ml lapte
4 oua
1 plic gelatina
2 linguri amidon
zeama de la 1 lamaie
100 g zahar
fructe
500 ml frisca
decor
frisca
fructe

Mod de preparare Tort diplomat cu fructe

Blat – incalzim apa putin. Intr-un bol adaugam galbenusurile, apa si mixam cca 2 min dupa care adaugam zaharul si mai mixam 5 min pana vom obtine o spuma aerata si pufoasa.

Amestecam faina, praful de copt, cacaoa, coaja de lamaie, sarea si le adaugam peste galbenusuri amestecand usor cu o lingura de lemn pana ce se omogenizeaza.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pana trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se raceasca foarte bine.

Crema – intr-o cratita punem laptele cu zaharul la incalzit. Ouale le amestecam cu amidonul dupa adaugam laptele caldut si amestecam continuu. Punem amestecul din nou pe foc mic tot amestecand continuu pana ce se ingroasa. Dupa adaugam zeama de lamaie si lasam sa se raceasca.

Intre timp mixam frisca si o amestecam cu crema de oua. Adaugam gelatina pregatita confrom instructiunilor de pe plic (eu am adaugat doar 50 g apa rece) si cca 200 g fructe si amestecam usor.

Turnam compozitia intr-o tava cu pereti detasabili si imbracata in folie alimetara. Dam la frigider cca 30 min dupa care scoatem si adaugam blatul. Dam din nou la frigider cateva ore inainte sa il decoram.

RASTURNAM tortul pe un platou dupa care decoram cu frisca si fructe.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Macarons

Reteta de la

Macarons2

Prajituri de casa. Ingrediete Macarons

– 120 g migdale crude
– 220 g zahar pudra
– 50 g zahar tos
– 3 albusuri de ou
– 50 g zahar tos
– coloranti
Pentru crema neagra:
-100 ml smantana
– 100 g ciocolata neagra
Pentru crema alba :
– 100 ml smantana
– 100 g ciocolata alba

Mod de preparare Macarons

Cu o seara inainte de a pregati prajiturile se pun la inmuiat in apa fierbinte 120g migdale crude si se lasa 30 de minute. Apoi se curata de coaja si se pun intr-o tava, la caldura pana a doua zi. Se separa trei albusuri si se pun intr-un bol la „invechit” pana a doua zi (aproximativ 24 de ore ). Tot acum se fac si cremele. Intr-un vas se pune ciocolata neagra rupta in bucati mici impreuna cu smantana si se pune pe foc pana se topeste. Se amesteca. Cand s-a racit se pune la frigider.

La fel se procedeaza si cu crema alba.

In urmatoarea zi se macina migdalele prin masina de macinat nuca. Prin uscare si macinare vor rezulta 100 g migdale macinate. Apoi se foloseste o rasnita electrica de cafea si se pune, in cate o tura de rasnit cate 2 linguri de migdale si 2 linguri de zahar pudra si se rasneste pana se termina zaharul si migdalele de rasnit. Aceasta compozitie se va cerne printr-o sita deasa. Compozitia se imparte in doua parti egale in doua boluri.

Dupa 24 de ore se bat la mixer cele trei albusuri de ou, intai la viteza mica apoi la viteza marita.

Cand s-au intarit se adauga 50 g zahar tos, tot deodata si se bate in continuare pana se intareste compozitia.Se imparte si aceasta compozitie in doua boluri. In fiecare bol cu albus batut se adauga colorantul preferat si apoi se rastoarna in fiecare bol cele doua compozitii de praf(de migdale cu zahar). Se amesteca si se pune intr-un pos cu care se vor forma turtitele de macarons in doua tavi tapetate cu hartie de copt. Se lasa la uscat la temperatura din bucatarie 30 de minute.

Dupa 30 de minute vom incerca cu degetul daca se lipeste compozitia la atingere.

Daca nu se lipeste,bagam tavile la cuptorul incalzit in prealabil la 150 de grade timp de 14 minute. Se scot tavile si se lasa la racit.Apoi cu o spatula sau cu un cutit cu lama subtire se desprind rotitele de macarons. Se depoziteaza pe un platou. Intre timp, cremele se scot de la frigider si se mixeaza. Crema se va ingrosa. Cu aceasta crema se vor umple rotitele de macarons si se vor aseza intr-o cutie, la loc uscat. Se pot servi incapans cu a doua zi.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort padurea neagra

Reteta de la

Tort padurea neagra

Ingrediente Tort padurea neagra

pentru blat :

– 250g margarina
– 100g unt
– 100g cacao
– 150 ml apa fierbinte
– 250 ml lapte
– 400g zahar
– 4 oua mari
– 350g faina
– 1 pliculet praf de copt
– ½ lingurita sare
– 1 lingurita esenta vanilie

Pentru sirop folosim:

1 cana de zahar
1 cana de apa
2 -3 linguri cognac, lichior sau doar esenta de rom daca doriti.

Se fierb impreuna pe foc si apoi se lasa la racit pana cand il folosim al insiroparea blaturilor.

Umplutura :

500 ml frisca lichida
1 plic de gelatina
zeama de la un compot de cirese
4 linguri de amidon
1 vb de cutit de colorant rosu
200 g zahar
1/2 borcan de dulceata de cirese
Decor : 400 ml frisca lichida
cirese confiate.

Mod de preparare Tort padurea neagra

Crema
Punem la inmuiat in putina apa gelatina si mixam foarte bine frisca adaugam gelatina incalzita (pana cand se dizolva granulele).

Jeleul

Amestecam zeama de la compot cu cele 200 g de zahar si amidon. Apoi punem pe foc compozitia pana cand se ingroasa si la final punem putin colorant rosu. Lasam jeleul sa se raceasca complet pana cand il folosim la umplut blaturile.
In forma in care am copt blaturile punem o folie, apoi punem un blat, insiropam blatul si il ungem cu un strat de jeleu. Peste jeleu punem din loc in loc ciresele din dulceata. Acoperim cu jumatate din cantitatea de frisca si apoi cu al doilea blat.
Insiropam iar, ungem cu restul de jeleu si acoperim cu cirese. Punem restul de frisca si adaugam blatul nr 3. Acoperim forma cu folie si dam la rece pentru cca 2 ore.
Dupa ce crema s-a inchegat scoatem tortul pe un platou si apoi il decoram cu frisca batuta spuma si cu cirese confiate .

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tarta cu fructe si crema pasticcera

Reteta de la Eugenia Andreev

Tarta cu fructe si crema pasticcera

Prajituri de casa. Ingrediente Blatul Tarta cu fructe si crema pasticcera

3 oua; 3 lingurite de apa; 100 g zahar; 100 g faina; 1/2 lingurita praf de copt
Se bat ouale cu apa si zaharul, se adauga faina cu praful de copt.
Se toarna compozitia intr-o forma de tarta si se da la cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute.

Crema pasticcera
Ingrediente:
200 g zahar; 5 galbenusuri; coaja unei lamai; 70 g faina; 350 ml lapte mai gras; 1 baton de vanilie

Mod de preparare Tarta cu fructe si crema pasticcera

Laptele se fierbe impreuna cu jumatate din cantiatea de zahar si mirodeniile.
Galbenusurile se bat cu restul de zahar si faina.
Cand laptele este cald se ia cu un polonic si se toarna incet peste oua.
Se mai pune pe foc pana se ingroasa crema. Crema se lasa sa se raceasca bine.

Intre timp pregatesc glazura pentru a fi turnata deasupra fructelor.

Pe blatul racit complet am intins crema si am aranjat fructele congelate. Deasupra fructelor am turnat glazura.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura Boema cu crema fina de branzica

Reteta de la

Prajitura Boema cu crema fina de branzica

Ingrediente Prajitura Boema cu crema fina de branzica

blat: 6 oua,6 linguri de ZAHAR ,6 linguri de faina,3 linguri de cacaoa,3 linguri de ulei,3 linguri apa rece ,un praf de sare,un pliculet praf de copt.
crema: 400 g smantana,300 g branza dulce de vaci,150 g ZAHAR pudra,un plic(10g) de gelatina,2 pliculete zahar vanilat.
sirop: 200 g apa,150 g ZAHAR,vanilie
serbet cacaoa;250 g ZAHAR pudra,2 linguri de miere,o lingurita cacaoa,100 g unt.
decor; frisca

Mod de preparare Prajitura Boema cu crema fina de branzica

1. Se separa albusurile de galbernusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare apoi cu zaharul si cele 3 linguri de apa rece, pana se inatresc.
Galbenusurile se freaca cu uleiul apoi se incorporeaza in albusuri. Se cerne faina cu cacaoa si praful de copt apoi se incorporeaza cu grija in amestec. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt apoi se da la cot cca, 20 de minute, la foc potrivit in cuptorul preincalzit inainte.

Blatul desprins de pe hartie se taie in 2 parti egale.

2. Se prepara crema mixand smantana cu zaharul si branzica de vaci apoi se aduga si gelatina hadratatat in apa rece si apoi topita la bain marin. Se fierbe apa si si zaharul pentru sirop in cateva clocote. Apoi se lasa se raceasca
Se monteaza prajitura intr-o faorma mai mica asezand primul blat apoi se insiropeaza usor,se toarna crema deasupra,se aseaza si al 2 lea blat, se insiropeaza usor si el.

Se preseaza usor cu mana si se da la rece 2 ore.

3. Se pregateste serbetul de cacaoa asa; se pune intr-o craticioara cu fund dublu, zaharul pudra si mierea la topit, timp de 10 minute amestecand continuu. Se adauga si cacaoa si apoi se opreeste focul si incorporam cate un pic untul amestecand energic pana ce terminam toata cantitate de unt. Se toarna serbetul cald peste prajitura taiata cuburi. Se decoreaza cu frisca si praf de cacaoa.
Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort Amandina

Reteta de la

Tort amandina

Prajituri de casa. Ingrediente Tort amandina

pentru blat:

6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
3 linguri cacao

pentru crema:

2 pachete margarina
200 gr zahar pudra
3 linguri cacao
2 pliculete capucino cu rom

 

pentru sirop:

1 cana apa
5 linguri zahar
1 esenta rom

pentru glazura:

1 ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
3 linguri margarina

pentru decor:

1 ciocolata amaruie
bombonele de ciocolata
cateva linguri din crema tortului

Mod de preparare Tort amandina

Batem ouale cu zaharul pana se topeste zaharul. Adaugam faina si cacao si mixam pana se omogenizeaza.
Turnam in forma tapetata cu hartie de copt (diametru forma 24 cm) si dam la cuptor circa 40 minute la foc mic.
Incercam cu un scobitor si cand nu ramane deloc aluat pe el blatul este copt.

Taiem cu atentie blatul in doua parti pe cat posibil egale.

Preparam crema astfel: margarina putin topita la microunde (nu trebuie sa devina lichida ci doar sa foe foarte moale) o batem cu mixerul pana devine cremoasa.
Adaugam apoi zaharul pudra cacao si pliculetele de capuccino. Mixam in continuare pana se topeste zaharul si compozitia devine omogena.
Asezam primul blat in forma de tort cu pereti detasabili si il insiropam.
Siropul il preparam astfel: caramelizam zaharul, adaugam peste el apa si esenta de rom si lasam pe foc pana se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca.
Peste primul blat adaugam crema avand grija sa pastram cateva linguri pentru decor.

Deasupra adaugam celalalt blat si il insiropam.

Dam tortul la rece cateva ore (eu l-am lasat peste noapte) apoi indepartam forma .
Preparam glazura astfel: rupem ciocolata cubulete, adaugam peste ea frisca lichida si margarina si o punem pe baie de aburi mestecand continuu pana se topeste de tot ciocolata. Imbracam tortul cu glazura obtinuta .
Marginile tortului le tapetam cu bombonele de ciocolata pentru decor si lasam 10-15 minute.
Cu ajutorul unui sprit formam diverse modele pe tort.
Topim pe baie de aburi ciocolata punem intr-o punguta pe care o intepam la un capat si pe o hartie de copt desenam triunghiuri , apoi le hasuram.Dam la rece apoi le desprindem si ornam tortul.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Eclere cu crema de vanilie si frisca

Reteta de la

Eclere cu crema de vanilie si frisca

Ingrediente Eclere cu crema de vanilie si frisca

Pentru coji:
150 ml.apa;
75 ml.ulei;
100 g. faina;
3 oua;

Pentru crema de vanilie:

500 ml.lapte;
100 g.zahar;
5 galbenusuri;
50 g.amidon;
pastaie de vanilie;

Pentru frisca:

500 g. smantana grasa de tara;
100 g.zahar pudra;
Pentru glazura:
o tableta de ciocolata neagra 85%;
100 ml.smantana;

Mod de preparare Eclere cu crema de vanilie si frisca

Pentru inceput vom face cojile eclerelor. Pentru aceasta vom turna intr-un vas apa si uleiul si se vom pune pe aragaz la foc. Cand incep sa fiarba se da deoparte si se adauga toata faina odata amestecand bine pana se face un aluat. Lasam sa se racoreasca.

Adaugam apoi ouale unul cate unul pana ce le incorporam pe toate. Rezulta o compozitie nici prea subtire, dar nici prea groasa. Tapetam o tava cu hartie de copt, iar cu ajutorul unui pos facem bastonase (gramajoare). Se introduce tava la cuptor pentru 25 minute, avand grija ca in primele 10 minute focul sa fie iute si sa nu deschidem usa cuptorului, iar apoi miscoram flacara si lasam sa se coaca. In timp ce cojile cresc frumos in cuptor, pregatim crema de vanilie.
Vom pune laptele, zaharul si pastaia de vanilie la fiert.

Frecam galbenusurile cu amidonul si apoi le turnam peste lapte, amestecand continuu si avand grija sa nu se faca cocoloase cand incepe sa se ingroase. Cand crema de vanilie este gata se da deoparte si se lasa la racit.

Pentru frisca vom bate smantana cu zaharul pudra pana ce se intareste.
Cojile fiind gata… se taie in jumatate si se umplu cu un strat de crema, un strat de frisca, se pune capacul si se glazureaza cu ciocolata (ciocolata topita amestecata cu smantana).

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort diplomat cu fructe confiate

Reteta de la

Tort diplomat cu fructe confiate

Prajituri de casa. Ingrediente Tort diplomat cu fructe confiate

Pentru ca ne plac mult torturile cu fructe o sa va prezint o reteta de tort diplomat.
Sunt necesare urmatoarele ingrediente:
– 1 cana de zahar
– 1/2 cana de lapte
– 4 galbenusuri
– 1/2 kg frisca
– semintele de la o pastaie de vanilie (sau esenta, plic de zahar vanilat)
– 4 albusuri spuma
– 30 g gelatina
– 1 pachet de piscoturi de sampanie
– fructe diverse cam ce aveti la indemana eu am folosit portocale, ananas, mandarine si fructe confiate: caise confiate, smochine, stafide, etc.

Mod de preparare Tort diplomat cu fructe confiate

Se bat galbenusurile cu 1/4 cana de zahar bine si apoi se amesteca cu laptele dupa care se pun pe foc pana se ingroasa ca o crema. Se da apoi crema formata la rece. Se bate frisca cu mixerul pana se intareste, eu am folosit frisca lichida dar puteti folosi orice gen. Intre timp se dizolva gelatina in apa calda. Am batut apoi albusurile cu semintele de vanilie si inca 1/4 cana de zahar pana s-au intarit dupa care le amestecam cu frisca.

Apoi am luat o forma cu margini detasabile si am tapetat-o pe fund cu fructe. In crema cu galbenusuri adaugam gelatina dizolvata si amestecam bine apoi o amestecam si cu amestecul de frisca si albusuri si avem grija sa se omogenizeze. Dupa care turnam o parte din cantitate peste fructele din forma, adaugam un alt strat de fructe, inca un strat de crema, apoi inca un strat de fructe si ultimul strat de crema dupa care dam la frigider.

Dupa ce s-a intarit bine compozitia cca. 4 ore scoatem tortul de la frigider si desfacem marginile laterale ale formei. Intr-o tigaie caramelizam zaharul care ne-a mai ramas si inmuiem piscoturile cu varful in zaharul caramelizat, dupa care tapetam cu ele marginile tortului avand grija ca partea caramelizata sa fie in sus. Legam cu o funda si deasupra ornam cu fructele ramase.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tiramisu cu capsuni

Reteta de la

Tiramisu cu capsuni

Ingrediente Tiramisu cu capsuni

200 g piscoturi
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri zahar pudra
250 g mascarpone
un praf de sare
coaja rasa de portocale
300 g capsuni

Mod de preparare Tiramisu cu capsuni

Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam treptat mascarponele si mixam pana ce se omogenizeaza.
Separat mixam albusurile cu un praf de sare dupa care adaugam zaharul pudra si mixam pana devine o bezea tare.
Adaugam crema de galbenusuri, coaja de portocale si amestecam cu miscari unsoare cu o spatula pana ce se omogenizeaza.
Insiropam piscoturile (sirop de capsuni am folosit eu) le asezam intr-o tava cu pereti detasabili pe margine asezam capsuni taiati felii, adaugam peste piscoturi un strat crema, capsuni taiate bucati, piscoturi, restul de crema si deasupra felii de capsuni.
Dam tava la frigider 2 ore inainte de servire.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Cheesecake Padurea Neagra

Reteta de la

Cheesecake Padurea Neagra

Prajituri de casa. Ingrediente Cheesecake Padurea Neagra

pt blat:
4 pachetele biscuiti Oreo (aprox. 180 gr)
50 gr unt

pt umplutura:

-500 gr crema de branza (eu folosesc Fagaras, cu continut de grasime 20%)
100 gr ciocolata de calitate (eu am folosit Kandia)
120 gr zahar brut
2 lg cacao neagra
2 oua
3 lg smantana grasa
50 ml frisca lichida
1 praf sare

pt frisca:

400 gr smantana proaspata (eu am folosit cu continut grasime 30%)
4 lg zahar pudra
pt topping de fructe:
200 gr cirese + visine
50 ml apa
1 lgta. amidon
2-3 lg zahar alb

Mod de preparare Cheesecake Padurea Neagra

Pornim cuptorul, la foc mediu.
Cu ajutorul unui robot, macinam biscuitii. Untul il topim si il turnam peste compozitia de biscuiti. Amestecam foarte bine. Pregatim o forma de copt, rotunda (eu am folosit o forma cu diametru mic : 20 cm). Asezam compozitia de biscuiti intr-un strat uniform. Dam la cuptor pentru cateva minute, la foc mediu. Scoatem si lasam un pic la racit.

Intr-un vas/ castron, punem zaharul, cacaoa, sarea si amestecam sa se distribuie uniform toate ingredientele. Adaugam crema de branza si cu ajutorul unui mixer, amestecam sa se omogenizeze. Adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare.
Topim ciocolata pe baie de aburi si o lasam un pic sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, o turnam peste compozitia de branza. Amestecam din nou si la sfarsit adaugam smantana si frisca lichida. Mixam pentru ultima oara si batem castronul de masa, astfel incat sa iasa bulele de aer. Batem de vreo cateva ori, si o sa vedeti cum ies la suprafata bulele de aer.

Turnam usor, compozitia de branza peste cea de biscuiti, si batem inca o data de masa forma de copt. Dam la cuptorul preincalzit, pentru vreo 40 minute, la foc mediu.

Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si lasam la racit.

Eu am lasat sa se raceasca peste noapte.
Ciresele si visinele le punem intr-un vas, cu zaharul, amestecam o lingurita mica de amidon cu apa si o turnam peste fructe. Punem pe foc cat sa se lege un pic siropul. Dam deoparte si lasam sa se raceasca de tot.
Luam un vas de inox/aluminiu (preferabil metalic) si turnam smantana. Mixam intai usor, apoi la viteza mai mare cat sa se intareasca un pic, apoi adaugam zaharul pudra. Mixam in continuare pana obtinem textura dorita de frisca. Fiind o smantana grasa, va iesi o frisca grozava, cu gust autentic. Dam la frigider pana o folosim. Frisca am facut-o a doua zi.
Dupa ce s-au racit toate, scoatem inelul de la forma de copt, ornam cu frisca rece si adaugam peste, cate o visina sau o cireasa, si punem si un pic din sirop. Presaram fulgi de ciocolata si dam la rece pentru vreo 2-3 ore.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura Boema

Reteta de la Miha Simiuc

Prajitura Boema

Ingrediente Prajitura Boema

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
3 linguri cacao
6 linguri faina
1 praf de copt
esenta de rom

Crema:

200 g ciocolata amaruie
300 ml smantana pentru frisca
Fondant:
150 ml apa
300 g zahar
2 linguri miere
50 g ciocolata amaruie
Sirop:
150 ml apa
100 g zahar

Ornat:
200 ml frisca lichida Hulala
1 lingura smantana acra

Mod de preparare Prajitura Boema

Blat: albusurile se bat spuma tare c un praf de sare. Cand spuma a devenit consistenta se adauga zaharul si se mixeaza pana devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna peste bezea, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul iese destul de inalt, cred ca merge si o tava putin mai mare. ?

Crema:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca bine apoi se pune la congelator pentru 1 ora. Se mixeaza apoi, pana crema devine ferma si pufoasa.

Sirop:

Caramelizam zaharul. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului punem apa, turnand cu atentie.

Fondant:

Apa si zaharul se pun la fiert la foc mic. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, se tine pe foc aproximativ 15 minute. Punem mierea si mai fierbem vreo 5 minute. Dam deoparte si mixam amestecul la viteza mare, pana incepe sa se ingroase si se albeste. Atentie la stropii care sar, ca frig rau! ? )

Fondantul se va intari considerabil. Punem in vas cateva linguri de sirop si ciocolata rupta bucatele. Punem vasul din nou pe foc si amestecam pana devine fluid si omogen.

Daca pe masura ce glasati bucatile de prajitura acesta se intareste, il puneti din nou pe foc pana devine din nou fluid.

Batem frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam smantana si mixam in continuare pana se intareste bine.

Portionam blatul, in bucati potrivite ca marime. Insiropam fiecare bucata de blat, apoi o glasam cu fondant.

Punem crema de ciocolata intr-un posh si spritam peste blat, apoi acoperim cu un mot generos de frisca.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Amandine de casa

Reteta de la

Amandine de casa

Prajituri de casa. Ingrediente Amandine de casa

– 6 oua
– 6 linguri ulei sau margarina lichida (am descoperit de curand margarina lichida de la Unirea si este absolut geniala)
– 250 g zahar
– 1 pliculet praf de copt
– 50 g cacao
– 250 g faina

Mod de preparare Amandine de casa

Luam ouale si avem grija sa fie la temperatura camerei apoi separam galbenusurile de albusuri. Batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu uleiul pana se face ca o crema. Apoi batem albusurile cu restul zahar pana se intaresc. Amestecam cele doua creme dupa care incorporam faina in ploaie, apoi adaugam cacaoa si praful de copt si avem grija sa fie bine omogenizata crema obtinuta dupa care o turnam intr-o tava tapetata cu faina si o dam la cuptor cca 40 de minute la foc potrivit. E gata cand bagam scobitoarea si nu ramane aluat pe ea. Lasam apoi sa se raceasca blatul dupa care il taiem la mijloc si il insiropam cu un sirop facut din apa, zahar si rom.

Ne ocupam apoi de crema la care avem nevoie de urmatoarele:

– 250 g unt
– 50 g cacao
– 200 g zahar
– 1 lingura faina
– 100 ml lapte
– 1 esenta de rom
– 2 oua
Separam ouale si batem galbenusurile cu o parte din zahar si cu untul, laptele, cacaoa, romul. Se parat batem albusurile cu restul de zahar. Amestecam cremele si adaugam faina apoi dam la foc mic si continuam sa amestecam pana capata consistenta cremei dorite nici prea lichida dar nici prea moale.

Dupa ce se raceste crema o punem peste prima jumatate de blat intinsa uniform. Adaugam apoi a doua jumatate de blat.

Peste care vom turna glazura de fondant pentru care avem nevoie de:

– 1 kg zahar
– 500 ml apa
– 100 g cacao

Am pus apa la fiert si am turnat zaharul in ea. L-am lasat sa se topeasca si cand s-a caramelizat am daugat cacaoa. Apoi am pus crema in alt vas si am mixat-o pana s-a racit si a capatat consistenta dorita. Am turnat apoi fondantul peste prajitura si am dat-o la rece.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Cremsnit facut in casa

Reteta de la Gospodina Corporatista

Cremsnit facut in casa

Ingrediente Cremsnit facut in casa

-1 portie aluat foietaj gata preparat (se gaseste in comert)

– 2 litri lapte integral, foarte proaspat si de foarte buna calitate
– 250g amidon
– 6 galbenusuri
– 500g zahar tos
– 3 pastai de vanilie
– 250ml smantana pentru frisca
– 80g (un plic) zahar pudra pentru pudrat cremsnitul

Mod de preparare Cremsnit facut in casa

Pregatiti foile de cremsnit gata facute. Pentru cine stie si se incumeta, exista si varianta foietajului facut in casa, insa prajitura iese foarte bine si cu foi gata cumparate, numai proaspete sa fie.

Apoi, in 500ml de lapte, desfacem  amidonul: amestecam cu telul pana se omogenizeaza toate cocoloasele, apoi se adauga galbenusurile, pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare in parte. Intr-o cratita mare, eventual cu fundul dublu (daca nu aveti, folositi  o plita), ca sa nu ardem si sa afumam crema, punem restul de lapte, miezul de la pastaile de vanilie si zaharul.

Amestecam bine, la foc domol, pana cand tot zaharul s-a topit si laptele e cald.

Apoi adaugam amestecul de galbenusuri si amidon. Tragem cratita de pe foc si amestecam energic , repede, cu telul, pana cand amestecul de amidon e perfect incorporat in lapte. Veti vedea cum crema incepe sa se ingroase; noi continuam sa amestecam bine,  pana capata consistenta si devine dificil sa amestecam cu telul. Dam deoparte cratita de pe foc si continuam sa amestecam pana cand crema incepe sa se racoreasca, apoi o acoperim cu o folie, ca sa nu faca crusta, si o lasam sa se raceasca de tot. Urmeaza operatiunea finala, aceea de umplere a foilor cu aceasta minunata crema.

Peste crema pusa pe foaia de baza vine un strat de frisca batuta foarte bine, apoi a doua foaie.

Eu va recomand ca aceasta a doua foaie, ultima, practic, s-o taiati in patratele si apoi s-o asezati peste crema si frisca. Astfel, la taiere nu va iesi crema cremsnitului pe parti si aspectul va fi impecabil. Lasam cremsnitul in frigider peste noapte, iar a doua zi il pudram cu zahar pudra inainte de servire.

Pontul meu personal este acesta: la servire, asez pe farfurie, langa bucata de cremsnit, cateva bucatele de fructe proaspete: portocala, ananas, banana. Merg de minune!

Pofta buna!

Prajituri de casa: Savarine cu aluat dospit si fructe

Reteta de la

Savarine cu aluat dospit si fructe

Prajituri de casa. Ingrediente Savarine cu aluat dospit si fructe

(cca 10 buc)
250 g faina, un ou,un praf de sare, o lingura de zahar, 30 g drojdie proaspata, 200 ml lapte caldut, 30 ml ulei, ulei pentru uns formele
sirop: 400 ml apa, 300 g zahar, esenta de rom
ornare: 500 ml frisca lichida, 2 kiwi, 2 portocale, dulceata

Mod de preparare Savarine cu aluat dospit si fructe

1. Se mixeaza oul cu drojdia, sarea, uleiul si laptele caldut apoi se adauga faina, pana se obtine un aluat moale, care curge. Se acopra vasul si se lasa la un loc cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
2. Se ung formele cu ulei apoi se umplu cu aluatul crescut, se mai lasa cateva minute pana mai cresc putin apoi se dau la cuptor, pentru cca. 20 de minute, la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se lasa se rumeneasca usor, apoi se scot din forme, cat sunt calde si se lasa sa se raceasca.
3. Se dau in cateva clocote apa si zaharul, pana se dizolva si se leaga putin zaharul, apoi se adauga esenta. Se lasa sa se raceasca putin.

4. Savarinele reci se taie in partea suprioara, facand un capacel pe care nu il desprindem de tot, apoi se insiropeaza cu sirop caldut, se decoreaza cu frisca si feliute subtiri de portocala sau kiwi (sau cu orice fruct dorim). Capacelele se ung cu dulceata. Se dau putin la rece.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort ecler

Reteta de la

Tort ecler

Ingrediente Tort ecler

Aluat
300 ml apa
150 ml ulei
200 g faina
8 oua
1 lingurita sare
Crema
500 ml frisca
zmeura
Decor
coji de eclere
frisca
zmeura

Mod de preparare Tort ecler

Aluatul: intr-o cratita punem apa, uleiul si sarea. Punem pe foc si cand incepe sa clocoteasca dam deoparte si adaugam toata faina deodata, amestecam bine si dam deoparte sa se raceasca foarte bine. Cand s-a racit aluatul adaugam pe rand cate 1 ou, amestecam bine dupa fiecare.
In tava tapetata cu hartie de copt, incepem sa spiram cu ajutorul uni pos forma de cercuri incepand de la exterior spre interior. Dam tava la cuptorul incalzit cca 30 minute (sa fie rumenita frumos)

Lasam sa se raceasca foarte bine. Vom face 3 blaturi care le vom coace separat.

Crema: mixam frisca, adaugam 200 g de zmeura si amestecam usor.

Asamblarea: pe un platou asezam prima foaie, adaugam frisca-zmeura-blat-frisca-zmeura-blat. Ungem marginile cu frisca, decoram cu ciocolata si zmeura. Deasupra pudram cu zahar pudra si zmeura.
Eu am mai facut o portie de coji de eclere, ca sa folosesc pentru decor.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Tort tip Diplomat cu mere

Reteta de la

Tort tip Diplomat cu mere

Ingrediente Tort tip Diplomat cu mere

blat biscuiti: 350 g biscuiti fragezi, 150 g margarina (unt), 3 linguri de miere de albine, zahar vanilat
umplutura fructe: 4 mere, 2 gutui, o cana de zahar, un praf de scortisoara, 2 linguri cu apa sau vin alb
crema fina de branza: 250 g crema de branza de vaci (20%grasime), 250 g smantana proaspata (15%grasime), 100 g zahar pudra, zahar vanilat, un plic de gelatina alimentara (10 g)
Ornat: cacao, bomboane de ciocolata, jumatati de biscuiti trasi in ciocolata

Mod de preparare Tort tip Diplomat cu mere

1. Se pregatesc intai fructele. Merele curatate de coaja se dau prin razatoare, la fel si gutuile, spalate bine si sterse. Gutuile se dau cu tot cu coaja, pentru o aroma deosebita. Se pune cana de zahar si se caramelizeaza cu 2 linguri de apa sau vin alb apoi se pune razatura de fructe si se lasa sa fiarba la foc domol, pana se inmoaie bine fructele si scade bine zeama. La sfarsit parfumam totul cu un praf de scoprtisoara. Se dau la racit.

2. Se prepara blatul din biscuitii dati la robot, macinati fin se amesteca cu untul moale si mierea de albine.

Se framanta apoi se intinde in strat uniform si bine presat, intr-o forma de tort cu inel detasabil, cu diametrul de 23 cm. Se da la frigider sa se intareasca.
3. Se mixeaza crema de branza cu zaharul pudra si vanilia apoi se adauga treptat si smantana si se mixeaza pana obtinem o crema pufoasa. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece apoi se topeste la bain marin, fara sa fiarba, doar sa se spumeze deasupra si se adauga in crema, in fir subtire, dupa ce s-a racorit putin.

4. Se toarna si niveleza frumos, stratul de fructe fierte si racite apoi deasupra se toarna crema fina de branza. Se da o ora la frigider apoi se decoreaza cu un praf de cacaoa, bombonele fine de ciocolata si jumatati de biscuiti trasi in ciocolata. Se mai da o ora la frigider apoi se poate felia.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Lebede

Reteta de la

Lebede

Prajituri de casa. Ingrediente Lebede

Coji

-100ml ulei
-250 ml apa
-125 gr faina
-3 oua mai mari
– 1/2 lingurita sare

Crema:

-500 ml lapte
-100 -150 gr zahar
-4 oua
-40 gr amidon
-1 pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
-sare

Decor

-250 ml frisca
-100 gr zahar pudra
– o fiola esenta vanilie
-zahar pudra vanilat

Mod de preparare Lebede

Coji:
Se pune la fiert apa cu uleiul si sarea, iar cand da in clocot se adauga faina si se amesteca. Se lasa sa se raceasca se adauga ouale pe rand pana se incorporeaza toate. Din aceasta compozitie formam inimioarele care se coc pana au o culoare aurie. Tot din aceasta compozitie formam si gaturile lebedelor sub forma litere S.

Crema

-400 ml lapte se pun la fiert iar restul se amesteca cu amidonul, zaharul, sarea, galbenusurile si zaharul vanilat. Cand a fiert laptele se toarna peste celelalte ingrediente si se fierb impreuna pana se ingroasa compozitia. Dupa ce crema s-a racit putin se adauga albusurile batute spuma si se incorporeaza.

Dupa ce cojile s-au racit se taie in doua, se pune crema si din S-ul copt, formam gatul lebedei si aripioarele (dintr-o coaja taiata in doua).

Pofta buna!

 

Prajituri de casa: Profiterol

Reteta de la

Profiterol

Ingrediente  Profiterol

Aluat
• 2 cani apa
• 1 cana ulei
• 2 cani faina
• 6 oua
Crema de vanilie
• 1 litru lapte
• 4 pliculete de zahar vanilat
• 8 oua intregi
• 400 g zahar
• 160 g faina
Glazura
• 3 linguri lapte
• 200 g CIOCOLATA neagra
• 200 ml frisca

Mod de preparare Profiterol

Aluat:
– se fierbe apa cu uleiul si sarea, iar cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga faina amestecand bine sa nu se faca cocoloase;
– se lasa aluatul sa se racoreasca si se adauga cate un ou amestecand la mixer dupa fiecare pana am pus toate cele 6 oua;
– se lasa aluatul sa se raceasca si apoi se pune cu pos-ul gogosi cam cat o nuca ,in tava de cuptor captusita cu foaie de copt.

Crema:

– se amesteca zaharul cu faina si cu zaharul vanilat;
– se adauga laptele, amestecand bine si compozitia se pune la fiert;
– pe foc se adauga cate un ou amestecand tot timpul sa nu se prinda pana cand crema se face ca o ciulama;
– se lasa sa se raceasca;

Glazura:

– ciocolata se rupe bucatele si se pune la topit la baine marin,impreuna cu laptele…o prepari doar cand trebuie sa ornezi!
– Se bate jumatate din cantitatea de frisca;

Montare:

– gogoselele de aluat se umplu cu crema, cu ajutorul posului;
– se aseaza in cupe cate 4 gogosele ;
– se fac 1-2 “moturi” de frisca ;
– se orneaza cu glazura de ciocolata si frisca lichida.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Eclere cu crema de lamaie

Reteta de la

Eclere cu crema de lamaie

Prajituri de casa. Ingrediente Eclere cu crema de lamaie

200 de ml. de apa
1 praf de sare
125 de grame de faina
120 de ml. de ulei
4 oua
– crema de lamaie + coaja de la o lamaie medie
– se poate finisa cu glazura de ciocolata

Mod de preparare Eclere cu crema de lamaie

Apa si uleiul se toarna intr-o craticioara, se adauga sarea si se pune craticioara pe foc. Cand amestecul din oala clocoteste, se adauga faina, toata deodata. Se amesteca bine (eu prefer telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele) pana ce tot lichidul e absorbit. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, dupa care se adauga cate 1 ou, pe rand mixand bine pana la incorporarea acestuia. Tava se introduce in cuptorul deja bine incins, in partea superioara, unde este temperatura cea mai mare. Aveti grija sa nu se arda.

Crema se face conform instructiunilor plus ca eu am mai pus coaja de la o lamaie sau daca preferati zeama de la o lamaie. Se orneaza cu ciocolata topita

Pofta buna!

Prajituri de casa: Savarine

Reteta de la 

Savarine

Ingrediente Savarine

250 g faina;
150 ml lapte cald;
5 g drojdie uscata;
1 lingura zahar;
30 ml ulei;
2 oua;
sare;

Pentru sirop:
400 ml apa;
150 g zahar;
esenta de vanilie;

Pentru decor:
500 ml frisca lichida;

Mod de preparare Savarine

Intr-o cana vom amesteca laptele cald cu drojdia si zaharul, iar apoi le vom turna peste faina ce a fost pusa initial intr-un castron. Vom amesteca, apoi vom pune la final ouale si uleiul omogenizand bine compozitia. Va rezulta un aluat moale, ca de cozonac.
Se pune deasupra castronului folie alimentara si se lasa la loc cald sa creasca timp de 30 minute.

Intre timp se pregatesc formele pentru copt care se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina alba.

Cand aluatul si-a dublat volumul umplem, cu ajutorul linguritei, formele si m-ai lasam la crescut inca 15 minute. Dupa acest timp se baga tava la cuptor pentru 25 minute la foc mic.
Cat timp savarinele stau la cuptor, vom pregati siropul, amestecand apa cu zaharul si esenta si punand pe foc pana ce incepe sa fiarba. Cand siropul este gata, dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Pentru asamblarea savarinelor,vom taia capacul si le vom trece prin sirop.
La final se decoreaza cu frisca (frisca lichida rece mixata) si ciocolata/fructe.

Pofta buna!

 

Prajituri de casa: Macarons

Reteta de la 

Macarons

Prajituri de casa. Ingrediente Macarons

75 gr.faina de migdale;
110 gr.zahar pudra;
50 gr.zahar tos;
1 varf cutit de sare;
60 gr.albus;
colorant dupa preferinta;

Mod de preparare Macarons

In vasul robotului de bucatarie se pune zaharul pudra si faina de migdale si se amesteca pana la omogenizare. Eu am folosit o faina de migdale bio de la Plafar, care m-a costat 16 lei/150 g. Apoi se cerne amestecul de 2-3 ori si aruncati mereu ce ramane in sita.
Separat se bat albusurile,se adauga zaharul tos si se bat in continuare pana devine o spuma tare. Dupa preferinta, acum este momentul sa punem si colorantul, daca dorim sa obtinem macarons colorati. Amestecul de faina de migdale si zahar pudra se adauga treptat in trei pasi, adaugand mereu cu paleta de jos in sus.

Compozitia este gata atunci cand curge de pe spatula ca o panglica lata.

Compozitia rezultata o punem intr-un pos cu dui rotund si o turnam intr-o tava improvizata de macarons.
Tava o luam si o lovim energic de masa de 2-3 ori pentru a iesi aerul din macarons si apoi o lasam la uscat in jur de 45-50 minute.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit timp de 13 minute la temperatura de 150 grade.
Dupa coacere, se lasa sa se raceasca in tava 10 minute, pentru a se desprinde usor de pe hartia de copt.
Dupa ce s-au racit se umplu cu crema dupa preferinta.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura tiramisu cu frisca si smantana

Reteta de la

Prajitura tiramisu cu frisca si smantana

Ingrediente Prajitura tiramisu cu frisca si smantana

piscoturi 500g,

frisca 400g,

smantana 400g,

3 oua,

esenta de vanilie,

zahar vanilat,

cacao,

cafea preparata,

zahar 200g

Mod de preparare Prajitura tiramisu cu frisca si smantana

Ouale se separa, se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se amesteca cu o cana de zahar (200g). Frisca dupa ce a fost tinuta in prealabil la frigider, se bate cu mixerul. In frisca obtinuta se adauga albusurile spuma, galbenusurile cu zaharul, smantana, esenta de vanilie, zaharul vanilat si se amesteca pana ce se obtine o crema delicioasa. Eu folosesc un vas de yena, insa puteti utiliza orice tava.

Se asaza piscoturile dupa ce au fost inmuiate doar pe o singura parte in cafeaua putin indulcita. Peste piscoturi se presara cacao. Se adauga o parte din crema, apoi din nou piscoturile, crema, iar deasupra eu am presarat cacao.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Trufe de ciocolata

Reteta de la

Trufe de ciocolata

Ingrediente Trufe de ciocolata

250 g ciocolata amaruie
165 ml smantana dulce (pt frisca)
35 g unt
2 lg apa
80 g cacao

Mod de preparare Trufe de ciocolata

Ciocolata, la care se adauga cele doua linguri de apa, se topeste in bain marie. Dupa ce s-a topit se adauga smantana dulce amestecand continuu pana se omogenizeaza. Apoi se adauga untul si se amesteca pana cand acesta se incorporeaza. Compozitia se ia de pe foc si se da la rece cel putin 3-4 ore.

 

Prepararea trufelor:

Din compozitia intarita, cu ajutorul unei lingurite, se fac bilute de ciocolata care se trec prin cacao.

Se vor obtine aproximativ 60 de trufe.

Observatii:

1. Daca nu sunteti fani ciocolata amaruie se poate face si o combinatie: 2/3 ciocolata amara si 1/3 ciocolata cu lapte.
2. Trufele se pot trece si prin: nuca de cocos, nuca, alune, migdale prajite si macinate etc.
3. In functie de gustul fiecaruia se mai poate adauga esenta de rom sau de vanilie.

 

Prajituri de casa: Tarta cu fructe si crema de vanilie

Reteta de la

Tarta cu fructe si crema de vanilie

Ingrediente Tarta cu fructe si crema de vanilie

Aluat tarta
300 g faina
100 g unt
125 g zahar
1 plic zahar vanilat
2 oua
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de sare
cca 25 g faina in plus
2-3 linguri apa foarte rece (optional)
Crema de vanilie
500 ml lapte
75 g faina
25 g amidon porumb
6 galbenusuri
150 g zahar
1 plic zahar vanilat/1 bat vanilie
Decor
kiwi, visine, portocala, jeleu

Mod de preparare Tarta cu fructe si crema de vanilie

Aluat

Punem faina, amestecata cu praful de copt, intr-un vas, iar in centru adaugam zaharul, un varf de sare, zaharul vanilat si untul rece. Framantam pana prinde consistenta dupa care adaugam cele doua oua batute putin cu furculita si amestecam pana obtinem un aluat compact pe care-l invelim in folie alimentara si il lasam la rece pentru 1 ora.
In cazul in care aluatul iese prea uscat, adaugam 2-3 linguri de apa foarte rece.

Crema de vanilie

Punem la incalzit laptele impreuna cu batonul de vanilie sau zaharul vanilat.
Separat, mixam ouale impreuna cu zaharul pentru 5 minute. Adaugam faina si amidonul si amestecam pana la inglobare.
Turnam treptat laptele cald peste mixul de oua si trecem din nou pe foc mic, amestecul obtinut. Amestecam pana ce obtinem o crema cu o consistenta mai groasa. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.

Consistenta finala a cremei este mai densa decat a unei creme obisnuite de vanilie.

Scoatem aluatul de la frigider si il rasturnam pe planul de lucru infainat bine si-l mai framanatm cu cca 25 gr faina. Din cauza ca aluatul contine praf de copt, devine pufos dupa statul la frigider, asa ca ii mai adaugam cca 25 gr faina ca sa se poata intinde fara probleme. Intindem aluatul la o grosime de 0,5-0,6 mm. Va creste in cuptor deci foaia nu trebuie sa fie groasa.

Tapetam o forma de tarta cu unt si faina.

Punem aluatul in forma, il intepam cu o furculita din loc in loc si acoperim partea centrala cu o foaie de copt ca sa nu usuce in timpul coacerii. Coacem tarta la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 20-25 minute. Cand marginile sunt aurii si se desprind singure de marginea formei, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca putin in forma, eliminam foaia de copt, o rasturnam pe o farfurie si o lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit o umplem cu crema de vanilie rece.

O ornam cu fructe taiate cubulete, felii iar pe desupra turnam jeleul preparat din zeama de compot fiarta iar apoi punem putin zahar farin si imediat plicul cu jeleu. Il turnam peste fructe dupa ce s-a racit putin.O lasam la frigider cateva ore, cel mai bine peste noapte, dupa care o taiem si o servim.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura Boema de post

Reteta de la

Prajitura Boema de post

Ingrediente Prajitura Boema de post

Blat:
450 g faina
200 g zahar
50 g cacao
200 g miez de nuca
500 ml apa
100 ml ulei
2 lgt bicarbonat de sodiu
4 lg cu varf gem de capsuni
un praf de sare
Sirop:
200 g zahar
400 ml apa
o lingura cacao
50 g margarina
o sticluta esenta de rom
Glazura:
2 plicuri glazura de ciocolata Dr.Oetker
Crema:
100 g ciocolata de post
200 ml frisca vegetala
Décor:
300 ml frisca vegetala

Mod de preparare Prajitura Boema de post

Blat: intr-un castron punem faina, cacaoa, zaharul, nuca (150 g macinata si 50 g zdrobita) si praful de sare. Incorporam in ingredientele uscate apa si uleiul si amestecam cu telul. Adaugam gemul si bicarbonatul stins in otet si omogenizam.
Turnam compozitia intr-o tava (22×32 cm) tapetata cu hartie de copt si o introducem in cuptorul preincalzit pentru cca 30 de minute la foc potrivit. Facem testul cu scobitoarea. Lasam blatul la racit
Sirop: amestecam toate ingredientele mai putin esenta si le fierbem cca 5 minute. Dam deoparte, adaugam esenta si lasam la racit.
Glazura: o preparam conform instructiunilor de pe ambalaj.
Crema: punem frisca pe foc intr-o craticioara la infierbantat (nu trebuie sa fiarba). Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Lasam 2-3 minute apoi amestecam bine si o lasam cateva ore la frigider (de preferat peste noapte). Inainte de asamblare o mixam cateva minute.

Asamblare: indepartam marginile prajiturii, o taiem si o insiropam. Scoatem bucatile de prajitura din tava si le asezam pe un platou. Glazuram fiecare bucata in parte. Dam 30 minute la frigider sa se intareasca glazura. Dupa ce s-a intarit glazura, cu ajutorul unui pos trasam un cerc generos de crema pe fiecare bucata. In mijloc ornam cu frisca batuta si cateva picaturi din glazura.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Savarine de casa

Reteta de la

Savarine de casa

Ingrediente Savarine de casa

4 oua
5 linguri de pesmet
5 linguri de zahar
300 ml frisca

Mod de preparare Savarine de casa

Sirop 1 cana de zahar se fierbe impreuna cu o cana de apa si apoi adaugam 1 esenta de vanilie.

Se separa ouale ouale si se bate albusul spuma tare, adaugam pesmetul in ploaie si apoi punem la copt in forme speciale de savarine.
Nu cresc foarte mult la copt.
Insiropam foarte bine savarinele dupa ce s-au racit si le ornam cu frisca multa multa.

Pofta buna!

Prajituri de casa: Prajitura Fanta

Reteta de la Adriana88

Ingrediente Prajitura Fanta

Blat
6 oua
6 linguri zahar
100 ml ulei
4 linguri faina
2 linguri cacao
1 praf de copt
1 praf de sare
esenta de rom
Crema
200 g unt
600 g branza de vaci
150 g zahar pudra
esenta de vanilie
Glazura
800 ml suc fanta

Mod de preparare Prajitura Fanta

Blatul – ouale le mixam cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam treptat uleiul (ca la maioneza), amestecam usor, dupa care adaugam faina amestecata cu cacao, praful de copt, praful de sare si adaugam treptat in compozitia de ou. Adaugam si esenta si omogenizam.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incalzit pana trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se raceasca foarte bine.
Crema – untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana se topeste, adaugam branza de vaci si esenta, mixam bine pana devine o crema pufoasa.
Glazura – prafurile de budinca le amestecam cu zaharul si putin suc. Restul de suc il punem la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam amestecul de budinca, amestecam continuu pana se ingroasa.
Asamblare – peste blatul rece intindem crema de branza si deasupra budinca de fanta, apoi dam la rece 2-3 ore.

Pofta buna!

Data articol: 25/12/2023