Retete culinare romanesti. 11 retete din topul preferintelor strainilor
Retete culinare. Bucataria romaneasca nu se poate lauda cu rafinamentul, insa cu siguranta se poate lauda cu gustul bogat.
Iata ce retete culinare romanesti ii incanta pe straini.
Retete culinare romanesti: Sarmale moldovenesti
Reteta de danielapatty
Strainii sunt fascinati de celebrele noastre sarmalute, servite cu mamaliguta si/sau smantana.
Ingrediente Sarmale moldovenesti
400 gr de carne de porc tocată
300 gr de carne de vită tocată
2 cepe
2 pumni de orez
3 linguri de bulion de roşii
1 legatură de mărar
1,5 kg de varză murata
suc de rosii
piper macinat
cimbru uscat
200 gr costita afumata
Mod de prepare Sarmale moldovenesti
Se curata ceapa si se toaca marunt, dupa care se pune la calit in putin ulei, la foc mic si intr-un vas acoperit, pana cand devine sticloasa.
Se adauga orezul ce a fost trecut printr-un jet de apa rece si 1 lingura de bulion.
Se lasa la foc mic 2 minute, amestecand mereu.
Se adauga o lingura de bulion si se mai lasa pe foc 2 minute. Intr-un castron se pune carnea, impreuna cu ceapa si orezul cu bulion calite mai devreme, piper macinat,mararul tocat marunt si sare dupa gust.Se amesteca bine.
Dupa ce ati pregatit carnea, desprindeti frunzele de varza de pe cotor, taiati nervurile mai groase, puneti foaia de varza in palma, luati carne cu o lingura si rulati foaia de varza in jurul carnii, avand grija sa acoperiti cu varza si capetele sarmalutei, pentru a nu iesi carnea. Sarmalutele astfel pregatite se pun intr-o cratita destul de incapatoare, una langa alta, in forma circulara.
Pe fundul cratitei puneti 2-3 frunze intregi de varza. Dupa ce terminati de facut un strat de sarmale, puneti deasupra lor suc de rosii si cateva bucati de afumatura. Continuati apoi cu inca un strat de sarmale, apoi afumatura si din nou sarmale, pana cand le terminati. Deasupra ultimului strat de sarmale puneti un strat de 1 cm de varza tocata marunt si imprastiati suc de rosii si cimbrul uscat. Completati cu apa pana cand aceasta depaseste cu cativa cm sarmalele.
Se acopera cratita si se pune la fiert la foc mic.
Se verifica din cand in cand sa nu scada prea mult apa si se completeaza cand este nevoie. Dupa aceea se da focul mic si se mai lasa pana cand sunt gata.
Pofta buna!
Descoperiti si alte retete minunate de sarmale aici.
Retete culinare romanesti: Mamaliga cu branza si smantana
Reteta de liola56
Nici mamaliguta cu branza si smantana nu le-a ramas indiferenta celor care au venit in tara noastra.
Ingrediente Mamaliga cu branza si smantana
1 cana malai, 1 praf de sare , 1 lingura ulei, apa fierbinte
400 g branza de vaci proaspata,1 pahar cu smantana
Mod de prepare Mamaliga cu branza si smantana
Se face o mamaliguta din ingredientele date; sa avem grija sa nu iasa prea tare. O impartim in cesti unse cu apa sau ulei; rasturnam cestile, scobim si punem inauntru branza si deasupra smantana. Se serveste cat e fierbinte!
Pofta buna!
Retete culinare romanesti: Ciorba de fasole cu ciolan
Reteta de Laly
Fasolea cu ciolan este preparatul traditional de 1 Decembrie. Ciorba este preparata diferit, in functie de zonele vizitate: cu multe legume in sud, cu marar si tarhon in Moldova, cu otet si smantana in Transilvania. Indiferent de reteta, ciorba de fasole cu ciolan este o comoara nationala.
Ingrediente Ciorba de fasole cu ciolan afumat
-500 gr fasole uscata
-2 morcovi
-1 ceapa
-1 telina
-3 linguri pasta de tomate
-50 ml ulei
-1 ardei gras
-1 ceapa mai mica pentru calit
-leustean verde
-sare,cimbru
Mod de prepare Ciorba de fasole cu ciolan afumat
Alegem fasolea si o punem la inmuiat in apa rece de seara.
Spalam ciolanul si il taiem cubulete,sau feliute sau cum doreste fiecare.Se pune la fiert intr-o oala cu apa.
Ceapa,ardeiul,morcovul si telina se taie cubulete.Cand ciolanul aproape a fiert se adauga legumele si fasolea.
Se lasa la fiert pana cand toate legumele s-au inmuiat bine.Se adauga cimbru si sare dupa gust.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit impreuna cu uleiul.Cand a devenit sticloasa se adauga pasta de tomate.Se mesteca bine pana se incorporeaza toata pasta.
Se adauga in oala care fierbe si se mai lasa circa 5 minute.La sfarsitul prepararii se adauga leusteanul verde.
Pofta buna
Retete culinare romanesti: Ciorba de burta ardeleneasca
La capitolul ciorbe, printre preferintele strainilor se afla si ciorba de burta.
Ingrediente Ciorba de burta ardeleneasca
- 1 kg burta de vita prefiarta
- 5 L apa
- 4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 250 ml smantana
- 1 capatana de usturoi
- 2-4 linguri otet
- 2-3 oua
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare Ciorba de burta ardeleneasca
Ciorba de burta ardeleneasca – diferenta dintre ea si ciorba de burta traditionala este adaugarea rasolului sau/si picioarelor de porc. Se spala si curata bine rasolul sau/si picioarele de porc. Cand incepe sa fiarba, indeparteaza spuma formata cu o spumiera. Intre timp curata legumele si pune, separat, la fiert, burta cu putin otet si las-o sa dea in clocot.
Adauga legumele peste rasolul sau/si picioarele de porc si lasa la fiert in continuare pana cand carnea se desprinde singura de pe oase. Scoate bucatile de carne si lasa-le la racit. Cand s-au racit indeajuns, taie-le bucatele si pune-le inapoi in oala cu legumele. Adauga si burta si extra apa, daca se cere. Mai lasa pe foc pana cand burta este foarte bine fiarta.
Intre timp curata usturoiul zdrobeste-l. Freaca-l cu sare ca pentru mujdei (pana obtii o pasta albicioasa, adica). Separat bate ouale cu un varf de sare si vreo 3 linguri de smantana. Adauga in ciorba ouale batute si jumatate din crema de usturoi. Opreste focul, acreste cu otet, dupa gust.
Pofta buna!
Iata si alte retete delicioase pentru fiecare: Ciorba de burta
Retete culinare romanesti: Ciorba radauteana
Reteta de ROXANICOL
Ingrediente Ciorba radauteana
1-2 bucati piept pui,
2 morcovi,
1-2 ceapa,
1 radacina de patrunjel,
1 telina mica,
200 g smantana,
2 oua,
3-4 catei usturoi,
1 legatura patrunjel,
sare,
otet sau lamaie pentru acrit.
Mod de preparare Ciorba radauteana
Pieptul de pui se pune intreg, la fiert in apa. Se ia spuma, iar cand nu se mai produce spuma se adauga legumele curatate si taiate in bucatele mari.
Se lasa la fiert pana se inmoaie, apoi se scoate puiul din zeama in care a fiert, se taie fasii subtiri si se pune in zeama ramasa iar legumele se paseaza si se adauga si ele in oala.
Se mai lasa 5 minute, pana dau in primul clocot. Ouale se bat bine cu smantana, se adauga un polonic cu supa. Se adauga apoi in oala si se amesteca bine.
Usturoiul se piseaza si se adauga in oala. Se adauga sare si otet dupa gust (otet se mai poate adauga in momentul servirii, in farfurie). Oala se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat fin.
Pofta buna!
Iata si alte retete delicioase pentru fiecare: Ciorba radauteana.
Retete culinare romanesti: Iahnie de fasole cu afumatura
Iata ce aveti de facut: puneti, de cu seara, la inmuiat, 1 kg fasole boabe marunte, pe care inainte o spalati bine de tot si in mai multe ape. Lasati-o peste noapte in apa, la inmuiat, cu un pumn de sare grunjoasa. Recomand fasolea marunta, fiindca e cea mai frageda varianta de fasole boabe (spre deosebirie de soiurile cu bob mare).
Dimineata sau oricand a doua zi, puneti-o la fiert. Cand da in clocot, varsati apa si spalati-o din nou si puneti-o intr-o noua apa. Eu va sfatuiesc s repetati aceasta operatiune de vreo 3-4 ori. In apa finala, pe langa fasole, mai adaugati: 2 morcovi mari, 3 cepe mici, 1 telina, 1 radacina de patrunjel si 1 pastarnac. Puneti langa toate acestea si un cartof mic, taiat in doua. O sa-l scoateti in final, dar acesta absoarbe o mare parte din elementele care produc, ulterior, gaze intestinale.
Lasati totul la fiert si in acest timp, intr-un vas separat, puneti la fiert ciolanul afumat, intreg, in apa si cateva boabe de piper, un pahar de vin si 3-4 foi de dafin. Lasati sa fiarba cel putin 2 ore, pana se desprinde carnea de pe os.
Cand continutul ambelor vase este fiert, intr-un ceaun puneti la calit vreo 2 cepe si morcovul fiert din fasole, taiat cubulete mici. Trantiti fasolea cu ceva zeama in care a fiert, apoi ciolanul fiert in vin si mirodenii, desfacut fasii, in acelasi ceaun, impreuna cu foile de dafin, adaugati vreo 6-8 linguri de bulion si, daca aveti in casa putin kaizer afumat, trageti vreo cateva cubulete repede la tigaie si adaugati-le in fasole. Spre sfarsit, puneti si o mana de patrunjel proaspat tocat.
Pofta buna!
Retete culinare romanesti: Varza cu carne de porc la cuptor
Reteta de farfuriavesela
Ingrediente Varza cu carne de porc la cuptor
2 verze proaspete
600 gr carne porc, taiata cubulete
150 gr adrei gras, taiat marunt
2 cepe, taiate si ele marunt
suc acrisor de rosii/bulion
3-4 linguri de ulei
Condimente: sare, piper, boia, cimbru, busuioc, foi de dafin
Mod de preparare Varza cu carne de porc la cuptor
Condimentam carnea cu sare, piper, cimbru si busuioc, sa-si mai ia gust pana cand ajunge in cratita.
Taiem varza fideluta, ceea ce mie de cutit nu-mi iese, asa ca am un ajutor de nadejde si anume un dispozitiv pentru taiat varza, i se mai spune si mandolina… asa am vazut eu pe youtube… haha…
Revin, deci taiem varza fideluta si o frecam bine cu sare pentru a rupe fibra si a fierbe mai usor.
Pun cratita pe foc, pun uleiul la incins si adaug carnea de porc sa se rumeneasca putin, apoi vine si ceapa, si ardeiul gras. Dupa ce s-au inmuiat legumele adaug varza, atat cat incape in cratita, acopar cu un capac si las cateva minute pana scade, apoi mai adaug varza, iar o acopar si o las cateva minute si tot asa pana cand incape toata.
Condimentez bine, pun si sucul de rosii, mai las pe foc cateva min dupa care bag cratita in cuptor, cam jumatate de ora, pana se fierbe, rumeneste si scade varza mea.
Dar ce credeti ca am stat degeaba cat a stat varza in cuptor? nu, m-am apucat sa fac o mamaliga zdravana, caci altfel parca nu merge varza.
Pofta buna!
Retete culinare romanesti: Cozonac pufos si fara framantare
Reteta de farfuriavesela
Cozonac nu stie oricine sa faca, iar strainilor le place la nebunie preparatul servit la zi de mare sarbatoare. Si noua, de altfel.
Ingrediente Cozonac pufos si fara framantare
pentru 2 cozonaci
1 kg faina
5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
100 gr margarina topita/unt
5 linguri de ulei
400 ml lapte
cub de 42 gr drojdie
200 gr nuca
4 linguri cacao
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
esenta de lamaie
praf de sare
Mod de preparare Cozonac pufos si fara framantare
Cernem faina de doua ori intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecata cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.
Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat.
Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc calduros caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).
Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.
Tavile se ung bine cu ulei si se pudreaza cu faina.
Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din sferturile de aluat.
Fiecare sfert de aluat in prelucrez usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, el intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.
Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.
Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste…apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.
* Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
** Nu deschideti cuptorul in primele 30 min de la introducerea cozonacilor.
Pofta buna!
Avem aici mai multe retete.
Retete culinare romanesti: Salata boeuf
Reteta de Adi84
In ciuda denumirii cu iz francez, reteta este romaneasca si are la baza salata ruseasca.
Ingrediente Salata boeuf
500g piept pui
400 g cartofi
3 morcovi
200 g mazare
1 telina mica
castraveti si gogosari acri
patrunjel-pt ornat
maioneza
masline.pt ornat
1 ou fiert-pt ornat
Mod de preparare Salata boeuf
se spala carnea si se pune la fiert, lafoc potrivit, intr-o oala cu apa rece. se curata spuma. carnea fiarta se taie apoi in cubulete
Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert.
Dupa fierbere, se taie cubulete
se pune totul intr-un castron , se adauga castraveciorii taiati, gogosarul, mazarea. se sareazase adauga o parte din maioneza. amestecul se pune pe un patou si se orneaza.
Pofta buna!
Aici gasiti mai multe retete delicioase.
Retete culinare romanesti: Papanasi cu dulceata de afine
Reteta de CARMENICA
Deliciosul preparat cu branza dulce, servit cu marmelada sau gem si smantana, le place si strainilor, nu numai noua.
Ingrediente Papanasi cu dulceata de afine
600 g branza de vaci proaspata
150 g zahar tos fin
250 g faina
3 oua
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
vanilie
200 g smantana
dulceata de afine
ulei pentru prajit papanasii
Mod de preparare Papanasi cu dulceata de afine
Intr-un vas amestecam branza cu zaharul si bicarbonatul, adaugam ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Intr-o tigaie ceva mai adanca, punem uleiul la incins si ne apucam iute sa formam papanasii.
Din aluat formam bile de marimea unei portocale mai mici. Cu degetul aratator trecem prin centrul bilei, apoi bila o trecem prin faina. Marim gaura din mijlocul bilei, tot cu degetul si aplatizam usor papanasul obtinut. Formam si mici bilute de aluat, pe care le vom pune deasupra papanasilor.
Micsoram usor focul sub tigaie si prajim cate 2-3 papanasi, ii prajim pe ambele parti pana devin caramizii.
Din aluat ies cca 10 papanasi si 10 bilute.
Peste fiecare papanas, turnam cate o lingura de dulceata de afine si o lingura de smantana si asezam deasupra cate o biluta.
Pofta buna!
Iar aici avem cele mai delicioase retete.
Retete culinare romanesti: Drob de miel
Reteta de vio_dreams
Cine a venit in Romania de Pasti s-a indragostit de drobul de miel.
Daca vreti sa preparati pentru Sarbatorile care se apropie, avem pregatite aici cateva retete delicioase.
Ingrediente Drob de miel
2 kg organe miel
8 oua
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
condimente pt drob
sare, piper
Mod de preparare Drob de miel
Se fierb organele de miel in apa cu un praf de sare.
Se toaca marunt verdeturile.
Organele fierte se dau prin masina de tocat (sau la robotul de bucatarie) si se amesteca cu verdeturile.
Se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma si condimente dupa gust si se amesteca pana s eomogenizeaza compozitia.
Se pune compozitia in tava. In mod normal pe fundul tavii se pune prapurul de la miel insa au n-am avut asa ca am pus hartie de copt. Se bat doua galbenusuri si se toarna deasupra.
Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 ora. Eu i-am cam uitat in cuptor si s-au rumenit mai mult decat ar fi trebuit. Se lasa sa se raceasca apoi se taie felii.
Pofta buna!
Pe lista am mai putea adauga micii, carnatii afumati, sunculita afumata, parjoalele moldovenesti, zacusca, clatitele cu gem si dovleacul copt.
Surse: originaltravel.co.uk, easteuropeanfood.about.com, worldtravelguide.net
Imagine de Alfaviski8 de la Pixabay