10 grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic, ca sa fii sanatos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic, ca sa fii sanatos

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 10 grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic, ca sa fii sanatos
grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic
Credit foto: Imagine de Yuchi Yang de la Pixabay

Grasimea poate fi cel mai bun prieten al tau sau cel mai rau inamic. Grasimile bune (cel mai bun prieten) sunt cele in stare naturala, nerafinate.

Grasimile rele, rafinate, provin sin uleiurile procesate, precum uleiul de porumb sau cel de floarea soarelui.

Grasimile saturate au fost, pe nedrept, demonizate. In 2010, o meta-analiza la care au participat peste 300.000 de persoane a evidentiat faptul ca nu exista nicio dovada ca o dieta cu grasimi saturate este asociata cu un risc crescut de boli coronariene ori cardiovasculare.

Acizii grasi sunt printre cele mai importante molecule ce determina integritatea creierului si abilitatea sa de a performa. Raportul optim dintre omega 6 si omega 3 ar trebui sa fie de 2:1, insa in dieta obisnuita de fast food, raportul este 16:1 iar uneori chiar 50:1, ceea ce poate genera inflamatii in corp.

Insa, un consmum simplu de peste gras precum somonul sau tonul (de cel putin doua ori pe saptamana) si reducerea inghitirii de grasimi provenite din uleiurile vegetale procesate poate rezolva aceasta problema. Daca nu-ti place pestele suplimenteaza-ti dieta cu uleiul krill, o sursa concentrata de omega 3.

Iata 10 grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic, ca sa fii sanatos.

Ou intreg

De ce credeti ca Rocky, personajul interpretat de Sylvester Stallone, sparge in fiecare dimineata 6 oua pe care le inghite crude inainte de a incepe antrenamentul? Din nefericire, in ultimii ani galbenusul de ou si-a capatat un renume prost.

Oul este si gustos si plin de nutrienti. Alimentul contine 6 grame de proteina de inalta calitate. In plus, oul este o sursa bogata de vitamine A, E si K dar si vitamine B, ca de exemplu B12, riboflavina si acid folic.

Totodata, oul contine toti cei opt aminoacizi esentiali necesari muschilor pentru a se recupera dar si a folosi mai bine minerale importante precum calciu, zinc si fier.

Esti ingrijorat de galbenus? Oul contine colesterol, insa acum colesterolul din dieta este, in general acceptat, nu creste nivelul colesterolului din sange.

Avocado

Avocado este un fruct diferit de altele intrucat contine mai multe grasimi sanatoase decat carbohidrati. Aproximativ 80% din caloriile din avocado provin din grasimi (acizi mononesaturati) care au cele mai mari beneficii asupra sanatatii, ca de exemplu reducerea inflamatiilor.

De asemenea, avocado este plin de vitamine, K, C, B si E si fibre. Avand atat de multe beneficii este greu sa nu incluzi acest fruct in dieta.

Nuci

Nucile contin vitamina E, acid folic, omega 3 si antioxidanti. Cercetarile au aratat ca un consum de nuci poate ajuta sanatatea creierului, reduce stresul oxidativ si riscul de boli cardiovasculare.

Migdale

O mana de migdale te poate tine satul cel putin doua, ore ceea ce inseamna ca iti va fi mai usor sa eviti mancarurile nesanatoase si, prin urmare, vei reusi sa scazi in greutate.

Migdalele contin o multime de antioxidanti.

Citeste si: Nu fugi de grasimi: 9 alimente cu grasimi sanatoase

Peste gras

Somonul contine omega 3, acizii grasi ce educ inflamatiile si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, precum afectiunile la inima, cancer si artrite. Cel mai bine este sa alegi pestele salbatic si nu cel din crescatorii.

Ghee

Ghee este uleiul de baza in bucataria indiana si ayurvedica. Este un ulei foarte sanatos, obtinut din unt.

Ghee ramane stabil chiar si la temperaturi inalte si nu rancezeste. Este bogat in vitaminele A si E, in acid butiric, un acid gras ce scade inflamatiile si ajuta la imbunatatirea digestiei.

Uleiul de cocos

Cocosul intra in categoria superalimentelor. In cea mai mare parte contine acid lauric, un acid gras cu proprietati antimicrobiene, antivirale si antibacteriene.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/02/2024