Shop

Concediu crestere copil 2018. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil

09 ianuarie 2018, , Vizualizări: ...
Concediu crestere copil 2018- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - brothers-457237_1920

Concediu crestere copil 2018. Concediul de crestere a copilului (CCC) in varsta de pana la doi ani (3 ani pentru copilul cu handicap) poate fi acordat oricaruia dintre parinti, potrivit legislatiei in vigoare. In perioada de CCC, parintele beneficiar are dreptul la o suma de bani pentru care e prevazuta de lege atat o limita minima (recent majorata, dar nu semnificativ), cat si o limita maxima, in vigoare de putina vreme.

 

In situatii de exceptie, beneficiarul poate sa obtina bani si din alte surse in timpul concediu crestere copil 2018.

 

 

Concediu crestere copil 2018 – Conditii de acordare

Legea da dreptul atat mamei cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.

„Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, prevede actul normativ amintit.

In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni pot fi constituite total sau partial si din perioade asimilate in care parintele indreptatit s-a aflat in una dintre urmatoarele situtatii:

In situatia parintilor adoptivi, a persoanelor care au luat copilul in plasament sau al tutorilor, se ia in considerare indeplinirea conditiilor timp de 12 luni din ultimii doi ani anteriori adoptiei, plasamentului sau instituirii tutelei.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda indiferent de numarul de copii pentru care parintele a beneficiat in trecut de aceste drepturi.

DE RETINUT! Banii si concediul de crestere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nasteri, daca parintii au mai mult de un copil.

In afara de conditiile de mai sus, parintele care vrea sa intre in CCC trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:

ATENTIE! Nu se transfera de la un parinte la altul dreptul la CCC. Daca ambele persoane din familie au dreptul la CCC, regula este ca cel putin o luna din perioada totala a CCC este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Astfel, daca mama intra in concediul de crestere, tatal trebuie sa stea si el in concediu, in locul mamei, cel putin o luna.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (4)

 1. irimia spune:

  Buna ziua.Sotia are contract pe perioada determinata intre 1.09.2017 pana la 31.10.2018 adica 1 an de zile asta pentru ca lucreaza in invatamant si este pe post de suplinire educator precizand ca are o vechime de 10 ani.Intrebare este daca beneficiaza de indemnizatie de crestere copil daca ea urmeaza sa nasca pe 23 iulie (aproximativ) si pana in august pe 31 cand se termina contractul nu are cele 42 de zile de lauzie????am fost peste tot si nu mi se da un raspuns concret…..mi se pune in fata acel articol din lege….as dorii simplu DA sau NU.Va multumesc anticipat

  • Sfatul Parintilor spune:

   Buna ziua. Conform legii – Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, prevede actul normativ amintit.

   Din ce spuneti dvs. la data nasterii copilului 23 iulie 2018 – nu se indeplinesc conditiile celor 12 luni lucrate in ultimii ani, decat daca, anterior contractuliu inceput la 1.09.2017, a avut un alt contract de munca. Nu conteaca vechima anterioara daca in ultimii doi ani NU s-au inregistrat cel putin 12 luni cu venituri impozabile.

   Toate bune,
   Adriana Vaduva
   redactor-sef
   Sfatulparintilor.ro

 2. Danut spune:

  Dacă sotia nu lucrează si lucrez doar eu pot intra in prenatal sau nu ???

 3. Norbert spune:

  Buna ziua! Sotia urmeaza sa nasca pe 22 Oct. 2018 (aprox.). Ea a terminat facultatea anul trecut pe 8 Sept. 2017, cu diploma de licenta, si a fost angajata pe 16. Noiembrie 2017. Intrebarea mea este, daca beneficiaza de indemnizatia de cresterea copilului, ne avand 12 luni lucrate? Insa in ultimele 24 de luni a fost studenta, iar la 2 luni dupa terminarea facultatii a fost angajata. Este obligatoriu sa fie 12 luni lucrate consecutiv, sau in ultimele 24 de luni sa fi fost studenta/angajata dar nu consecutiv? Multumesc pt. raspuns!

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu