Shop

Trăim în cel mai bun deceniu din istoria omenirii

28 ianuarie 2011, , Vizualizări: ...

 

Trăim în cel mai bun deceniu din istoria omenirii

În ciuda faptului că omenirea a trecut prin cea mai mare recesiune înregistrată la nivel global în ultimii 80 de ani, un raport al Brookings Institution susţine că aceasta este cea mai bună perioadă din istoria omenirii.

Marea Recesiune, cum este denumit de către specialişti crahul economic înregistrat în ultimii ani, a lovit mai ales ţările dezvoltate. Economiile emergente ale planetei au crescut cu 50% în ultimii ani. Creşterea economică a fost mai mare în ţările cu un procentaj mare de oameni săraci. India, China, dar şi Bangladesh, Tanzania, Etiopia, Vietnam, Uganda, Mozambic şi Uzbekistan, ţări în care se găseau, în 2005, aproape două treimi din populaţia săracă a planetei, au realizat în ultimii 5 ani creşteri economice masive.

Un nou raport al Brookings Institution, "Poverty in Numbers: The Changing State of Global Poverty from 2005 to 2015", arată cum s-a schimbat situaţia oamenilor săraci de pe planetă în ultimii ani. Între 2005 şi 2010, aproximativ 500 de milioane de oameni au ieşit din starea de sărăcie cruntă, numărul total al oamenilor ce trăiesc în această situaţie scăzând la 878 de milioane.

Niciodată în istoria omenirii nu s-a mai reuşit ca un număr atât de mare de oameni să iasă din starea de sărăcie într-un timp atât de scurt. Organizaţia Naţiunilor Unite stabilise ca ţintă, prin Millenium Development Goals, reducerea ratei sărăciei mondiale cu jumătate între 1990 şi 2015. Acest ţel a fost realizat în jurul anului 2008, cu şapte ani înainte de ţinta ONU. De asemenea, conform previziunilor actuale, în 2015 numărul oamenilor ce trăiesc în sărăcie cruntă va coborî sub 600 de milioane.

China şi India, giganţii Asiei, sunt lideri în lupta pentru eradicarea sărăciei. Între 2005 şi 2015, 75% dintre oamenii de pe planetă ce vor părăsi starea de sărăcie vor fi cetăţeni chinezi sau indieni. Datorită acestor reuşite, în 2015 în Asia vor locui doar o treime din cetăţenii săraci ai planetei, faţă de procentul de 66%, ce era înregistrat în 2005.

Rata sărăciei va fi mai mare în Africa, continent pe care se vor afla 60% din persoanele sărace de pe Terra. Însă şi Continentul Negru continuă să se dezvolte: dacă în 2008 rata sărăciei a scăzut pentru prima dată sub 50%, în 2015 aceasta va scădea sub nivelul de 40%. Această realizare remarcabilă nu a fost atinsă de China decât la mijlocul anilor 1990.

Sursa: Washington Post

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (32)

  1. crinutz spune:

    o prajitura sau un tort pregatit de mine pe care sa il savuram impreuna

  2. cristi2flor spune:

    eu sunt de fel mai pisicoasa…eu il alint foarte mult cu cuvinte cu gesturi.
    dulciurile de asemenea ii aduc zambetul pe buze
    nici de la un masaj nu se da in laturi 🙂

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu