Lucruri permise si nepermise in timpul sarcinii - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Lucruri permise si nepermise in timpul sarcinii

Aptanutricia.ro

 

NU fumat si droguri in timpul sarcinii

Iata un “taram” in care toata lumea este de acord. Daca in cazul alcoolului, lucrurile nu stau chiar atat de clar, in ceea ce priveste drogurile si tigarile, toti specialistii sunt de acord. Nici unele, nici altele nu sunt indicate in timpul sarcinii si alaptarii. Fumatul contribuie la cresterea riscului unei nasteri premature sau a unei greutati scazute la nastere a bebelusului, la aparitia unor tulburari de respiratie, precum si a riscului de avort spontan sau de aparitie a sindromului mortii subite la bebelusi.

Pentru unele femei, mirosul de tigara si fumatul contribuie la acutizarea simptomelor de sarcina.

Ca si in cazul alcoolului, drogurile pot trece dincolo de placenta bebelusului, crescand riscul aparitiei unor malformatii si alte complicatii in timpul sarcinii.

 

Nu te ingrijora daca ai fumat sau ai consumat droguri inainte de a ramane insarcinata. Important este sa te opresti pe durata acesteia si dupa aceea.

 

 

NU curatat dupa animale

Fecalele de pisica, in special, pot purta paraziti foarte daunatori sarcinii. Toxoplasmoza, de exemplu, nu este periculoasa pentru adult, dar fatala pentru bebelus. Daca ai un animal de casa, roaga pe altcineva sa stranga mizeria. Iar daca nu are cine, asigura-te ca folosesti manusi de menaj si ca te speli foarte bine pe maini dupa aceea. Ai grija sa dezinfectezi si manusile dupa fiecare utilizare.

De asemenea, evita sa te ocupi de gradinarit si sa stai cu mainile prin pamant. Daca gradinaritul este una dintre pasiunile tale si te ajuta sa te relaxezi pe parcursul sarcinii, atunci ai grija sa porti tot timpul manusi si sa te speli temeinic pe maini dupa aceea.

 

 

NU cafea

Cercetarile recente releva faptul ca un consum de cafea mai mare de 200 mg de cafeina poate creste riscul unui avort spontan sau al unei subdezvoltari a bebelusului. De aceea este indicat sa renunti la cafea sau sa consumi foarte putina. Atunci cand faci calculul cofeinei ingerate, tine cont si de cantitatea de ciocolata, dulciuri cu cacao, cola sau alte bauturi energizante pe care le consumi.

 

 

DA exercitii fizice

Exista multe zvonuri conform carora nu este bine sa faci sport pe perioada sarcinii. Ei bine, acestea sunt doar mituri. In realitate, exercitiile fizice sunt indicate si benefice chiar si in timpul celor 9 luni de sarcina. Singurul lucru la care trebuie sa ai grija este dificultatea lor. Spre exemplu, alergatul nu este recomandat, cum nu sunt recomandate nici ridicarile de greutati. Cele mai adecvate exercitii fizice pentru o gravida sunt pilates, fiind mai usoare si influentandu-ti si starea de spirit. Facand aceste exercitii, te vei pregati pentru nastere si vei elibera energia negativa, relaxandu-te in acelasi timp.

Daca urmezi aceste indicatii, ar trebui sa nu intampini probleme in timpul sarcinii. Insa, indiferent cum consideri tu a fi evolutia sarcinii, consultatiile medicale in aceasta perioada sunt de maxima importanta pentru a te asigura ca vei avea un copil sanatos si ca tu, de asemenea, nu  vei fi supusa niciunui risc.

 

 

Citeste mai multe despre consultatiile si analizele din timpul sarcinii pe Aptanutricia.ro.

NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.

banner 624x139

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/10/2013