Procesul de invatare metamorfozeaza continuu creierul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Procesul de invatare metamorfozeaza continuu creierul

Sfatulparintilor » Zona Verde » Procesul de invatare metamorfozeaza continuu creierul

Abilitatea creierului de a-si reorganiza neuronii pentru a forma noi conexiuni neuronale pe baza invatarii si a experientei de viata este o proprietate extraordinara care poarta numele de neuroplasticitate. Aceast proces este continuu, de aceea suntem capabili sa invatam lucruri noi toata viata. Insa, pe lânga faptul ca ne ajuta sa ne ne adaptam vietii si sa ne dezvoltam cultural si spiritual, neuroplasticitatea reprezinta si sansa noastra de a ne recupera dupa boli neurologice care ne pot afecta senzitiv, motor sau cognitiv. Prin urmare, neuroplasticitatea permite neuronilor din creier sa compenseze temporar, sau definitiv, prin formare de noi legaturi cerebrale, arii intregi afectate de leziuni sau de boala, care inlocuiesc total sau partial functiile afectate.

 

Cum este posibila „remodelarea” creierului?

Axonii, care asigura legatura dintre neuroni au capacitatea de a-si prelungi terminatiile pentru a reconecta neuronii care au fost izolati din cauza unor leziuni produse la nivel cerebral. Practic, se formeaza o noua harta neuronala, cu noi legaturi intre neuroni, care au scopul de a resuscita o functie pierduta, dar necesara. De exemplu, daca o emisfera cerebrala este afectata, cealalta emisfera cerebrala, ramasa intacta, poate ajunge sa-i preia functiile in virtutea unei functionari cât mai aproape de normalitate.

De asemenea, se vorbeste tot mai des despre neurogenerare, adica despre posibilitatea neuronilor de a se reface, asemeni altor celule din organism, precum si despre necesitatea neuroprotectiei si a unei hraniri adecvate a creierului (neurotroficitate). Toate aceste aspecte sunt determinante in recuperarea persoanelor afectate de boli cu o componenta neurologica.
In alte situatii, neuroplasticitatea poate fi de vina pentru anumite tulburari. De exemplu tinitusul, in cazul persoanelor care sufera de surditate, este rezultatul neuroplasticitatii. Mai exact, creierul incearca sa compenseze lipsa auzului si se ajunge la stimularea ariilor cerebrale care corespund auzului fiindca celulele neuronale din zona respectiva se reorganizeaza, dar nu pot compensa defectele de functionare de la nivelul urechii. Prin urmare, pentru ca rezultatul neuroplasticitatii sa fie unul pozitiv, atunci stimularea reorganizarii cerebrale trebuie sa se faca intr-un mod corect, nu trebuie lasata la voia intâmplarii.

 

Ce afectiuni se pot corecta prin reconfigurarea neuronilor?

Sunt neumarate afectiuni care se pot corecta datorita capacitatii creierului de a-si dezvolta noi legaturi neuronlale cu scopul de a suplini functii afectate sau de a potenta functii déjà existente, totul in ideea unei functionari cât mai aproape de cea neurotipica. Literatura medicala mentioneaza epilepsia, paraliziile cerebrale, retardul mental de diferite grade si accidentele vasculare cerebrale, precum si sechelele post AVC drept afectiuni ale caror simptome se pot corecta datorita capacitatii creierului de a-si reorganiza circuitele neuronale si datorita unor terapii adecvate de stimulare a acestui proces. Potentarea reconfigurarii cerebrale se poate face, in functie de zona din creier afectata, prin mijloace specifice. De exemplu, in cazul paraliziilor se folosesc diverse tehnici de kinetoterapie, in cazul tulburarilor de invatare si a retardului se folosesc tehnici speciale de educare si de invatare care stimuleaza si genereaza rute neuronale alternative celor afectate sau nedezvoltate.

 

Aduce beneficii majore in depresie

Terapiile comportamentale si cognitive care presupun diferite tehnici specifice fiecarei afectiuni neurologice in parte si fiecarei tulburari afective in parte, si-au aratat déjà eficienta in depresie. Toate aceste tehnici se bazeaza pe capacitatea creierului de face conexiuni noi intre celulele neuronale, adica pe plasticitatea cerebrala.Un studiu  realizat la Universitatea Toronto pe un grup de voluntari cu depresie a aratat efectul pozitiv al acestor terapii in reducera simptomelor depresiei, comparativ cu tratamentul medical clasic. In cadrul studiului, 14 persoane diagnosticate cu depresie au administrat un medicament specific in tratarea acestei afectiuni si alte 13 persoane au urmat terapie comportamentala si au fost invatati cum sa-si gestioneze starile. Ambele grupuri de voluntari cu depresie au raportat ameliorarea starii, dar la scanarile cerebrale, cercetatorii au descoperit ca exista diferente notabile. Mai exact, in cazul persoanelor tratate cu medicamente, s-a modificat doar nivelul anumitor substante din creier, in timp ce in cazul celor care au urmat terapie comportamental-cognitiva s-au produs modificari la nivel de cortex. Prin urmare, terapia comportamental-cognitiva produce modificari neuronale permanente, deci reconfigureaza felul in care procesam informatia si modifica reflexele noastre de gândire, inclusiv pe acelea care duc la depresie. Pe termen lung, o astfel de abordare este eficienta si fara efecte secundare, comparativ cu medicatia antidepresiva.

 

sfatulparintilor.ro - NeuroOptimizer_secom

Permite recuperarea in autism

Terapiile comportamentale folosite pentru a limita simptomele din autism se bazeaza tocmai pe plasticitatea cerebrala. Cu alte cuvinte, terapia vizeaza sa reconfigureze creierul copiilor cu autism stimulându-l sa creeze legaturi neuronale tipice, acolo unde ele sunt realizate haotic. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in situatia ideala in care s-ar reusi realizarea tuturor legaturilor neuronale tipice la copiii cu autism, in completarea legaturilor neuronale atipice, specifice afectiunii respective, rezultatele ar fi uimitoare, iar respectivii copii ar avea toate atuurile sa devina geniali. Chiar daca terapia nu conduce la rezultatele ideale mentionate mai sus, multi dintre copiii cu autism ajung sa aiba evolutii pozitive si se pot recupera datorita capacitatii creierului de a se reconfigura in functie de stimularea receptata.

Specialistii spun ca, pe lânga tehnicile specifice, neuroplasticitatea este potentata de somnul odihnitor, de o buna oxigenare, de exercitiul fizic, de consumul a 2 litri de apa pe zi, de exercitiul invatarii si de o dieta bogata in legume si in fructe. Ajuta de asemenea, suplimentele alimentare neurotrofice, care hranesc creierul.

Produsul Neuro Optimizer® de la Secom® este un neurotrofic ce imbunatateste sinteza neurotransmitatorilor adrenalina, acetilcolina, dopamina si noradrenalina. Ajuta la mentinerea echilibrului intre concentratiile de sodiu, potasiu, calciu si magneziu din organism si la cresterea cantitatii de glucoza metabolizata in creier. Asigura protectie antioxidanta impotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi si contribuie la stimularea memoriei, a capacitatii de concentrare si a adaptabiliatii la efort intelectual. De asemenea, ajuta la reducerea anxietatii, a stresului si a depresiilor si la imbunatatirea functiilor cerebrale in afectiuni precum hipoxie, encefalita, autism, hiperactivitate, sindrom Down, deficit de atentie, epilepsie, maladiile Alzheimer, Parkinson, SLA, senilitate si ataxie.

Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 13/11/2012