Ce înseamnă când visezi același vis de mai multe ori. Explicațiile experților despre visele recurente
Există o mulțime de sondaje și studii care leagă aceste coșmaruri recurente de rapoarte de caz frecvente și planuri de tratament în întreaga țară, dar Kogan adaugă că sunt necesare cercetări noi și recente pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce bântuie cel mai frecvent visele americanilor (mai ales pentru că unele date provin din observațiile legate de stresul la copii).
Indiferent de visul recurent pe care îl experimentezi, dr. Dimitriu sfătuiește să nu-l ignori sau să nu-l respingi în totalitate dacă te bântuie de ani de zile. „Unele vise recurente merită mai multă atenție [și terapie]”, spune el. „Persoanele cu traume nerezolvate care ar trebui tratate vor trăi un eveniment în coșmarurile lor, iar persoanele cu apnee de somn pot visa frecvent despre sufocare sau înec, când în realitate nu pot respira.”
Nu suntem surprinși să auzim că visele recurente sunt mai comune la femei decât la bărbați, conform mărturiei lui Miller și unui sondaj realizat de Amerisleep în 2016. Cu toate acestea, o cantitate nedezvăluită de indivizi care trăiesc cu sindromul de stres posttraumatic (PTSD) suferă adesea vise recurente fără a realiza că cele două probleme sunt legate.
Ce înseamnă când visezi o persoană care a murit? Răspunsul îți va da de gândit!
Ce înseamnă un vis în buclă?
Un subcapitol special de vise recurente, un vis în buclă poate să se simtă literalmente ca și cum ai repeta aceleași acțiuni sau secvențe de evenimente în mod repetat – ceea ce poate fi complicat de ceea ce se numește paralizie în somn pentru unii. Experții de la Cleveland Clinic indică faptul că paralizia în somn apare atunci când creierul își relaxează mușchii din picioare și brațe în timpul somnului REM, dar tu, în același timp, îți recâștigi conștiența, ceea ce înseamnă că nu poți să te miști sau să vorbești. Acest lucru poate duce adesea la vise în buclă în care îți dai seama conștient că visezi și încerci să te trezești.
Visele în buclă pot fi indicative pentru PTSD, conform lui Kogan. „Acest lucru implică adesea reluarea traumei în diferite moduri sau în diferite situații în care persoana este afectată de emoții similare pe care le-a simțit în timpul traumei, dar într-o altă poveste”, explică ea.
Cum pot să încetez visele recurente?
Deoarece este destul de posibil să petreci ani întregi în terapie lucrând la oprirea viselor nedorite, încearcă mai întâi să excluzi orice condiții medicale. Probleme precum apneea de somn netratată și narcolepsia pot fi adresate cu ajutorul antidepresivelor sau medicamentelor hipertensive, explică Kogan.
Pe cont propriu, poți lucra pentru a opri visele recurente concentrându-te asupra igienei somnului, practicând cele mai bune obiceiuri și evitând conținutul deranjant înainte de culcare. „Utilizarea substanțelor poate avea un impact negativ asupra somnului și poate crește activitatea onirică”, adaugă ea.
Dacă știi deja că ești afectat de stres temporar, este important să lucrezi pentru a ameliora simptomele înainte de a aborda visul în sine. „Deoarece conținutul visului este adesea legat de probleme nerezolvate, anxietate, stres și doliu, este important să gestionăm stresul și starea de spirit în mod regulat”, explică Kogan. „Acest lucru poate include lucruri active pentru gestionarea stresului, cum ar fi respirație profundă, relaxare musculară, jurnalizare, exerciții și procesarea situațiilor dificile.”
Schimbările de stil de viață la o parte, colaborarea cu un specialist în medicina somnului sau cu un furnizor de servicii de sănătate similar pentru a aborda visele recurente nocive implică adesea una dintre următoarele abordări:
• Terapia de Repetare a Viselor (DRT): „Această abordare implică reluarea și apoi rescrierea finalului visului nedorit”, spune dr. Dimitriu. „Persoanele sunt rugate să reia visul nedorit, să-l scrie și să și-l imagineze. Apoi, schimbă finalul și îl scriu sau îl imaginează din nou în sesiune și, ideal, înainte de culcare.”
• Terapia Expunerii, Relaxării și Rescriptării (EERT): „Această opțiune implică, de asemenea, rescrierea coșmarului, dar adaugă elemente de relaxare în proces”, spune Miller. „Ambele terapii [EERT și DRT] au dovedit clinic că sunt eficiente.”
• Terapia Comportamentală Cognitivă (CBT): Folosită adesea pentru cei care suferă de insomnie și coșmaruri, Kogan spune că CBT este „o abordare bazată pe dovezi care îmbunătățește somnul și reduce coșmarurile.”
• Terapia Expunerii Prolungate: „Cei cu PTSD pot beneficia de căutarea unui tratament bazat pe dovezi, cum ar fi terapia de procesare cognitivă sau terapia de expunere prelungită”, spune Kogan, care implică ca indivizii să se apropie treptat de amintiri sau situații legate de traumă.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?