Inotul este un sport foarte potrivit pentru copii, care antreneaza toti muschii si care faciliteaza dezvoltarea armonioasa a corpului.
Iata de ce este inotul un sport ideal pentru copii, potrivit medicilor si psihologilor.
Se poate practica de la varste mici
Varsta ideala pentru a da copilul la inot este, conform Academiei Americane de Pediatrie, de 4 ani. Copiii sub 4 ani se pot deprinde de mediul acvatic la lectiile de aqua baby gym. Acestia din urma sunt prea mici pentru a-si coordona miscarile, astfel incat sa inoate corect. Acest lucru nu inseamna ca este interzis inotul la copiii sub 5 ani. Dimpotriva, acestia se familiarizeaza cu apa, pentru a evita frica de ea in viitor, este de parere dr. Elisabeta Achimescu.
Se poate practica in orice anotimp
Inotul poate fi practicat, fara probleme, in orice anotimp, deoarece contribuie in mod eficient la imbunatatirea sistemului imunitar, explica dr. Achimescu.
Contribuie la mentinerea sanatatii
Inotul are marea calitate de a-ti lucra toate grupele de muschi fara a-ti supune sistemul osos si articulatiile la socuri dure, asa cum o fac alte sporturi. In mod concret, inotul are beneficii incontestabile in urmatoarele afectiuni:
– obezitate, imersia in apa reduce impactul greutatii corporale cu pana la 90%. De asemenea, la fiecare zece minute inotate in stil fluture se ard 150 de calorii, in stil liber, 100 de calorii.
– tratarea si prevenirea unor afectiuni cardiace, riscul bolilor coronariene se reduce cu 35%, in cazul unor exercitii desfasurate in bazinul de inot, timp de 30 de minute
– astm bronsic, prin cresterea capacitatii pulmonare
– afectiuni ale coloanei vertebrale (scolioze, lordoze, cifoze, hernie de disc), prin exercitii specifice, in apa, in functie de tipul afectiunii, urmarindu-se cresterea tonusului diferitelor grupe musculare, pentru corectarea defectului
– inotul reprezinta un tratament antihipertensiv natural. Efectul benefic al inotului asupra aparatului cardiovascular este dovedit de studii riguroase. Cercetatorii au demonstrat ca inotul practicat cu regularitate permite mentinerea tensiunii arteriale in limite normale
– autism, depresie, anxietate. In aceste cazuri, ma refer, la o terapie de durata, consecventa fiind foarte importanta, a adaugat dr. Achimescu.
Inotul duce si la imbunatatirea vietii afective, emotii, trairi, usurinta cu care se depasesc emotiile negative. Subliniez faptul ca in cazul inotului practicat in scop terapeutic trebuie ales stilul potrivit patologiei vizate, asociindu-se si alte proceduri de fizio-kinetoterapie/electro/magneto terapie, in urma consultului de specialitate, subliniaza specialistul.
Bebelusii si inotul. Ce trebuie sa stii si ce reguli sa respecti
Dezvoltare emotionala
Copilaria este varsta in care se formeaza conduitele importante adaptative si se pun bazele personalitatii. Practicarea inotului in aceasta perioada a vietii contribuie consistent la dezvoltarea unei serii de aptitudini: sociabilitatea, insusirea regulilor, identificarea cu altii, formarea imaginii de sine, adaptarea la cerintele scolare, socializarea afectiva, integrarea sociala-scolara, competitia; dezvoltarea constiintei de sine, a identitatii proprii (prin imagine corporala, independenta), este de parare psihologul Augustina Pirvut. Copilul care practica inot experimenteaza o gama larga de emotii si trairi – de la bucurie, teama, placerea de a inota-, care tin foarte mult si de dorinta sa de a face acest sport si de relatia de comunicare pe care o dezvolta cu antrenorul si cu mediul principal – apa.
Autor: prof. Dani Sirbu, instructor inot
Interviul integral il poti citi aici.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?