Bebelusii si inotul. Ce trebuie sa stii si ce reguli sa respecti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bebelusii si inotul. Ce trebuie sa stii si ce reguli sa respecti

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Bebelusii si inotul. Ce trebuie sa stii si ce reguli sa respecti

Una dintre cele mai frumoase experiente ale verii este sa mergi cu bebelusul tau la piscina si sa inotati impreuna. Nu e doar un mod grozav de a intari legatura speciala dintre voi, dar inotul are si multe beneficii pentru micut. In primul rand, apa ii ofera libertatea de a se misca in voie si de a explora totul intr-un mod diferit decat o poate face acasa. Pe urma, efortul fizic il ajuta sa-si dezvolte musculatura si ii imbunatateste flexibilitatea, intarindu-i in acelasi timp rezistenta organismului.

In cazul in care nu ai mai mers pana acum cu puiul tau la inot, probabil esti ingrijorata daca o sa-i placa sau nu in apa. Raspunsul e: da! Majoritatea bebelusilor adora sa se balaceasca si, daca pot face asta impreuna cu mamica, e cu atat mai bine. Nu uita ca micutul tau a petrecut 9 luni in uter, inconjurat de lichidul amniotic, asa ca are un atasament natural fata de apa. Nu esti convinsa inca si ti-e teama ca nu cumva sa inghita apa? Ei bine, afla ca in jurul varstei de 6 luni inca se manifesta pregnant reflexul faringian, care iti va ajuta puiul sa-si tina respiratia sub apa, precum si reflexul de inot. In plus, alegand sa mergi cu el la piscina inca de mic, il incurajezi sa capete incredere si sa nu se teama de apa mai tarziu.

 

Cand mergem cu bebe la inot?
Specialistii recomanda sa incepi orele de inot cu bebelusul cat mai devreme posibil. Totusi, daca abia ai nascut, asteapta mai intai sa faci controlul medical postanatal (cel de dupa 6 saptamani – altfel risti sa contractezi o infectie) si, daca doctorul iti da unda verde, poti merge la inot oricand doresti. Desigur, daca ai nascut prin cezariana, va trebui sa ai rabdare pana se vindeca de tot operatia. Un alt aspect de care sa tii seama este ca bebelusul tau sa aiba facute vaccinurile de la 8 saptamani – e un lucru pe care probabil ti-l va cere si instructorul de inot (va trebui sa verifici asta la piscina la care mergi).

Ca tot vorbim de piscina, e bine sa te interesezi inainte daca locul in care vrei sa mergi are un bazin mic, in care apa sa fie suficient de calda si potrivita pentru un bebelus (macar 32 de grade Celsius, daca puiul tau are sub 6 luni) – in bazinele mari, cele publice, apa e prea rece pentru un sugar. Pe langa asta, o sa ai nevoie de un vestiar in care sa-ti lasi caruciorul pentru bebe – intreaba la piscina daca iti pot pune la dispozitie un astfel de spatiu de depozitare. De asemenea, cel mai bine este sa mergi cu micutul cand nu e aglomerat, ca sa nu fie agitat si sa se poata bucura de experienta. Ai putea chiar sa te inscrii la un curs de inot special pentru bebelusi – exista piscine care ofera si astfel de servicii, cu un instructor calificat, care iti va invata copilul sa inoate intr-un mediu distractiv, cu cantece si jocuri, precum si alte activitati haioase pentru micuti si parinti.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/06/2014