Jucăriile - fascinația tuturor copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Jucăriile – fascinația tuturor copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Jucarii pentru copii » Jucăriile – fascinația tuturor copiilor
Jucăriile copiilor
Credit foto: Unsplash.com

Jucăriile sunt o parte importantă din viața oricărui copil. Pe lângă faptul că îi ocupă o mare parte din timp, sunt și o metodă de a învăța lucruri noi și de se dezvolta. În trecut, jucăriile erau simple și aveau ca funcție principală distracția copilului. Totuși, în zilele noastre, jucăriile și jocurile sunt mult mai complexe, iar funcția de divertisment nu este singura pe care acestea o îndeplinesc. În general, jocurile care necesită mai mulți jucători, antrenează munca în echipă și gândirea strategică, abilități necesare pentru următoarele etape din viața copilului. 

Jucării copii există la toate colțurile și este greu să faci o alegere. Din acest motiv, am creat o listă care include jucării pentru mai multe categorii de vârstă. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea.

1. Jucării interactive pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani

În capul listei se află tablele magnetice pentru desenat. Acest tip de jucărie este foarte populară deoarece îl lasă pe cel mic să își dea frâu liber creativității. Copilul poate desena la nesfârșit pe tablă, deoarece desenul poate fi șters și refăcut foarte ușor. În general, tablele vin și cu forme pe care copilul le poate folosi pentru a desena lucruri mai complexe. Tablele magnetice sunt foarte folositoare și pentru învățat lucruri. Copilul poate învăța să scrie numere sau litere, fără să fie nevoie să folosească o mulțime de foi. Totuși, un dezavantaj al acestui tip de jucărie este faptul că desenele pot fi doar alb-negru.

Un alt set interactiv de jucării copii este sortatorul. Acesta poate avea mai multe componente și modele logice de funcționare, însă principiul de bază el același: copilul trebuie să potrivească formele și culorile în ordine. Multe modele au doar o tablă din lemn cu spații în care trebuie introduse formele sau instrucțiuni foto care trebuie respectate. Este o metodă bună pentru copii mai mici să învețe culorile și formele, distrându-se.

2. Jucării copii pentru vârste cuprinse între 5-10 ani

Un model de jucărie foarte populară este setul de piese lego. Dezvoltă creativitatea copilului în timp ce construiește după bunul plac sau îi testează atenția la detalii atunci când potrivește piesele pentru a creea construcția din instrucțiuni. Piesele de construcție mai mici sunt recomandate pentru folosire doar copiilor care depășesc vârsta de 7 ani, deoarece există pericolul de înghițire al pieselor. Totuși, există o alternativă: piesele de lego mai mari. De obicei acestea vin în seturi foarte colorate și pun la încercare creativitatea, deoarece este mai greu să faci modele cu piesele mari.

De asemenea, puzzle-ul este o altă opțiune bună care pune la încercare atenția copilului. Există mai multe nivele de dificultate, în funcție de numărul de piese. Cu cât mai multe piese are un puzzle, cu atât mai greu va fi pentru copil să îl ducă la bun sfârșit. Pentru vârstele mai fragede, este recomandat să se înceapă cu modelele de 20 de piese, astfel copilul va înțelege cum funcționează jocul. Dacă se descurcă bine, poți crește numărul pieselor până când puzzle-ul va deveni un hobby.

3. Jucării copii pentru vârste mai mari de 10 ani

După ce trece de această vârstă, copilul începe să aprecieze jocurile mai complexe, care se joacă în echipă sau în mai mulți jucători. Acestea pun la încercare o strategie care se schimbă în timpul jocului, în funcție de datele adunate, dar și munca în echipă. Printre cele mai populare nume se numără:
  1. Monopoly – un joc în care fiecare jucător este un investitor, iar cel care reușește să învingă strategia celuilalt este învingător;
  1. Activity – un joc în echipă, în care jucătorii trebuie să mimeze, deseneze sau să explice coechipierului informațiile împărțite pe cartonașe;
  1. Uno – un joc de cărți, în care cel care reușește să rămână fără nicio carte câștigă.

Jucăriile trebuie să fie distractive la început, iar apoi, încetul cu început, acestea trebuie să devină și educative. Jucatul este un mod bun de dezvoltare a unor abilități, deoarece copilul învață jucându-se.

foto: Unsplash.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 14/06/2023