Pericolul etichetelor: Copiii devin asa cum sunt numiti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Pericolul etichetelor: Copiii devin asa cum sunt numiti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Pericolul etichetelor: Copiii devin asa cum sunt numiti
sfatulparintilor.ro - parinti copii - stockfreephotos.net
Credit foto: © Photomorgana | Stock Free Images

Un nou studiu confirma ceea ce multi specialisti NLP (de programare neuro-lingvistica) profesionisti stiu deja, de multa vreme. Daca un copil este numit intr-un fel negativ (chiar si fara un ton dezaprobator) cresc sansele ca el sa devina exact asa cum este numit.

De exemplu, un studiu recent efectuat de psihologii de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) a aratat ca fetele numite grase de rude apropiate, prieteni, colegi sau profesori inainte de varsta de 10 ani au toate sansele sa devina obeze mai tarziu.

Studiul a analizat 2,379 de fete din Washington, D.C., California de Nord si Cincinnati. 58 % dintre fete au declarat ca li se spunea ca erau prea grase la varste de pana in 10 ani. Au fost inregistrate greutatea si inaltimea fetelor la inceputul studiului si apoi, din nou, noua ani mai tarziu. Studiul a aratat ca fetele carora li se se spusese ca erau grase aveau de 1.66 ori sanse sa devina obeze la varsta de 19 ani.

In plus, conform studiului, cu cat mai multi oameni ii spuneau unei fete ca era grasa, cu atat mai multe sanse avea aceasta de a deveni obeza noua ani mai tarziu. Rezultatul a fost socant, declara A. Janet Tomiyama, profesor asistent professor de psihologie Colegiul de Litere si Stiinte UCLA.

Efectul a persistat si cand factori precum greutatea, venitul, rasa si varsta pubertatii au fost eliminate. Etichetarea cu apelativul “grasa” influenteaza cantitativ greutatea fetelor mai tarziu in timpul vietii. In opinia co-autorului studiului, Jeffrey Hunger, asocierea negativa le-a determinat pe fete sa anticipeze efectele stigmatului greutatii. Astfel, au inceput in mod inconstient sa dezvolte comportamente care le-au condus catre implinirea acelor efecte. Ultima fraza este de maxima importanta. In viata adulta, copiii deseori devin mesajele negative pe care le primesc.

Acest fenomen poate actiona pe doua niveluri: fizic si psihologic. Obezitatea este un exemplu de manifestare fizica. Manifestarile psihologice sunt mult mai comune. Critici de genul:

Esti un ratat.
Nu poti face nimic cum trebuie!

Esti asa de neascultator!
Nu te impaci cu nimeni.
Nu respecti niciodata regulile.
Esti o adevarata problema!
Nu reusesti nimic niciodata.
Nu asculti niciodata.

De ce se intampla acest lucru? Deoarece copiii nu au capacitatea mentala si emotionala de a respinge mesajele negative. Din contra, ei sunt precum buretii care absorb tot ce li se spune. Sunt bureti inteligenti care aplica cunoasterea primita.

Citeste continuarea pe Viatadeviu.ro.

© Photomorgana | Stock Free Images

Cuvinte cheie:
Data articol: 11/03/2015