Independenta sau neglijare? Ne lasam sau nu copiii singuri afara? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Independenta sau neglijare? Ne lasam sau nu copiii singuri afara?

joaca copii afara singuri - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Parintele “elicopter” vs Parintele “relaxat”

Parintele “elicopter” este parintele care se roteste vesnic in jurul copilului sau si face totul sau, aproximativ totul, in locul lui. Parintele elicopter nu-si lasa copilul sa greseasca, nu-si lasa copilul sa ia decizii, ia toate provocarile asupra sa si chiar face temele in locul copiilor, astfel incat celui mic sa nu-i fie “greu”. Parintele elicopter ia deciziile in locul copilului si ajunge pana la a completa fisele de inscriere la liceu in locul acestuia.

Parintii au tendinta de a deveni “elicopter” din cauza a doua motive puternice, dar negative. Primul este teama ca cel mic va lua o decizie gresita, apoi va suferi si va regreta. Al doilea este sentimentul de vina al parintilor care incearca sa compenseze ceva (de exemplu, lipsa timpului petrecut impreuna, din cauza orelor suplimentare de la birou), prin “usurarea” vietii copilului.

Copiii au nevoie de independenta pentru a se putea dezvolta armonios. Ei trebuie sa stie ca sunt fiinte de sine statatoare, separate de alte fiinte umane. Atunci cand parintii “elicopter” intervin in viata copilului lui si nu-l lasa sa isi dea seama singur ce urmeaza, care sunt legaturile cauza-efect, il priveaza – de fapt – de notiuni elementare de adaptare, de invatare, de independenta.

 

Parintele “relaxat” procedeaza asa cum era odata. Isi lasa copiii sa mearga cu bicicleta prin cartier, sa se joace la “cealalta scara”, sa mearga singuri in parc. El nu crede ca prin aceasta forma de educatie isi neglijeaza copiii sau ca este un parinte iresponsabil.

Cand este momentul sa-ti lasi copiii singuri? Specialistii spun ca in vremurile moderne parintii acorda unui copil de 10 ani aceeasi atentie pe care parintii de-acum 10-20 de ani o acordau unui copil de doi ani.

Totusi, un parinte “relaxat” n-ar trebui sa isi lase copilul sa faca ce vrea. Libertatea presupune si responsabilitati pentru care copilul ar trebui sa fie pregatit. Libertatea responsabilizeaza copiii si ii maturizeaza mai repede. Cheia este ca aceasta libertate sa fie potrivita cu varsta lor. Inainte de a-ti lasa copilul sa se aventureze “in lumea mare” iata cateva intrebari la care ar trebui sa gasesti raspunsul:

  1. Este copilul meu pregatit sa se descurce in orice situatie?
  2. Poate sa respecte regulile impuse?
  3. Stie ce sa faca in caz de urgenta?
  4. Stie la cine sa ceara ajutor ca sa fie in siguranta?
  5. Stie sa faca diferenta intre un politist si un trecator oarecare? Stie cum sa ajunga acasa? Stie sa utilizeze un telefon?

 

Tu ce fel de parinte te consideri?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/05/2015